Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 26. 10. 2022.

| Društvo

Političari "ukrali šou" na javnoj raspravi o budžetu Leskovca

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Javna rasprava Leskovac
Na javnoj raspravi o budžetu najmanje građana; foto: M. M.

Iako je bilo predviđeno da Leskovčani na javnoj raspravi danas predlože koji bi projekti trebalo da budu finansirani iz budžeta, koji će naredne godine iznositi 6,11 milijardi dinara, malobrojni građani sa zamerkama što su mnogi projekti planirani za 2022. prebačani za 2023. godinu pali su u drugi plan. Naime, rasprava se pretvorila u političku debatu gradonačlnika Leskovca Gorana Cvetanovića i predsednika Grupe građana Za Leskovac Nenada Zdravkovića.

Prema Nacrtu koji je obrazložila načelnica Odeljenja za fiansije Marija Milosavljević, u narednoj godini planirani su prihodi i rashodi od 5,96 milijardi dinara, dok je u budžetu iz prethodnih godina ostalo 540 miliona dinara.

Ona je iznela i brojne predloge građana koji su do sada stigli preko sajta Grada, ali i predočila da je ove godine za kapitalne investicije iz budžeta planirana 1,2 milijarda dinara, dok budžetska rezerva iznosi 12 miliona dinara.

Na raspravi kojoj bi trebalo najviše da prisustvuju građani sedeli su svi leskovački funkcioneri, kao i predstavnici opozicije, dok je najmanje bilo građana i njihovih predloga.

Iz Tima 42 ponovili su da Leskovac i dalje nema mernu stanicu za merenje kvaliteta vazduha, a da se radi na tome aplicirao je gradonačelnik Leskovca, koji je najavio skori završetak svih neophodnih uslova, kao i da će ona biti postavljena verovatno tokom naredne godine u naselju Dubočica. 20221025_153233 Najavljene investicije za ovu godinu na spisku i za narednu; foto: M. M.

Zamerke što se pojedine investicije samo prebacuju iz 2022. za 2023. godinu izneo je ispred Udruženja ”I ja se pitam” Bratislav Stamenković, koji je i prošle godine bio jedan od retkih građana koji su govorili o Nacrtu.

Gradnja vrtića u naselju ”Moše Pijade” se pomera iz godinu u godinu, neki razlog postoji, ili nema para u budžetu, ili neko ne zna da radi posao kako treba. . Podsećam da smo mi prošle godine predložili i da se u školi ”11. oktobar” zameni stolarija, ali ništa od toga. Mi smo dobili neke odgovore, ali nismo sigurni da li su realizovani. Među projektima koji se prebacuju je i kanalizacija naseljenim mestima, hoće li i to da se ostvari stvarno ne znamo. Moram da pitam i šta se dešava sa solarnim panelima koji su skinuti, i koji ne služe ničemu, i to baš u vreme kada smo u ozbiljnoj krizi sa energentima - rekao je Stamenković.

Dodao je i da problema pogotovo ima u selima i to sa putnom infrastruktom, školama, ali i prevozom. Stamenković je pomenuo i Tim za praćenje antikorupcijskog plana, pošto, kako kaže, na sajtu Grada ne postoje nikakve informacije još od maja 2021. godine.


Javna rasprava prerasla u političku svađu

Kao i prethodnih godina, javnim raspravama prisustvovali su i opozicioni odbronici Grupe građana Za Leskovac zajedno, a lider te stranke Nenad Zdravković govorio je odlasku mladih iz Leskovca, a sve zbog toga što predstavnici lokalne vlasti brinu samo o sebi i svojim problemima, a ne o onome sa čim se građani suočavaju. 20221025_160705 Umesto o budžetu rasprava ko će kada doći na vlast; foto: M. M.

Leskovac više nije dobro mesto za život i formiranje porodice jer se našim parama skoroz nedomaćinski raspolaže. Ulažu se da bi se ubirali političke poeni i mi svi ostajemo bez osnovnih uslova za život kao što su pijaća voda, grejanje, put, predškolske ustanove, škole. A o čemu Grad brine, pa o tome gde će i kroz koji budžet da se sredsetva iz republičkog budžeta properu i odu određenim firmama na račune, jer se zna čiji kumovi i pobratimi izvode radove i na čije račune ležu pare. Ja o tome pričam 8 godina - rekao je Zdravković.

Gradonačelnik Cvetanović odgovorio je pitanjem zašto do sada Zdravković nije podneo neku prijavu, kada je izneo toliko stvari koje nisu po zakonu, kao i da će ”debele knjige” biti napisane šta je sve ostavljeno posle vladavine SNS-a.

Takođe, prvi čovek Leskovca najavio je i da će još najmanje 10 godina biti na vlasti, ali i istakao da će Za Leskovac zajedno osvojiti vlast kada, kako kaže, Nenad Zdravković bude starac pred penzijom.

Da vam kažem posle mene opet ću biti ja, jer ću biti gradonačelnik još 10 godina, potpuno ste u pravu. Kad vi dođete, već ćete biti starac pred penzijom -odgovorio je Cvetanović.

Na kraju političkog okršaja, Zdravković je ponovio da i dalje ne vidi razliku između nadvožnjaka u naseljima Ančiki i Bobištu, pa će jedan da se ruši, a drugi ne, a ponovo je zatražio i raskid ugovora sa autoprevoznikom Frenki zbog ukidanja pojedinih linija ka okolnim selima i naseljima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    12:13 // 26. 10. 2022.

    Prilikom javnih rasprava najvazniju ulogu ima MODERATOR - osoba koja daje ili oduzima rec (tj mikrofon) govornicima. Mnogi ljudi, kad dobiju mikrofon, ili ne umeju da se zaustave, ili pricaju van teme. Ako ih MODERATOR ne zaustavi kad treba, ode rasprava . . .

  • Johny

    09:36 // 26. 10. 2022.

    Sad ce retardi botovi da zasipaju komentarima juzne vesti,direkt iz centrale,sa laznim zenskim imenima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: