Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:08, 14. 3. 2013.

| Društvo

Pomoć za upis ugroženim maturantima

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Radionica.JPG
Današnja radionica za učesnike projekta

Dvanaest odličnih srednjoškolaca iz Gnjilana, Belotinca, Žitorađe, Jugbogdanovca, Bojnika, Prokuplja i Niša prvi u svojim porodicama imaće sve uslove da upišu fakultete. 

To omogućava projekat "Jednak pristup za sve" kojim maturanti iz okoline Niša koji dolaze iz siromašnih porodica, a žele da studiraju na Univerzitetu u Nišu, dobijaju podršku za upis na fakultete.

- Oni će biti oslobođeni plaćanja taksi za polaganje prijemnog, besplatno će pohađati pripremnu nastavu na fakultetima, a po potrebi ćemo angažovati i privatne profesore. Dobijaju mesečne autobuske karte da bi dolazili u školu i na naše radionice i knjige za pripremu - kaže Bojana Dimitrijević, profesor psihologije na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Za učešće na projektu prijavilo se 88 đaka, a pri odabiru njih 12, prednost je data onima niskog ekonomskog profila, romske nacionalnosti, iz seoskih sredina i sa invaliditetom.

- Iz marginalozovanih su grupa, a zbog problema koje imaju studiranje je za većinu njih bio nezamisliv korak. Mi smo tu da ih ohrabrimo. Ne garantujemo ulazak na fakultet, za to moraju da se sami potrude, ali ih maksimalno podržavamo u tome - dodaje Bojana Dimitrijević.

Izabela Sejdić iz Prokuplja, učenica Medicinske škole, već je pošla na pripremnu nastavu za upis na Medicinski fakultet. Kaže da odmalena sebe zamišlja kao lekara, ali da verovatno ne bi pokušala da ušiše fakultet da ne učestvuju u ovom projektu.

- Pitanje je da li bi moja porodica bila u stanju da finansijski isprati pripremu. Ovako ću pokušati. Ipak, možda izaberem novinarstvi jer je test profesionalne orijentacije pokazao da bi mi ta profesija više ležala - kaže Izabela.

Milan Manić iz okoline Merošine će posle srednje Ekonomske škole upisati Ekonomski fakultet, a projekat mu omogućava da upozna buduće kolege i zajedno sa njima priprema polaganje. Ostali Izabelini i Milanovi vršnjaci odabrali su da upišu farmaciju, filozofiju i elektroniku.

Đaci imaju i mentore-volontere, koji su studenti psihologije, pedagogije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Mentori prate napredak đaka, druže se sa njima, kontrolišu da li redovno uče i procenjuju njihovu zainteresovanost.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: