Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:12, 20. 5. 2018.

| Društvo

"Politika proširenja EU vodiće se ispod radara"

Autor:FoNetIzvor:FoNet
srđan majstorović
Majstorović smatra da zapadni Balkan ne pokazuje pravu volju za reformama; printskrin: "Kvaka 23"

Evropska unija će se širiti, smatra predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović, ali će se, dodaje, takva politika voditi “ispod radara”. Najveći problem je, rekao je Majstorović u emisiji FoNeta Kvaka 23, to što zemlje zapadnog Balkana nisu iskreno posvećene reformama.

Majstorović je rekao da samit u Sofiji ne bi trebalo posmatrati izolovano, jer je to bio samo jedan od važnijih skupova koji će tokom ove godine biti posvećeni i politici proširenja.

On, ipak, predviđa da je 2019. "izgubljena" za politiku proširenja, imajući u vidu teške teme koje će biti na dnevnom redu, počev od Bregzita i izbora za Evropski parlament, do formiranja insititucija EU u drugoj polovini godine.

U takvom kontekstu jako je teško pričati o proširenju, imajući u vidu koliko je to zapaljiva tema, posebno za populiste u državama članicama, koji sigurno žele da iskoriste ovu temu da prođu što bolje na evropskim izborima - kaže Majstorović.

Upitan o stavu predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji poziva na "oprez" prilikom proširenja, jer smatra da su prethodna proširenja "oslabila EU", Majstorović uzvraća da EU nije "oslabljena proširenjem".

Ne bih rekao da je proširenje uzrok nazadovanja i slabljenja pojedinih članica EU u poštovanju osnovnih principa i vrednosti na kojima se ona zasniva. Prevashodni uzrok su krize, a posebno migrantska kriza, koja je dovela do promene prirode demokratije u samoj EU - konstatovao je Majstorović.

Njegove stavove u vezi sa Evropskom unijom, u osnosima Zapada i Istoka i gde greši zapadni Balkan možete pogledati u emisiji Kvaka 23.

Serijal "Kvaka 23" je, inače, multimedijalni servis vesti i TV intervjua FoNeta o političkim kriterijumima koje bi Srbija trebalo da ispuni za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Južne vesti će u narednom periodu prenositi svake nedelje vesti i intervjue ovog servisa.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: