Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:49, 7. 10. 2019.

| Društvo

Ponavlja se legalizacija objekata Banje Topilo, dok Grad priprema njihovo rušenje

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
banja topilo
Decinijski problemi sa Banjom Topilo; foto: G. N.

Objekti u Banji Topilo oko kojih se godinama spore vlasnici i Grad Niš bi, po odluci Upravnog suda, trebalo da ponovo prođu kroz postupak legalizacije. Ovaj sud je, prema rečima zastupnice Privrednog društva Banja Topilo Nataše Nikolić utvrdio da nije ispoštovana procedura prilikom ozakonjenja. Grad, s druge strane, priprema rušenje tih zgrada.

Vlasnici nisu legalizovali objekte, a upravo ovo, kao i to da što nezakonito koriste termalne vode, bili su glavni argument gradske vlasti za rušenje. Niška građevinska inspekcija donela je rešenje o rušenju tih objekata, koje je u avgustu postalo izvršno. Ipak, objekti su i dalje na tom mestu, a postupak ozakonjenja se ponavlja. Advokatica Nataša Nikolić Advokatica kaže da očekuju ipravnu primenu Zakona o ozakonjenu; Foto: V. M. R.

Upravni sud Srbije doneo je odluku kojom je utvrdio da nije ispoštovana procedura ozakonjenja objekata PD Banja Topilo, predviđena Zakonom o ozakonjenju objekata, te je sud odlučio da predmet vrati nadležnom drugostepenom organu koji je odlučivao po žalbi punomoćnika PD Banja Topilo, izjavljenoj protiv rešenja Sekretarijata za ozakonjenje Grada Niša, kojim je odbijen zahtev za ozakonjenje poslovnog objekta na ponovni postupak - navodi zastupnica PD Banja Topilo Nataša Nikolić.

Zastupnica dodaje da je Upravni sud drugi put doneo ovakvo rešenje, ali da je u ponovljenom postupku opet odbijena legalizacija. Zato su ponovo pokrenuli upravni spor.

Kako je ovo drugi put da Upravni sud Republike Srbije ukida ovakvu odluku, u ovoj fazi očekujemo da se Zakon o ozakonjenju objekata ispravno primeni, te da će postupak ozakonjenja sprovesti u skladu sa zakonskim propisima - navodi Nikolićeva.

S druge strane, načelnica Nišavskog urpavnog okruga Dragana Sotirovski kaže da je u toku tender za izbor izvođača koji bi rušio objekte Banje Topilo.

Čeka se javna nabavka za izbor firme koja će rušiti, ne samo to, nego sve ono što je nelegalno izgrađeno, a za šta postoji rešenje za rušenje. Postupak je pred svim sudovima završen, tako da je tu vrlo čista situacija - rekla je Sotirovski.

Ipak, kada joj je novinarka predočila da postoji novo sudsko rešenje, uputila je na republičkog pravobranioca i kazala da verovatno druga strana ima mogućnost pravnog leka.

Podsetimo, saga oko Banje Topilo traje već godinama, a obeležili su je i protesti građana i reakcija tadašnjeg predsednika Opštine Crveni Krst Darka Bulatovića, koji je svojim telom branio sprovođenje odluke Privrednog suda.

I dok su iz gradske inspekcije tvrdili da su objekti sagrađeni nelegalno i da je mimo zakona i obavljali delatnost, vlasnici s druge strane tvrde da je sve rađeno zakonski i da im se objekti uzimaju zbog nečijeg ličnog interesa.

Inače, zemljište je devedesetih ustupljeno privatniku, da bi pre nekoliko godina bilo vraćeno Gradu Nišu. Oko objekata su se sporili i sami vlasnici.

Objekti ne rade od prošle godine, kada je inspekcija zabranila korišćenje izgrađenih objekata.

Vlasnici su i ranije govorili da u trenutku kada su objekti građeni nije bila potrebna građevinska dozvola, ali da su oni imali sve tada neophodne papire. Kada su pokušali da ozakone objekat, nisu uspeli, a sada se taj postupak ponavlja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zdravkovic Nevenka

    18:48 // 8. 10. 2019.

    Banja Topilo je jako ljekovita sa termo mineralnim vodama i mnogo pomaže u lecenju.Banja Topilo se rusi ne zbog nelegalne gradnje već zbog nelegalnog rada čelnika i raznih malverzacija istih.

  • dejan maricic

    11:21 // 7. 10. 2019.

    vestitoru kamen na ciglu da tu vise nikad nista ne izgradi ili naci nacina da se objekat legalizuje i nastavi da radi pod kapom opstine crveni krst, za dobrobit njenih mestana, da se jeftino lece i uzivaju. Gradski oci su hiljadu puta zazmurili na jedno oko kad su bili sporni neki objekti, da te bog sacuva, a sad se neko ostrvio na objekat koji bimtrebalo da radi u sluzbi gradjana. Sad je prilika

  • dejan maricic

    11:17 // 7. 10. 2019.

    Srpska posla, banja radi godinama, bilo je godina kada je bila prepune u glavnom mestanima okolnih sela kojima je godila, svi su se rado vracali i hvalili da im je pomoglo kupanje.... KO je kada je kako je i za koga je izgradio banju, bazene ambulantu uredio okolinu manje je bitno. Sve se moze lako razresiti ako se ima volja. Zar je bolje srusiti sve zarad zakonitosti i ostaviti nekom fiktivnom in

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: