Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 13. 7. 2017.

| Društvo

Poljaci na praksi u niškoj apoteci

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Narednih dana Nišlije mogu da dobiju savet od Poljaka i dobiju lek
Narednih dana Nišlije mogu da dobiju savet od Poljaka i dobiju lek; foto: JV/J. A.

Oni koji narednih dana budu išli u nišku apoteku “Ćele kula”, možda će dobiti lek i savet od studenata i budućih farmaceuta iz Poljske, koji su izabrali da baš u Nišu odrade stručnu praksu. Poljaci kažu da ima mnogo sličnosti u farmaciji između dve zemlje, a u Nišu im se posebno sviđa kej i Nišava, ali i to što ima mnogo mladih koji se zabavljaju i radnim danima.

Arkadijušu i Jaroslavu iz Poljske je ovo druga nedelja rada u niškoj apoteci, a kažu da su već stekli neka nova znanja i veruju da će im to iskustvo biti dragoceno.

Posebno se obraduju, kažu, kada po lek dođe neko ko zna engleski i sa kim mogu malo da popričaju. Studenti-na-praksi-u-Apoteci2;-foto:-JV Arkadjuša i Jaroslav uče od farmaceuta u Nišu; foto: JV/J. A.

Najviše komuniciramo sa farmaceutima koji rade sa nama, oni nam prevode i veoma su otvoreni za saradnju i trude se da nas nauče što više mogu i zahvalni smo na tome. Iskustva su odlična, jer smo u direktnom kontaktu sa pacijentima, a neki od njih govore i engleski što je super, jer možemo da komuniciramo sa njima - priča Jaroslav.

Iako smatra da ima mnogo sličnosti između niške i poljske apoteke, ono na šta bi Poljaci mogli da se ugledaju je, kaže Jaroslav, to što na receptima koje donose pacijenti u Nišu, piše i koja je njihova dijagnoza.

Dobro je što možemo da proverimo šta je pacijentu preporučeno da pije lek na osnovu te dijagnoze. Mi to nemamo u Poljskoj i za mene je to odlična stvar i mislim da bismo mogli to da počnemo da praktikujemo - kaže Jaroslav.

Osim novih saznanja o radu u apoteci, u Poljsku će poneti i uspomene sa zajedničkih zabava koje su imali sa studentima iz Niša. Imali su “internacionalne večeri” i spremali poljsku i bugarsku hranu. U gradu im se posebno sviđa Nišava i to što ima mnogo mladih koji žele da se upoznaju i druže sa njima. Laboratorija-praksa2;-foto:-JV Neki studenti izabrali praktičan rad u Laboratoriji; foto: JV/J. A.


Još četvoro stranih studenata na praksi u Laboratoriji na fakultetu

Studentkinja iz Francuske, student iz Bugarske i još dvoje Poljaka su izabrali da praktična znanja umesto u apoteci, ipak pronađu u laboratoriji na niškom Medicinskom fakultetu. Tamo rade sa profesorima koji im zadaju zadatke, a u Nišu su već 3 nedelje.

Prvo su radili studije preko kompjutera, a potom počeli praktičan rad - ekstrakciju, sintezu različitih supstanci i druge laboratorijske zadatke koje im profesori zadaju.

Kamil Pino iz Francuske kaže da uživa u vremenu koje provodi u Nišu i da joj znači iskustvo koje je dobila na fakultetu.  Laboratorija-praksa1;-foto:-JV Četvoro studenata na praksi u Laboratoriji; foto: JV/J. A.

Ja sam na trećoj godini farmacije u Francuskoj, imam još 3 godine da bih postala farmaceut. Ovo mi je prvi put da sam na praksi u drugoj državi i stvarno je lepo iskustvo, jer sam otkrila nove stvari o farmaciji, ali i vašoj državi - priča Keni.


Najviše im se sviđa kej i Nišava

Vodič i domaćin studentima koji su na praksi u Nišu je Milica Martinović, koordinator projekta za svetsku razmenu studenata. Ona kaže da se praksa organizuje uz pomoć Svetske organizacije studenata farmacije, a preko lokalne asocijacije NiPSA, koja omogućava i studentima iz Niša da odu u neku stranu državu.

To omogućava našim studentima da izaberu bukvalno bilo koju zemlju u svetu i tamo obave svoju stručnu praksu, a isto tako da mi kao domaćini ugostimo studente iz drugih zemalja. Ove godine smo ugostili 6 studenta, a naše kolege su pre nekoliko dana otišle u Poljsku, Češku, Indoneziju, Portugal, Holandiju i tamo će biti na praksi od 2 do 4 nedelje - pojašnjava Milica. Prodekan-i-koordinatorka;-foto:-JV Prodekan Radmila (levo) i koordinator i vodič studentima Milica (desno); foto: JV/J. A.

Studenti iz inostranstva su već 3 nedelje u Nišu, kaže, a za to vreme su se Nišlije potrudile da im ulepšaju vreme i učine da im bude prijatno i lepo. Vodili su ih u Tvrđavu, Čele-kulu, obilazili grad sa njima, išli na piknik, izlazili i družili se. Kaže da im se posebno dopao Nišavski kej koji je uvek pun ljudi, ali i burek i pljeskavica.

Inače, stručne prakse za studente farmacije se organizuju od 2009. godine, a kako kaže prodekan Medicinskog fakulteta Radmila Veličković Radovanović to je jedan od načina da se studenti usavršavaju, steknu nova znanja i iskustvo, ali i da upoznaju nove kulture i istoriju naroda. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • :)

    06:00 // 14. 7. 2017.

    Вероватно је била ситуација ти, ти и ти ви сте добровољци.

  • Maca

    16:19 // 13. 7. 2017.

    Daleko ljubazniji od nasih apotekara.,a ono sto ce nauciti od nasih jeste trgovina.U nasim apotekama je najbitnije da im napravite sto veci pazar.A saveti i objasnjenja na kraju.Zalosno

    • Mate'vac

      21:56 // 13. 7. 2017.

      Kao i u ostalim bransama, tako i medju apotekarima ima dobrih i... ne tako dobrih. Eto, moje iskustvo je kranje pozitivno. Kod hronicnih bolesti verovatno i nema potrebe da se svaki put prica nasiroko. Objasni se primena i to je to. Na srecu, ne idem cesto kod lekara, ali sam uvek dobio detaljno uputstvo i savete u vezi sa primenom lekova.

    • Nale

      15:46 // 16. 7. 2017.

      Edukujem i poboljsavam komunikaciju medju osobljem po apotekama u Skandinaviji. To je vrlo siroka oblast i veoma vazna,jer se u tim razgovorima cesto otkriju greske u koriscenju lekova itd.Ima medju našim farmaceutima kvalitetnih i kompetentnih ali, većina odaje utisak nonšalancije i nisu dovoljno angažovani, vetovatno niko im to ne postavlja kao jedan od ciljeva. A što se tiče prodaje,nikada mi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: