Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 4. 3. 2015.

| Društvo

Ponovo štrajk u Gradskoj upravi Vranje

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
strajk-u-GU-Vranje.jpg
Štrajkači izneli svoje zahteve

Deo zaposlenih u Gradskoj upravi održao je danas jednočasovni štrajk upozorenja, a dogovoreno je da i u narednih nedelju dana svakodnevno u minut do 12 obustave rad do sledećeg četvrtka kada će stupiti u generalni štrajk. 

Oni su nezadovoljni smanjenjem zarada i činjenicom da još uvek nije potpisan kolektivni ugovor.

Predsednica sindikata Gradske uprave Jelena Janković kaže da su zarade zaposlenih u Gradskoj upravi u nekim slučajevima ispod svakog minimuma i ograđuje se od bilo kakve političke motivacije za štrajk jer iza toga, kako kaže, ne stoji politika, već egzistencionalna borba.

Dogovorili smo se da se svakodnevno okupljamo i ukoliko to u narednih 7 dana ne bude dalo rezultate, stupićemo u generalni štrajk. Naši zahtevi su da nam se vrati nezakonito umanjena decembarska zarada, tražimo potpisivanje kolektivnog ugovora i da i izabranim i postavljenim licima budu umanjene plate – kaže Jankovićeva.

Ona dodaje da su neki radnici nakon umanjenja primili plate koje su niže od zakonskog minimalca.

U toku dana saopštenjem se oglasio i kabinet gradonačelnika Vranja Zorana Antića u kome se navodi  da  je prosečna zarada isplaćena u januaru za najnižu stručnu spremu iznosila 22.465 dinara, a ne 18.000 dinara, kako tvrde u sindikatu. 

Smanjenje plata izvršeno je u skladu sa Uredbom o koefecijentima za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima, a ne po nahođenju Gradskog veća ili gradonačelnika koji nije poslodavac, već je to načelnik Gradske uprave. I pored toga, gradonačelnik je u nekoliko navrata imao sastanke, kako sa predstavnicima sindikata Gradske uprave, tako i republičkog, što demantuje zlonamerne insinuacije o navodnom ignorisanju – navodi se u saopštenju.

Takođe je navedeno da je na sednici predsedništva Stalne konferencije gradova i opština gradonačelnik Vranja predložio povećanje zarada za 12 odsto i taj predlog je upućen resornom ministarstvu. Formirana je i radna grupa na predlog gradonačelnika koja je sa sindikalistima održala 3 sastanka vezana za izradu pojedinačnog kolektivnog ugovora, o čemu postoje zapisnici.

U utorak, 3. marta, sindikat je predao prečišćen tekst, a onda doneo odluku o održavanju zbora, a potom i o stupanju u štrajk upozorenja, što je potpuno nelogično. U dosadašnjim razgovorima od strane gradonačelnika iskazana  je više nego dobra volja da se dijalogom dođe do najboljeg rešenja - navodi se, između ostalog, u saopštenju iz kabineta gradonačelnika.

Podsetimo, zaposleni su štrajkovali i u decembru kada se pokušalo sa pronalaženjem kompromisnog rešenja, ali dogovor o tome da se plate radnicima u javnom sektoru ne smanjuju nije ni tada postignut

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kalča

    16:06 // 4. 3. 2015.

    Da se dogovorimo: svi amateri koji su primljeni po partijskoj liniji da dobiju otkaz. Onda će biti para na pretek za prave stručnjake.

    • zoza

      09:30 // 5. 3. 2015.

      a ti si neki stručnjak a
      baš će neko s tobom da se dogovara

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: