Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 18. 3. 2020.

| Društvo

Pomoć za starije organizovana u Pirotskom okrugu i Vranju

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
stare i iznemogle osobe foto aleksandar kostic
Pomoć namenjena starijim i bolesnim građanima; Ilustracija; foto. A.K.

Humanitarna i taksi udruženja, udruženja građana, radio-amateri i građani sa teritorije Pirotskog okruga pridružili su se pozivu lokalnih samouprava da u toku vanrednog stanja pomognu pre svega starijim sugrađanima u dostavi neophodnih namirnica, lekova i drugih potrebština. U Vranju otvorena 2 broja na koji mogu da se jave građani kojima je potrebna pomoć u dostavi.

Gradska uprava Pirota otvorila je kol-centar na koji će moći da se jave građani kojima je pomoć neophodna, počinje sa radom u sredu, 18. marta i radiće svakog dana od 8 do 15 sati.

Građani mogu da se jave na telefone 010/305-567 i 010/305-577, a pomoćnik gradonačelnika Bojan Ranđelović, koji koordiniše radom centra, kaže da je definisana grupa korisnika kojima je najneophodnija pomoć, kao i da će se raditi trijaža potreba.

Dostavljaće se namirnice, lekovi i sredstva za higijenu. Usluga je namenjena pretežno starijim, samačkim domaćinstvima, gledaćeno da se ispunjuju realne potrebe građana.. Volonteri će vršiti samo uslugu dostave, a građani će plaćati robu - kaže Ranđelović.

Volonteri će imati prednost pri kupovini u marketima, a Ranđelović dodaje da će se, u saradnji sa trgoviskim radnjama, odraditi akcija gde će kupci moći da ostave neki proizvod koji će biti podeljen onima kojima je to potrebno.

Videćemo preko Crvenog krsta da se obezbede i namirnice za socijalne kategorije kojima je potrebna pomoć, a imamo takvih slučajeva - kaže pomoćnik gradonačelnika.

Volonteri su počeli da se javljaju, a Štabu za vanredne situacije, osim pojedinaca, na raspologanje su se stavili i pojedina taksi-udruženja, Udruženje Osveženje sa svojim volonterima, radio-amateri i sportisti isportski radnici.

Zbog sprečavanja zloupotreba situacije, na šta je ukazao Crveni krst, volonteri će biti unificirani i dobiće identifikacione kartice.

Pojavili su se neki lažni volonteri koji krše moralne norme i zloupotrebljavaju situaciju. Svi volonteri će biti opremljeni prslucima i jaknama, imaće i identifikacione kartice za znakom Štaba i potpisom gradonačelnika - kazao je Ranđelović.


Pomoć za starije i u Dimitrovgradu, Babušnici, Beloj Palanci i Vranju

Dimitrovgrađani su organizovali pomoć za sugrađane preko Opštinske službe za podršku i pomoć u kući, a sedište ove službe biće stacionirano u prostorijama ispod tribina fudbalskog stadiona.

Osobe starije od 60 godina, osobe sa smetnjama u razvoju i hronični bolesnici imaće prednost u dostavi namirnica, a iz lokalne samouprave pozivaju građane kojima je pomoć neophodna da se jave kako bi im se dostavli namirnice i lekovi.

Telefon za prijavljivanje su 010/361-108 i 063/880-62-88, a na ove brojeve mogu da se jave i volonteri koji žele da pomognu.

Pozivaju se svi zainteresovani volonteri da se priključe aktivnostima Opštinske službe za podršku i pomoć u kući, kako bi što adekvatnije olakšali trenutnu situaciju našim starijim sugrađanima - kažu u lokalnoj samoupravi.

U Babušnici pomoć će se organizovati preko Centra za socijalni rad i Crvenog krsta, koji će organizovati i volonte, kako bi ljudima mogli da se dostave namirnice i lekovi.

Pozivu se među prvima priključilo i Misonarsko-humanitarno udruženje Sveti Nikita Remezijanski pri babušničkoj parohiji koje će sa svojim volonterima besplatno kupovati i dostavljati lekove i osnovne životne namirnice onim građanima kojima je to potrebno.

Babušničani se za pomoć u dostavi mogu javiti na telefone 063/822-6488, 064/4283-775, 063/721-1082.

Opština Bela Palanka formiralala je kontakt centar za informacije koji će građanima biti dostupan 24 sata, a oni mogu da se jave za informacije na telefon 018/855-111.

Angažovana je služba gerento domaćica za pružanje neophodne pomoći starijima od 65 godina, koja će im obezbeđivati potrebne namirnice i lekove, prevashodno građanima u seoskim sredinama.

U Vranju je Gradski štab za vanredne situacije odredio 2 boja telefona na kojim mogu da se jave starijo građani koji imaju potrebu za dostavom osnovnih životnih namirnica i lekova, a oni mogu da se jave na telefone Kancelarije za vanredne situacije 017/402-340, od 8 do 16 sati, u Operativnom centru Odeljenja za vanredne situacije na telefon 017/1985 koji je dostupana 24 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: