Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:37, 5. 4. 2018.

| Društvo

Poplave u Bubanj Selu zbog veštačke brane kojom se štite Novo selo i fabrike

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Poplave u blizini Niša
Polja pod vodom, da bi se zaštitle kuće, kažu iz Opštine Palilula; Foto: čitalac

Da ne postoji sistem za odvođenje voda na potezu kod Novog sela, Međurova, Bubanj Sela i nove industrijske zone, još jednom je evidentno, jer poplave ponovo zadaju muke stanovnicima ovog dela Niša. Trenutno je kod Bubanj sela postavljena veštačka brana koja zadržava vodu da ne bi poplavila Novo selo i fabrike Jura i Šinvon.

Zbog toga su polja u ataru Bubanj sela pod vodom, a kako tvrde stanovnici, ona prodire i u dvorišta, kao i kod njihovih komšija u Gornjem Međurovu.

Dakle, rešenje da se spase Jura i Novo selo je da se poplave sela uzvodno. Ne samo da će im propasti skoro sve kulture na tim njivama nego je seoski put između Bubanj sela i Gornjeg Međurova bio do pre dva dana poplavljen u dužini od 50 m i vozači autobusa su jedva prolazili tu - kaža jedna sugrađanka.

Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale kaže da je postavljanje brane, kroz koju se postepeno pušta voda, spasilo domaćistva u Novom selu od plavljenja, te da je bilo “ljudskije” rešenje da zadrže vodu na njivama atara jednog sela, nego da budu poplavljene kuće u drugom.

Džakovi-Bubanj-Selo-foto-U.-K Brana kod Bubanj Sela zadržava vodu na poljima; Foto: U. K. On objašnjava da se voda postepeno propušta, kada njen nivo opadne u Novom selu.

Mi sad dozirano puštamo tu vodu iz Bubanj sela, onako i onoliko koliko opada u Novom selu. Plave se polja, stambeni objekti nisu ugroženi, jer idemo logikom bolje da bude polje pod vodom nego kuće, jer je manja šteta. Ako nastavi ovako da bude bez padavina, očekuju se samo u petak, moguće je da u narednom periodu pomerimo džakove i da oslobodimo to - objašnjava Ždrale.

Predsednik Opštine dodaje da će oni čije su njive poplavljene svakako biti obeštećeni, kao i da će se to zemljište očistiti. Ističe da trenutno, prema podacima koje ima, ni u jednom naselju nisu ugrožene kuće i drugi objekti.

Normalno da će onda nadležne službe da tretiraju to zemljište onako kako treba, da se očisti, sredi - dodaje Ždrale.


Stanovnici Bubanj sela žele da uklone branu

Branu koja je napravljena od džakova punih peska, mora da čuva komunalna policija, zato što stanovnici Bubanj sela, kaže Ždrale, pokušavaju da ih sklone kako voda ne bi bila zadržana, a njihova polja poplavljena.

Komunalna policija ih čuva, jer ima neodgovornih ljudi koji sklanjaju pa je veliki priliv dole, a moramo voditi računa i međunarodna pruga je dole, ne smemo veliku količinu vode da pustimo na prugu. Od dva zla biramo manje - dodaje Ždrale.


Potrebno da se napravi sistem upravljanja vodama

Poplava-Bubanj-Selo-foto-U.-K Brana kod Bubanj Sela zadržava vodu na poljima; Foto: U. K. Zbog poplava koje su prouzrokovane podzemnim vodama, padavinama i zbog toga što se otopio sneg sa Seličevice, već mesec dana je ovaj kraj problematičan. Inače, poplave su u ovom delu učestale, jer ne postoji dobar sistem za odvođenje, a kako objašnjavaju oni koji su upoznati sa situacijom na terenu, radi se o velikom slivnom podrčju. Do pre dvadesetak godina postojalo je mnogo kanala za odvod vode, ali su oni uništeni i gradnjom fabrika ali i širenjem naselja.

Zato, slažu se stručnjaci, treba da se uradi ozbiljan projekat kontrolisanja voda u ovom kraju, kako se ne bi ponavljale ovogodišnje, kao i poplave koje su 2015. godine zadesile Novo selo.

Profesor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Dragan Radivojević, koji je i u stručnom timu Štaba za vanredne situacije, kaže da bi u tom delu trebalo da se uradi nekoliko stvari, među kojima i da se Knežički potok prevede u istoimenu reku.

Treba delovati preventivno - jedna stvar je da se takozvani Knežički potok koji dolazi sa niške deponije, prolazi kroz Belotinac i onda se razliva po onom polju i pravi veliku ekološku katastrofu, jer nosi zagađenje veliko, prevede u Knežičku reku koja se uliva u Južnu Moravu. Opština Doljevac je već pokrenula neke korake ka tom putu - objašnjava ovaj profesor.

Osim toga, dodaje, da bi se trajno rešio problem na ovom potezu gde je visok nivo podzemnih voda, mora da se završi atmosferska kanalizacija, ali da se u delu kraj Nišave postave poklopci koji bi sprečili da u sistem uđe voda iz reke. Poplavljena-polja-Bubanj-Selo-foto-U.-K Brana kod Bubanj Sela zadržava vodu na poljima; Foto: U. K.

Pošto je teren nizak može da se desi da se izlije i Nišava, moraju da se postave i žablji poklopci, odnosno klapne koje bi zatvorile tu kanalizaciju. Istovremeno, sa unutrašnje strane bedema, kopnene, treba da se naprave stanice za prepunpavanje koje bi onda pod pritiskom prebacivale vodu u Nišavu - objašnjava Radivojević.

Profesor niškog GAF-a dodaje i da je neophodno završiti kanalizaciju u Novom selu, čime bi se kompletirao sistem upravljanja vodama u ovom delu Niša. Dodaje da je ovo predočio i na sednicama Štaba za vanredne situacije, te je gradska vlast upoznata sa mišljenjem ovog stručnjaka.

Inače, na teritoriji opštine Palilula je i dalje na snazi vannredna situacija, koja je proglašena krajem marta, jer stanovnici Vukmanova, Berbatova, dela Gabrovca i Donjeg Vlasa nemaju ispravnu vodu, a predsenik Opštine apeluje da piju isključivo vodu iz cisterni.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ucitelj

    13:53 // 6. 4. 2018.

    Ubijte nase ljude da bi spasili korejance, manja je steta da se potope jura i sinvon, niko ih nije vuko za usi da prave fabrike na mestu sa rizikom od poplava

  • kanali

    12:43 // 6. 4. 2018.

    Preseceni odvodni kanali u Medjurovu,pa ce poplaviti Juru.Za Bubanj,bas ih briga.Napredno.

  • Dragoljub Stamenković

    16:00 // 5. 4. 2018.

    Dakle, opština je svesno poplavila jedan deo opštine da bi spasila od poplave drugi deo (bilo je "ljudskije"). Sleduje : opština je dužna da nadoknadi štetu koju je NAMERNO izazvala !
    Mislim, bilo bi "najljudskije" !
    Ždrale care - spremaj pare !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: