Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 17. 12. 2010.

| Društvo

Pomen na stradanje Roma u II svetskom ratu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – U Leskovcu je 16. decembra održan centralni komemorativni skup u Republici Srbiji u znak sećanja na stradale Rome u Drugom svetskom ratu.

Vence na spomen obeležje sradalih Roma, Srba i Jevreja u Arapovoj dolini položili su ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić i predstavnici romske nacionalne zajednice.

Centralni komemorativni skup posvećen stradanju Romima u Drugom svetskom ratu održana je u Leskovačkom kulturnom centru.

- Romi su stradali jer su za razliku od svojih krvnika bili ljudi. Tu svoju žrtvu Romi su ugradili u društvo koje počiva na ljudskosti, dostojanstvu i jednakosti – istakao je na komemoraciji Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjinska prava.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić podvukao je da se na ovaj dan sećamo svih Roma stradalih od ruku fašista, a ovo je prilike da ukažemo na pogubnost idelologije koja je svetu donela samo krv, patnju i suze.

U Leskovačkom kulturnom centru prikazan je i dokumentarni film o masovnom stradanju Roma u Drugom svetskom ratu u produkciji TV Leskovac. U Arapovoj dolini, nedaleko od centra Leskovca, 11. decembra 1941. godine, streljano je 310 lica među kojima je bilo 293 Roma, 11 Srba i 6 Jevreja.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: