Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:58, 24. 10. 2012.

| Društvo

Pomoć za Zoricu iz Drajinca (video)

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
1-naslovna.JPG
Zorica ispred kuće u selu Drajinac

Svrljižanka Zorica Vučković (23) bez jedne noge i jednog plućnog krila, blago ometena u razvoju, o kojoj su Južne vesti pisale u februaru, živi sa ocem u nehumanim uslovima, bez vode, u kući od blata u selu Drajinac.

Sa ocem Miodragom (58) izdržava se od socijale i nadnica koje on po nekad zaradi pomažući ljudima u selu. Nedovoljno je i za osnovne potrebe, pored pregleda i lekova koji su joj neophodni. Majka joj je umrla od tumora dok je još bila mala. Jedva da je se i seća. Kaže da je imala samo 3,5 godine kada su majku sahranili.

Desetak godina nakon smrti majke, tada trinaestogodišnjoj Zorici amputirana je noga zbog infekcije nakon bezazlene povrede tokom igre u školskom dvorištu.

Nesreća koja je prati tu nije prestala. Samo tri godine kasnije lekari su morali da joj izvade i jedno plućno krilo kada su joj otkrili maligni tumor.

- Sama sam po čitav dan. Mačke mi prave društvo dok otac uveče ne dođe iz nadnice. Ljudi me izbegavaju, a i nemaju gde da dođu i gde da uđu. Možda me izbegavaju što sam bolesna ili što nisam kao oni. Navikla sam tako. Moram da živim i da se borim – kaže Zorica.

Vode u kući nema, pa kaže i da mašta o kući sa kupatilom. Sa štakom uz pomoć koje hoda ona svaki dan pešači po vodu do seoske česme. Ponese tek nekoliko flaša koje može da nosi. Osmeh, i pored svih muka, skoro da nikad ne skida sa lica.

Pored oca, Zorica ima još 3 sestre sa kojima je, kaže, u povremenom kontaktu, ali joj ne dolaze i ne pomažu. Ne pomaže ni komšiluk. 

- Bili ste zimus kod mene, šta da kažem. Još od tada ponekad neko iz Svrljiga i sa strane nešto donese, pomogne koliko može. Zaborave me, pa opet neko nešto napiše o meni i sete me se. Nedovoljno je, ali mi je srce puno. I borac sam. Šta ću, moram – priča Zorica.

unutrasnjost-kuce Nju i njenog oca najčešće obilazi Tanja Lazarević koja, ispred Opštinske uprave i Centra za Socijalni rad, u sklopu programa koji finansira EU, obilazi decu ometenu u razvoju na teritoriji Svrljiga. Druži se sa njima, odveze ih do lekara, pomogne koliko može. 

Zoričinoj porodici često, ali ne i dovoljno, neophodnu pomoć pružaju i Opština Svrljig i Centar za socijalni rad.

- Nakon rešavanja problema lokacije koji se javio zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, Opština je spremna da izradi celokupan projekat i učestvuje u izgradnji kuće. Uzimajući u obzir da smo jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji mi pomažemo koliko možemo, jer Zorica Vučković nije usamljen slučaj i takvih primera ima zaista mnogo u Svrljigu kojima pomažemo u saradnji sa nadležnim institucijama – kaže Milija Miletić, predsednik opštine Svrljig.

Kao prvi ozbiljniji korak otvoren je i žiro račun na Zoričino ime za sve one koji žele da pomognu koliko mogu. Broj žiro računa na koji se pomoć za Zoricu može uplatiti je 245-1001001501577- 22.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milan

    10:24 // 1. 11. 2012.

    Na racun nije moguce uplatiti novac jer pripada propaloj Agrobanci. Da li moze redakcija da dodje do nekog drugog?

    • Aleksandar Kostić

      11:19 // 2. 11. 2012.

      http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Promenjen-Racun-za-pomoc-Zorici.sr.html

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: