Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:28, 16. 10. 2018.

| Društvo

Poljoprivredni fakultet u Kruševcu po prvi put upisuje studente

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
poljoprivredni fakultet
Fakultet se nalazi u Kosančićevoj ulici; foto: www.poljfak.ni.ac.rs

Niški Univerzitet i praktično je bogatiji za još jedan fakultet, pošto je Poljoprivredni fakultet u Kruševcu dobio dozvolu za rad Ministarstva prosvete i ovih dana organizuje prijemne ispite za upis na studije stočarstva, ratarstva i povrtarstva, kao i voćarstva i vinogradarstva.

Poljoprivredni fakultet, inače 14. u okviru Univerziteta u Nišu, osnovan je u maju prošle godine, a od tada se radilo na dobijanju akreditacije, dozvole i izboru nastavnika.

Na Konkursu koji je raspisan početkom meseca, oglašeno je 105 slobodnih mesta, od toga 75 na budžetu, dok je 30 mesta za one koji će se finansirati iz sopstvenih sredstava. Na sva tri smera broj budžetskih studenata je po 25, a samofinansirajućih po 10.

poljoprivredni fakultet Kruševa dobio prvi državni fakultet; foto: www.poljfak.ni.ac.rsPrema rečima v. d. dekana Poljoprivrednog fakulteta Ivana Filipovića, na konkurs su se prijavila 54 studenta, te će ostati još toliko slobodnih mesta.

Inače, prijava i polaganje prijemnog ispita su bili besplatni, a studenti za prijemni ispit polažu test opšteg znanja i informisanosti i biologiju ili hemiju.

Prostor i opremu za rad obezbedio je Grad Kruševac - amfiteatre, učionice, laboratorije i druge prostorije neophodne za izvođenje nastave.

U opremanju biblioteke i čitaonice učestvovao je i niški Univerzitet, kao i donatori i lokalne kompanije, dok je Ministarstvo prosvete obezbedilo računarsku opremu.

Niški Univerzitet dobio je novi fakultet posle 15 godina, pošto je pre Poljoprivrednog poslednji osnovan Fakultet umetnosti koji je počeo sa radom 2003. godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Rade

    22:24 // 16. 10. 2018.

    Da li neko zna koliko poljoprivrednih inženjera i u Nišu i Kruševcu godinama ne mogu da nađu posao i da postojeći poljoprivredni fakulteti u Srbiji godinama nema dovoljan broj brucoša i zašto država osniva i plaća novi poljoprivredni fakultet samo zato što je to bila Gašićeva želja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: