Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:29, 28. 1. 2021.

| Društvo

Pomoć za Petrinju stiže iz Pirota - građani donirali neophodnu robu za ugrožene

Autor:Nikola MitićIzvor:Južne vesti
šleper humanitarna pomoć
Šleper i dva kombija spremni za put do Petrinje; foto: FB strana Danijela Petrović;

U akciju prikupljanja humanitarne pomoći za ljude, koji su ostali bez krova nad glavom nakon serije zemljotresa u Hrvatskoj, uključili su se i humani Piroćanci, a sve je pokrenula Danijela Petrović iz ovog grada. Do danas je donirano toliko odeće, posteljine i sredstava za higijenu da mogu da se napune dva kombija, kao i jedan šleper sa krevetima i drugim kabastim stvarima. Taj kontigent pomoći Petrinjani će dobiti za nekoliko dana, kada se završi potrebna administracija.

Zemljotres, koji je najpre 29. decembra, a zatim i danima nakon toga više puta potresao oblast oko mesta Petrinja u Hrvatskoj, stanovnicima tog i obližnjih mesta prouzrokovao je veliku materijalnu štetu i, prema pisanju tamošnjih medija, odneo najmanje 7 života.

garaža humanitarna pomoć Danijelina garaža sada služi kao magacin; foto: Danijela Petrović;Mnogi od meštana ostali su bez kuća i dobili privremeni smeštaj, zbog čega im je pomoć neophodna i stiže sa svih strana, a ovih dana bi i Pirot trebalo da se upiše na listu donatora. Akciju je pokrenula Danijela Petrović koja kaže da se mnogo stvari prikupljeno, ali da se dosta toga još donira.

Skuplja se roba i dalje, trenutno je smeštena kod mene kući u garaži. Trebalo je da uzmem neki prostor, ali to ću da zatražim od gradske uprave, neki veći prostor, magacin, da mogu da smestim robu - kaže Petrovićeva.

Da bi kombi vozila i kamion krenuli i stigli do ugroženih Petrinjana, potrebno je još nekoliko dana čekanja, tokom kojih Danijela Petrović očekuje da njena humanitarna organizacija "Iz Pirota s ljubavlju" bude registrovana u Agenciji za privredne registre i da dobije poreski identifikacioni broj i pečat.

Sad sam u fazi registracije humanitarne organizacije, pripremila sam papire i poslaću danas APR-u, kako bih dobila PIB, a da bih mogla sama da popunjavam izjave kad šaljem humanitarnu pomoć. Neću to da šaljem bez zvanične izjave - dodaje ona.

Pomoć joj obećavaju i gradske vlasti, pre svega gradonačelnik Pirota, koji je prema njenim rečima, obećao da će Grad da snosi troškove prevoza. Dodaje da za tu pomoć Pirota ona mora zvanično na Skupštini da zatraži odobrenje.

garaža humanitarna pomoć Robe dovoljno za 2 kombija i 1 šleper; foto: Danijela Petrović;Kako bi obezbedila dodatnu pomoć, humanitarka iz Pirota obratila se i privrednicima iz tog grada.

Bila sam na razgovoru kod direktora kompanije Tigar za čizme i opanke. On mi je odobrio. Samo ću da sačekam da dobijem pečat i PIB, da mogu zvanično i od njih da zatražim pomoć. Sve su to donacije, ništa se ne plaća, oni će da doniraju - kaže Petrovićeva.

Najavljuje i da će u narednom periodu ugroženima u Hrvatskoj slati i građevinski materijal, kako bi mogli da saniraju oštećene ili izgrade nove kuće.

Sa ljudima iz Petrinje je u svakodnevnom kontaktu i oni je obaveštavaju šta je ljudima tamo najpotrebnije. Zato sugrađane poziva da ne donose hranu, već garderobu, toalet papir, produžne kablove sa više utičnica, jorgane, jastuke, ćebad, grejalice, prašak za pranje veša, sredstva za higijenu, brijače i četkice za zube.

Hranu nećemo da šaljemo zbog granične formalnosti, jer potrebni su veterinarski i sanitarni pregledi za hranu. Hrana im ne nedostaje, jer im donose iz okolnih mesta - navodi humanitarka.

Akciju prikupljanja pomoći, kaže, neće da prekida sve dok se Petrinja ne izgradi, a svoju humanitarnu misiju planira da preda njenoj deci, dvojici sinova, onda kada više ne bude mogla time da se bavi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miri

    15:23 // 28. 1. 2021.

    Duvan gest i lekcija za sve nas.

  • Čudesni dribling

    14:58 // 28. 1. 2021.

    Ka će ni vrnete drva što gi sakupi bujica a odnese Nišava u Niš?

  • Nišlije

    13:51 // 28. 1. 2021.

    Boga mi, piroćanci osvetlili obraz! Mi ostali se obrukasmo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: