Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:05, 8. 3. 2016.

| Društvo

Poplave još ne prave probleme na jugu

Autor:S. J, A. K.Izvor:Južne vesti
Svrljig-2
Poplavljeno desetak domaćinstava u Svrljigu; ilustracija; foto: JV

I dok se u centralnoj i zapadnoj Srbiji meštani desetina opština bore protiv poplava iz kojih su, prema poslednjim informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova, evakuisane 154 osobe, situacija na jugu još nije alarmantna.

Prema saopštenju Ministarstva, u selima Oslare i Levosoje u Opštini Bujanovac izlio se Slatinski potok, ali nema ugroženih domaćinstava i vodostaj je u stagnaciji.

Svrljig-1 Padavine su u Svrljigu izazvale bujične potoke; foto: JVU naselju Đelinci u Opštini Vranjska Banja izlila se atmosferska voda u kanalu koji se uliva u reku Banjšticu, ali ni tu nema ugroženih domaćinstava i trenutno nema ni padavina.

Vodoprivredni centar "Morava" iz Niša proglasila je vanrednu odbranu od poplava na sektoru N11.2 – Zlatokop kod Vranja, zbog porasta Binačke Morave koja dolazi sa Kosova, usled čega je došlo po porasta nivoa Južne Morave za jedan metar - saopštavaju iz Ministarstva. 


Poplavljeno desetak svrljiških domaćinstava

Zbog jake kiše koja je juče popodne zahvatila Svrljig, došlo je do pojave planinskih bujičnih potoka i manjih izlivanja Pravačke reke, Đurinačkog i Prekonoškog potoka, pri čemu je poplavljeno desetak domaćinstava u Svrljigu, uglavnom dvorišta, podruma kuća i garaža. Nije bilo potrebe za evakuacijom.

U ulicama Ristosija Ristića i 7. juli voda je ušla u ukupno 9 dvorišta, podruma i garaža, ali nije bilo veće materijalne štete. Zbog izlivanja je kratko bio poplavljen i deo pruge Niš - Zaječar, ali je brzom intervencijom ekipa JKSP „Svrljig“ sprečen prekid u železničkom saobraćaju na delu pruge kod bivše fabrike „IMT“ u Svrljigu – kaže Jovan Đorđević iz JKSP „Svrljig“.

Vodu iz podruma i garaža poplavljenih kuća vodu cele noći izvlačile su ekipe vatrogasno-spasilačke jedinice u Svrljigu, a trenutno nema padavina.


Niški Štab pripravan

Suvo je i u Nišu, gde je, kažu u gradskom Štabu za vanredne situacije, sve u pripravnosti.

Ja sam još u nedelju telefonom pozvao direktora JKP Naisus da urade ono što oni mogu - da očiste slivnike i šahte  na kritičnim mestima, u Zetskoj ulici i na kružnim tokovima - kaže šef gradskog Štaba za vanredne situacije Žarko Ranković.

Dodaje da je telefonom o mogućim padavinama obavestio i direktore JKP Mediane, Toplane, Doma zdravlja, SC Čair i Kliničkog centra gde su česta plavljenja.

Ranije sam izdao pismene naredbe za privravnost ljudstva i mašina JKP Naisusa, Mediane i Toplane jer su bile najavljene padavine od 20 do 40 litara po metru kvadratnom. Na svu sreću, to nas je mimoišlo - kaže Ranković.

Kaže da je danas iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra dobio informacije da se očekuju padavine u naredna 2 do 3 dana, ali da se ne zna kakav će biti intenzitet. U svakom slučaju, aktivirana je jedna "jedinica opšte namene za spasavanje na vodi". 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • profesor

    08:43 // 9. 3. 2016.

    Ne gleda se samo u boga kad će kiše nego se država obezbeđuje od elementarnih nepogoda.Za ove dve godine otkad državu vode ovi stručnjaci ubiše nas poplave a oni se slikaju i obećavaju.Kad bi svaka buba med davala bumbar bi najviše dao

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: