Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:03, 1. 9. 2010.

| Društvo

Poništene privatizacije u Vranju i Nišu

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti

VRANJE, NIŠ - Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o kupoprodaji vranjske "Vodogradnje", a sve akcije firme prebacila u svoj novoosnovani Akcioni fond, potvrđeno je u ovoj vladinoj agenciji.

Agencija je ugovor o privatizaciji "Vodogradnje" poništila kratkim obaveštenjem, kojim javlja vlasnicima da je ugovor raskinut zbog "neispunjenja obaveza po osnovu socijalnog programa". Agencija je vlasnicima firme dala četiri roka da ispune slovo ugovora, zadnji 7. maja ove godine, ali kako vlasnici nisu dalje želeli da ulažu u firmu, ugovor je raskinut.

Sve u svemu, Agencija je ukupno nešto više od 43.000 akcija nominalne vrednosti 1.000 dinara po komadu, ali i još 7.300 akcija po osnovu obaveznih investicija, prenela u vlasništvo Akcijskog fonda, a sada, po rečima Ivana Paligorića iz Agencije, sledi nova prodaja, koja ovoga puta neće biti aukcijska, nego praktično prodaja akcija, najverovatnije već do kraja godine.

Ugovor o kupovini "Vodogradnje" potpisali su 4. juna 2007. godine Agencija za privatizaciju, kao prodavac, sa jedne, i "Europa plus import", kao kupac, sa druge strane. Firma je u tom času vredela oko 80,25 miliona dinara, a prodata je za oko 22 miliona, plaćenih odjednom. Sredinom 2008. godine "Evropa plus" svoj ugovor prodala je konzorcijumu na čijem se čelu nalazi Vranjanac Časlav Ilić.

Posle raskida ugovora, predstavnik Agencije za privatizaciju Ivan Paligorić izjavio je da će se oko zastupnika kapitala, čoveka koji će upravljati firmom do nove prodaje, Agencija konsultovati sa lokalnom samoupravom u Vranju, ali da će ipak ona imati zadnju reč u izboru čoveka za tu funkciju. Inače, radnici "Vodogradnje" u štrajku su od 1. juna, a štrajk nije prekinut posle raskida ugovora o privatizaciji.


Poništena i privatizacija "Prosvete"

Agencija za privatizaciju poništila je i ugovor o prodaji niškog grafičko-izdavačkog preduzeća "Prosveta" preduzeću "NINI" iz Niša. Ova kompanija je u vlasništvu bisnismena Jovice Stefanovića Ninija, a nije ispunila ugovornu obavezu investiranja. Sindikat "Prosvete" traži od države podršku i da se Jovici Stefanoviću oduzme sva imovina. "Prosveta" je prodata još 2005. godine, a kompanija “NINI” je trebalo da u roku od godinu dana investirati 80,909 miliona dinara u to preduzeće.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: