Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:02, 2. 8. 2018.

| Društvo

Ponovo pobuna protiv Pahomija u Vranju, Crkva smenjuje "pobunjenike"

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
vladika-pahomije
Vladika Pahomije ponovo etiketiran; foto: CINS

Materijalizam, pare, pedofilija, jeres i satanizam sramote Srpsku pravoslavnu crkvu tvrde vernici iz okoline Vranja i traže da se vladika Pahomije razreši dužnosti. Optužuju državu da čuva spornog Pahomija jer navodno “štiti jug Srbije od Albanaca”. Eparhija Vranjska negira sve optužbe i smenjuje crkvene odbore koji se bune.

Slučaj vladike Pahomija, optuženog pa oslobođenog za pedofiliju, dobio je novi nastavak. Sada već bivši predsednik Crkvenog odbora iz Klinovca Stojan Stevanović kod Vranja navodi da je sestrinstvo manastira Prohor Pčinjski napustilo manastir, bežeći od tiranije Pahomija. Kažu da su slali i dokaze, pisma i svedočenja crkvenom vrhu, ali uzalud.

Zašto se, po njihovoj oceni, nepravedno štiti Pahomije, imaju odgovor u sprezi države i crkve. Prozivaju državnu vlast da se umešala u “aferu Pahomije” i odbranila ga od “zasluženog tamničenja” pod izgovorom da se ne obruka crkva i da Pahomije čuva jug Srbije od Albanaca.

Albanci nam ne mogu učiniti zlo, koliko nam je Pahomije naneo zla. Teško onom koga brani Pahomije. Da se toliko nisko spustimo i kao Crkva i kao narod, pa to je neopisiva sramota. I dan danas kad neko otvoreno progovori o njemu, Pahomije kaže da je to albanski lobi, što je toliko besmisleno da Bog sačuva - kažu vernici Klinovca.

Vernici su pozvali Crkvu da “hitno raščini pedofile i pošaljite ih u zabačene manastire da se ispovedaju, okajavaju svoje nečuvene grehe i leče se”, ali njihove optužbe pored “pedofilskog” imaju i “šumski deo”.

Da li su se državni organi pozabavili time šta radi Pahomije? Koliko se samo besomučno poseče viševekovnih kvalitetnih šuma u Palji, Kacapunu, Dubnici i Kozjaku radi materijalne koristi. Pod kojim okolnostima se zapališe manastiri Sveti Nikola u Vranju, Sveti Prohor Pčinjski i manastir Svetog proroka Ilije u Kacapunu? - pitaju Klinovčani.

Jedini odgovor na sva ova pitanja i optužbe, kako kaže Stevanović, a prenosi N1, jeste smena i krivična prijava da je ugrozio bezbednost Pahomija.

Ipak, Eparhija vranjska odgovara da vernici iz Klinovca i njihov predsednik Stevanović ne govore istinu i potvrđuju da su podneli krivičnu prijavu protiv Stevanovića.

Svi navodi kako u saopštenju, tako i u prilozima saopštenja ne odgovaraju istini i blago rečeno su zlonamerni, jer u potpunosti su prenebregnuta tela Pravoslavne eparhije vranjske, odnosno eparhijski upravni odbor jer se nikada crkveni odbor Crkvene opštine Klinovac nije obratio po bilo kakvom pitanju Eparhijskom upravnom odboru, koji je prvo pretpostavljeno telo istome - saopštavaju iz Eparhije.

Za optužbe protiv Pahomija za pedofiliju i seču šuma odgovaraju iz Eparhije pozivanjem na hijerarhiju i birokratiju i kažu da to nije posao Crkvenog odbora Klinovac i da nije po Ustavu crkve da se time bave.

Jedini epilog “klinča” između Klinovca i Pahomija jeste smena Stevanovića i postavljanje novog crkvenog poverenika u to selo.

Podsetimo, slučaj Pahomije jedna od najvećih afera koja je potresala SPC. Pahomije je oslobođen optužbi za pedofiliju 2008. pred Sudom u Nišu, a 3 godine dobio je Orden Belog anđela. Vranjske su pisale i 2013. godine o novim svedocima seksualnog zlostavljanja od strane Pahomija, ali je Eparhija i tada to odlučno demantovala, nazvavši ih konstrukcijama. Iste godine, tužili su ga i bivši radnici Eparhije za kršenje Zakona o radu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • profesor

    13:35 // 3. 8. 2018.

    Možda bi trebalo da ga Ministar prosvete postavi za pomoćnika za Versku nastavu. Gospodin, poznato je, baš voli decu!

  • Borko

    10:49 // 3. 8. 2018.

    Naša Pravoslavna crkva je ušla u svejeres ekumenizma (Sveti Ava Justin Ćelijski) i priznali su Rimokatoličkog papu za "prvog i nepogrešivog". Vladike SPC i patrijarh se bespoštedno bore samo protiv onih koji su protiv pape i Vatikana i cilj im je da se što više približe Vatikanu i zato im je zemaljsko blago najvažnije i prihvataju pedofiliju kao normalnu stvar.

  • nikola

    08:56 // 3. 8. 2018.

    Ma kakvo razrešenije? Č U Z A !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: