Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:17, 13. 6. 2011.

| Društvo

Pomračenje meseca u sredu

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
mesec

NIŠ - U noći između srede i četvrtka, 15. i 16. juna, desiće se delimično pomračenje Meseca, koje će u slučaju vedrog neba moći da se vidi i iz Srbije.

To je prvo od dva totalna pomračenje Meseca, koja će se dogoditi ove godine. Sledeće će biti 10. decembra, saopšteno je iz Astronomskog društva "Alfa" iz Niša.

Iz "Alfe" pojašnjavaju da će delimično pomračenje početi u 20,23h, kada Mesec počinje da ulazi u Zemljinu senku svojim levim,istočnim rubom.

Totalno pomračenje počeće u 21,22h, a njegov maksimum biće u 22,13h.

- U  fazi totalnog pomračenja sjaj Meseca će se smanjiti a ceo pomračeni disk će poprimiti tamnu sivo-crvenu boju, što je posledica specifičnog prelamanja svetlosti u Zemljinoj atmosferi. Faza totalnog  pomračenja Meseca, trajaće oko 100 minuta. Pošto u sredu Mesec izlazi u 20 časova i 20 minuta, za posmatrače će kod nas on izaći već delimično pomračen - kaže prof. dr Dragan Gajić, predsednik Astronomskog društva "Alfa".

Profesor Gajić pojašnjava da pomračenja Meseca mogu da nastupe samo u vreme punog Meseca, kada se Mesec, Zemlja i Sunce nađu skoro na jednoj pravoj, pri čemu je Zemlja između Sunca  i Meseca.

- Za razliku od pomračenja Sunca, koja se vide iz uskog pojasa na Zemlji, pomračenja Meseca vide se sa čitave noćne polulopte Zemlje. To stvara privid da su pomračenja Meseca češća od pomračenja Sunca, iako je realna situacija obrnuta - kaže profesor Gajić.

Tokom ovog pomračenja Mesec će se kretati duboko u Zemljinoj senci, skoro duž njene centralne linije. Zbog toga će ovo centralno pomračenje Meseca biti jedno od najtamnijih u ovom veku.

Prethodno centralno pomračenje Meseca desilo se 16. jula 2000, a sledeće će se desiti 27. jula 2018. godine.

U slučaju vedrog vremena, Astronomsko društvo ''Alfa'' organizovaće teleskopsko posmatranje pomračenja iz niške Tvrđave, sa bedema iza Letnje pozornice, pa iz ovog udruženja pozivaju zainteresovane građane da se od 21h priključe ovim aktivnostima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar Ilic

    10:37 // 15. 6. 2011.

    valjda ljudi opet nece beze u sklonista :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: