Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:56, 19. 9. 2023.

| Društvo

Ponovo obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
maska
Maske ponovo obavezne, za sada samo u zdravstvenim ustanovama; foto: KC Niš

Stav Radne grupe Ministarstva zdravlja je da je ponovo neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama, saopšteno je nakon sednice, a kao vid borbe protiv korone naloženo je i testiranje zaposlenih sa simptomima respiratorne infekcije i onih koji su bili u kontaktu sa kovid pozitivnim osobama. O zabranama poseta odlučuju ustanove, koje u narednih nedelju dana imaju obavezu da procene epidemiološku situaciju i daju predlog mera.

Zaštitne maske koje su mnogi zaboravili ponovo će morati da se nose, za sada samo u zdravstvenim ustanovama, jer je to stav radne grupe Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovida, koja je juče zasedala.

Ukazuju na značaj testiranja pacijenata sa simtomima akutne respiratorne infekcije, a prvenstveno se to odnosi na one koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

Obavezno je testiranje na COVID-19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije. Obavezno testiranje kontakata sa kovid pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19 - navode u saopštenju.

U bolničkim uslovima je testiranje pacijenata na koronu i dalje uslov za hospitalizaciju, a naveli su da je ubuduće neophodno i testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama.

Takođe dodaju da je neophodno da test urade i svim pacijentima koji imaju simptome i znake respiratorne infekcije u trenutku prijema u bolnicu.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od COVID-19, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta. Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena - dodaju u saopštenju.

O zabrani poseta u bolnicama treba da odlučuje Komisija za prevenciju bolničkih infekcija svake zdravstvene ustanove, koja je dužna i da u narednih 7 dana proceni epidemiološku situaciju u svojoj ustanovi, da predlog mera, kao i da nadalje redovno, kontinuirano prati epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim instituom/zavodom za javno zdravlje.

Naglašavaju i značaj vakcinacije protiv korone, kao i protiv gripa, koje mogu da se daju i istovremeno, jer predstoji sezona respiratornih infekcija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Najrealnije

    13:00 // 22. 9. 2023.

    Osećali se zapostavljeno pošto se o njima celo leto nije pisalo i pričalo.Sad su našli da izmišljaju budalaštine kad korene nema ni od korova.Oduvek je na prelazu godišnjih doba bilo povišenih temperatura,prehlada i kašlja ali se nikad nije to zvalo korona već prehlada. Trebali bi svi redom da bojkotuju ovakve nebuloze,kako zaposleni,tako i pacijenti u zdravstvenim ustanovama jer ničemu ne služe.

  • Hsjsjs

    13:22 // 20. 9. 2023.

    Korona strikes again!

  • cao cao

    08:44 // 20. 9. 2023.

    bice mnogo lose ako narod opet popije tu pricu

    • Milos

      13:00 // 20. 9. 2023.

      mislim da je narod glup ko tacna. Bila prica ima da robija ceo krizni stab: vidim, robijaju svi. Sad ce opet da se vrati u velikom stilu Bata Tiodorovic: on to mnoooogo voli, TV, da je glavni, da je bitan... I opet ce narod sve da proguta, i posle toga nikom nista, kao i uvek. Ne znam sta te cudi, odakle ti sumnja sta ce da se desi. SVE ISTO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: