Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 11. 12. 2014.

| Društvo

Ponovo “klizi” kuća na Paliluli

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
kliziste palilula
Objekat je uzrok spuštanja zemlje, a ne prirodno klizište; Foto:I.Vidanović

Kuća na vrhu brda u Ulici Vase Smajevića opet je počela da “klizi” čime ugrožava tri objekta koji su ispod nje u Ulici Partizanskih kurira u niškom naselju Palilula. Iz Uprave za imovinu kažu da nije reč o prirodnom klizištu, već da je uzrok “ljudski faktor”.

Podsetimo, potporni zid ovog objekta je pukao i zemlja je počela da se obrušava 16. maja ove godine, a nakon obilaska brojnih inspekcija krajem maja stanarima tri kuće u Ulici Partizanskih kurira naloženo je da se hitno isele uz obrazloženje da je njihova bezbednost ugrožena.

Ivan Vidanović, vlasnik jedne od kuća koje su ugrožene, odbio je da se iseli i rešio da se, kako kaže, bori za spas svog doma. Napominje da je “klizište jedno vreme mirovalo, a da je jutros primetio da je opet krenulo, i to vidno”. kliziste palilula Brdo se spušta na kuće, foto: Ivan Vidanović

Sedam meseci čekamo na rešenje, ali ništa do sada nije urađeno. Pre mesec dana sam se sastao sa većnikom Žarkom Rankovićem i zamenikom načelnika Uprave za imovinu Srđanom Laketićem i rečeno mi je da Grad ne može da sruši taj objekat jer je u procesu legalizacije, već da mora da se nađe drugo rešenje - objašnjava Vidanović.

Zamenik načelnika Uprave za imovinu i inspekcijske poslove Srđan Laketić objašnjava da rešenje za ovaj problem postoji, a to je uvođenje atmosferske kanalizacije za spornu kuću.

Atmosferska voda nije imala gde da otiče, što je uticalo da zemlju i podlogu koja je počela da se obrušava. Kanalizacija će, uz pristanak vlasnika, biti sprovedena kroz placeve sve do Ulice Partizanskih kurira - objašnjava Laketić.

On napominje da je geolog utvrdio da nije reč o prirodnom klizištu, već da je zemlja počela da se spušta zbog loše urađenog objekta.

To je brdovit predeo, zemlja je rastresita i počela je da se spušta jer građevinski radovi nisu urađeni kako valja. Pored toga, posečeno je i neko drveće što je dodatno uticalo na to da se zemlja spušta - kaže Laketić.

Međutim, kada će radovi na atmosferskoj kanalizaciji početi, Laketić nije mogao da precizira.

Uprava je dala nalog da se radi kanalizacija, a sada je na Direkciji za izgradnju da napravi finansijsku konstrukciju - kaže Laketić.

A dok se ovaj problem ne reši, stanari tri kuće će sa zaziranjem svakog jutra gledati brdo iznad svojih dvorišta.

kliziste palilula

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojan

    14:47 // 15. 12. 2014.

    Kakve veze ima sto je u procesu legalizacije. Ako ugrozava druge objekte, srusiti do temelja. Dosta je javasluka u ovoj zemlji bilo.

  • Milanca

    20:33 // 13. 12. 2014.

    Svi ce da izginemo :D Niko ne sme da izda naknadnu dozvolu za legalizaciju ako je krenulo kliziste, jadni mi u ponozju.

  • projektant

    17:52 // 12. 12. 2014.

    I ko je uopste vlasnik nelegalnog objekta koji je izazvao kliziste.Umesto da vlasnik snosi odgovornost Grad ce od para svih nas da resava sanaciju terena. Na stranu sto je predlog za sanaciju pogresan

    • Aca

      08:59 // 13. 12. 2014.

      Nije samo vlasnik kriv vec onaj koji mu je odobrio i dao dozvolu za gradnju a to se lako moze utvrditi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: