Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:54, 23. 3. 2020.

| Društvo

Poljoprivrednici stariji od 70 godina ne mogu da izlaze u svoja polja

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
poljoprivreda
Starijima od 70 godina zabranjen izlazak i na njivu; ilustracija; foto: A. K.

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je telefonske brojeve i elektronske zahteve na koje mogu da se jave poljoprivrednici i stočari kojima je neophodno da u vreme policijskog časa budu u svojim poljima, ali to ne važi i za one starije od 65 u gradskim sredinama i starije od 70 u mestima ispod 5.000 stanovnika.

Elektronski zahtevi kojim se traži sloboda kretanja u vreme policijskog časa koji je produžen i važi od 17 do 5 sati ujutru, šalju se Upravi za zaštitu bilja i Sektoru za poljoprivrednu inspekciju, ali to ne važi za sve starosne kategorije, potvrđeno je Južnim vestima u Ministarstvu poljoprivrede.

Zahteve mogu podneti građani do 65 godina koji žive u mestima iznad 5.000 stanovnika i oni do 70 godina koji žive u ruralnim sredinama. Preko 70 ne smeju da izilaze, za njih policijski čas traje 24 sata - kažu u Ministarstvu.

To praktično znači da stariji poljoprivrednici, kojih na jugu Srbije, a naročito u planinskim selima, ima u velikom broju, neće moći da obavlaju svoje poslove.

Poljoprivrednici na jugu Srbije nekoliko dana su bez prave informacije, sajt Ministarstva poljoprivrede nije u funkciji, a za teritoriju Beograda i još 10 okruga određen je samo jedan broj telefona na koji građani takođe mogu podneti prijave.

Brojni pokušaju novinara Južnih vesti da stupi u kontakt sa nadležnima koji obrađuju zahtevi nisu uspeli, telefonska linija 064/8818486 je ili zauzeta ili je broj nedostupan.

Sajt Ministarstva ne radi već nekoliko dana. Ne znam kako će to da funkcioniše, zahtevi se podnose za svaki dan posebno, a mnogima treba izlazak svakog dana. Neki ljudi koji imaju veliki broj stoke. Jedan od problema je i otkup jagnjadi. Nema ko da otkupi, jagnjad je već pristigla, u Pirotskom okrugu verovatno ima više od 1.000 - kaže jedan pojloprivrednik.

Da odluka važi samo za građane kojima je dozvoljeno kretanja, kaže i većnik za poljoprivredu u Vranju Nebojša Stamenović.

Za starije od te granice nije precizirano ništa, za njih važe one mere koje su donešene za građane po starosnoj strukturi, njima je zabranjeno kretenje nevezano da li obavljaju ili ne neku delatnost - kaže Stamenović.


Procedura za poljoprivrednike i pčelare

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede u slučaju da poljoprivrednici tokom zabrane kretanja moraju da tretiraju useve, a posebno radi zaštite od mraza, svako od njih je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja putem elektronskog zahteva koji je dostupan ovde, odnosno na broj telefona 064/8818486.

U navedenoj prijavi potrebno je navesti ime i prezime lica, broj lične karte i adresu sa koje će se kretati u periodu od 17 do 5 sati, broj poljoprivrednog gazdinstva, lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će biti sprovedene mere. Dozvola kretanja će važiti samo za navedeni dan u periodu od 17 do 5 sati. Rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časova - kaže se u uputstvu.

Stočari su dužni da podnesu zahtev za odobrenje kretanja Sektoru za poljoprivrednu inspekciju na internet adresi ovde, a dozvola takođe traje za samo jedan dan.

U navedenoj elektronskoj prijavi, neophodno je popuniti sva obavezna polja u cilju dobijanja dozvole za kretanje sa ciljem sprovođenja poslova u stočarstvu (muža domaćih životinja ili lečenje domaćih životinja) - kažu u Ministarstvu.

Kako kažu u Ministarstvu, Ista procedura kao za stočare važi i za pčelare.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sveta Nikolic

    18:06 // 5. 4. 2020.

    Kako da odrzim u zivotu svoje stado koza kada imam preko 70 godina, nemam gotove hrane, a vodio sam ih na ispasu do pre pocetka policijskog casa. Ako neko ima resenje neka mi odgovori. Hvala

  • Slava

    16:45 // 24. 3. 2020.

    Ma ovo je ziva ludnica. Osobi od 67 godina stiglo resenje za uplatu doprinosa za penziono od 2009 pa do 2012 god iako je sve vec uplaceno. Resenja stigla 20.03 a na snazi vanredno stanje, nerade sa strankama, obratite se elektronski kazu. Na kontakt el. putem odgovaraju da nisu nadlezni i da se obratimo filijali u mestu. Pozivi filijali kao pozivi prema tanzaniji nema nikoga, legalizovan nerad

  • Miloš

    19:30 // 23. 3. 2020.

    Naša poljoprivreda od 60+ godina. Čovek u gradu sa 65 u penziji a ovaj i sa 70 da radi. Da nije smešno bilo bi tužno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: