Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:46, 19. 10. 2010.

| Društvo

Pomoć svim domaćinstvima Crne Trave

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Skupština opštine Crna Trava

CRNA TRAVA – Za nekoliko godina ovo područje će biti ispražnjeno i zato je potrebna urgentna pomoć države!

Ta ocena, koja se čula juče prilikom posete ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića, odavno je poznata, ali je ovoga puta izrečena sa najvišeg zvaničnog mesta – iz Vlade Republike Srbije.

Zna se takođe da u crnotravskim vrletima živi manje od dve hiljade ljudi i da je prosečna starost stanovništva 65 godina.

Istovremeno, ovde je registrovano oko 200 neženja. Pošto devojke ne žele da se žive po planinskim vrletima, bilo je predloga da se dovedu – strankinje, ali od praktične realizacije za sada nema ništa.

U Crnoj Travi su odavno zatvorene mnoge škole, uskoro će još neke ostati bez đačkog žagora i to je najtužniji deo inače tužnih, siromašnih crnotravskih dana. Po tome, doduše, ovaj "planinski isečak" nije izuzetak na siromašnom jugu Srbije.

Takođe je davno zapisano da polovina žitelja ovoga kraja preživljava zahvaljujući redovnim, ali izuzetno skromnim penzijama, a gotovo 300 lica prima socijalnu pomoć.

Ne računajući zaposlene u prosveti, zdravstvu i lokalnoj samoupravi, samo je dvadesetak Crnotravaca u radnom odnosu van budžetskih ustanova. I po tome je ovaj kraj pravi izuzetak u Srbiji.

Sudeći po najavama zvaničnika, uskoro će svako domaćinstvo dobiti jednokratnu materijalnu pomoć, a uglavnom je reč o hrani.

- Primer Crne Trave je signal za uzbunu i nema više vremena za čekanje, a najvažnije je da ljudima pomognemo da prežive – ocena je ministra Ljajića, ali i lokalnog rukovodstva.

Crna Trava i Crnotravci su, inače, sinonim srpskog graditeljstva. Nema značajnijeg objekta u Srbiji koji nisu gradili ovdašnji neimari, jer je to zanat koji se nasleđuje. – kaže Slavoljub Blagojević, predsednik opštine Crna Trava.

Iako nema zvaničnih podataka, u Zavičajnom klubu Crnotravaca u Beogradu tvrde da ih je u glavnom gradu nekoliko puta više nego u rodnom kraju, a veliki broj Crnotravaca živi u Leskovcu, Nišu, Vlasotincu i drugim mestima širom Srbije, gde su sagradili veoma lepe kuće.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: