Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 18. 3. 2015.

| Društvo

Ponuđači optužuju Direkciju za nameštanje tendera

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
490x370-Osmospratnica-velika-1.jpg
Ponuđači optužuju, Direkcija tvrdi suprotno; arhivska fotografija

Leskovac će sigurno još dva meseca čekati na letnje održavanje puteva i gradskih ulica jer su sva tri potencijalna izvođača „pala“ na tenderu pošto nisu ispunila predviđene tenderske uslove.

Dok u Direkciji tvrde da nijedna firma nije dala odgovarajuću ponudu, ponuđači optužuju Direkciju da je naknadno menjala uslove tendera.

Grupa popnuđača „W-Kargoles“ iz Leskovca i „Vodogradnja“ iz Pukovca, koji su učestvovali na tenderu za letnje održavanje puteva i ulica u Leskovcu, žalili su se Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki zbog načina na koji su oboreni na tenderu.

2 Stojilković ispred DirekcijeSuvlasnik „W-Kargolesa“ Bratislav Stojilković vrdi da je valjano ispunio sve tenderske uslove, ali i optužuje Direkciju za urbanizam i izgradnju da naknadno menja uslove konkursa koji su još uvek raspisani za periodično održavanje puteva i tako "priprema teren za favorizovanog izvođača".

Ovaj čovek postavlja pitanje i zbog čega su u toku postupka sprovođenja tendera na 4 putna pravca u okviru predviđenog periodičnog održavanja izvršene izmene i dopune konkursne dokumentacije već raspisanog konkursa.

Da li se te izmene i dopune rade na zahtev zaštićenog i favorizovanog ponuđača? - pita se Bratislav Stojilković.

U gradskoj direkciji su istakli da ponuđači nisu uspeli da dokažu da raspolažu odgovarajućim tehničkim i finansijskim kapacitetima. Takođe, nisu ni raspolagali odgovarajućim bankarskim garancijama koje su od njih zahtevane. Stojilković, sa druge strane, tvrdi da im je banka “Intesa” dala garanciju. 

konkursna dokumentacija On ističe da je Direkcija pogrešila i u delu koji se odnosi na davanje garancija na preocenjenu vrednost radova.

Sredstva obezbeđenja za ozbiljnost ponude, odnosno za izvršenje ugovorne obaveze, naručilac može da traži u iznosu ne većem od 10 odsto od vrednosti ponude bez PDV-a, dok je tenderska komisija odbila ove izvođače jer nisu podneli garanciju na procenjenu vrednost radova iz samog tendera.

Dao sam garanciju na procenjenu vrednost u iznosu od 10 odsto na moju ličnu ponudu od 50.852.000 dinara, dok je Direkcija odbila moju ponudu jer je zahtevala da se garancija od 10 odsto da na njihovu procenjenu vrednost od 64 miliona. Zašto bih ja avansno uplaćivao novac za nešto što neću da radim? - pita on.

Direktor leskovačke Direkcije za urbanizam i izgradnju kaže da su uslovi “uglavnom ostali isti”.

Izmenjen je samo način dokazivanja sredstava obezbeđenja, upravo zbog nerazumevanja oko toga šta je obavezujuće pismo. Međutim, bankarska garancija za dobro izvršenje posla ostaje uslov za potpisivanje ugovora. Specifikacija opreme u konkursu je neophodna jer se adekvatnom opremom postiže željeni kvalitet radova - objašnjava direktor Direkcije.

rupe Leskovačke ulice pune udarnih rupaStojilković tvrdi da su oni spremni da se uhvate u koštac sa letnjim održavanjem puteva na području Leskovca, a čak je javno ponudio da donira i 20 tona asfalta za krpljenje udarnih rupa  po gradskim ulicama. Sa druge strane, u Direkciji ostaju pri tome da ponove tender.

Ponovićemo čitavu tendersku proceduru, ali se na otvaranje dokumentacije čeka punih 45 dana - kazao nam je Milenko Milenković direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: