Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 3. 2. 2020.

| Društvo

Poplavela reka Moravica, sumnja na postrojenje za preradu vode

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
moravica
Zamućena voda zabrinula ribolovce i meštane; foto: D. B.

Nakon što se između aleksinačkih sela Subotinac i Kraljevo reka Moravica zamutila i voda dobila plavičastu boju, na teren su izašli vodoprivredni inspektori, uzorkovali je, ali zvaničnih informacija o uzroku još nema. Voda je plava u neposrednoj blizini postrojenja za prečišćavanje pijeće vode “Bresje”, a da li su hemikalije koje su završile u vodi iz tog postrojenja, iz JKP “Vodovod i kanalizacija” Aleksinac ne odgovaraju.

Da je Moravica neobične boje primetili su meštani Kraljeva i ribolovci, pa su to prijavili inspekciji i Opštini Aleksinac. Vodni inspektor je izašao na teren, potvrdio je za Južne vesti šef niškog odseka Dragoslav Đorđević.

Naša inspekcija je izlazila na teren, prikupila informacije i proverava dodatne informacije. Za više informacija morate kontaktirati službu Ministarstva - rekao je Đorđević.

Kako saznajemo, voda je uzorkovana i čekaju se rezultati analiza koje bi trebalo da utvrde šta je razlog za zagađenje reke.

I dok si ribolovci uplašeni za ribe koje se nalaze u reci, Miodrag Petrović iz Zajednice ribolovaca “Timočka krajina” kaže da nije došlo do pomora ribe.

Čovek je prijavio iz bojazni da bi možda došlo do pomora ribe. Alarmirali smo sve relevantne institucije i otišli na teren. Kada smo u subotu izašli na teren nije uočena uginula riba, što je nama izuzetno značajno. Šta je razlog što je došlo do mutne vode, znaće se detaljnije kada budu gotove analize - kaže Petrović.

Dok se čekaju odgovori iz Ministarstva i rezultati analiza, sumnja koji izražavaju meštani, ali i nezvanično neki od nadležnih, jeste da je voda poplavela zbog hemijskog preparata koji ispušta fabrika za preradu vode.

Verovatno je reč o hemikaliji iz procesa prečišćavanja vode za piće koja bi trebalo da ostane u samom postojenju istaložena i uklonjena, a ona je nekako dospela kroz ispusni kanal postrojenja do reke Moravica - kaže izvor Južnih vesti.

Zato što je reka zamućena baš u delu koji je blizu postrojenja za preradu vode “Bresje” i neki žitelji Kraljeva veruju da je upravo ono uzrok.

Svestan sam opšte zagađenosti voda srbije, ali kao član drustva koje se bavi ribolovom, teško mi je da ne budem ljut na nadzorne organe koji ne preduzimaju ništa povodom ovog pitanja. Zadnjih par godina rekom plutaju otpatci, smeće, gume pa čak i uginule životinje,naravno bilo je i nas koji smo organizovali čiscenje reke, ali sve se nastavljalo. S vremenom, fabrika koja se bavi preradom vode ispušta veliku količinu neke hemijske supstance u reku zbog čega je reka dobila plavu boju - kaže jedan od meštana Kraljeva.

Da li postrojenje ispušta neke materije u Moravicu, da li je zato došlo do problema i kakve bi posledice mogle da budu, pitanja su koja su ostala bez odgovora, jer direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Dragiša Simić nije odgovarao na pozive.

Zagađena reka Moravica

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S.Nikolić

    00:15 // 4. 2. 2020.

    Tečnost je nekako dospela u......
    Halo , gde je tu odgovornost i nastalu grešku pod hitno prijaviti i pteduzeti sve da ne dođe do ekološke katastrofe!!
    Onako usput ! Roden u okolini niša i u augustu punim sedamdeset godina!! Ovo sto sam , vezano za zagađenje vazduha , kod zadnjeg boravka u nisu doziveo je itekako ALARMANTNO!
    Nikad , ama baš nikad nisam doziveo da me peku oči i gorki ukus SM

  • qgo

    16:23 // 3. 2. 2020.

    Nebo je blue i oci su blue ljubav je blue i MORAVICA je blue i pesak je blue i palme su blue. Svi daltonisti, rock gitaristi, svi narkomani, domaci i strani, penzioneri, saboteri, cirkuzanti, prevaranti, deca i vojnici, teski bolesnici, mladi nirvanisti, ekshibicionisti, profesori i grobari, striptizete i mornari, psihopati, kondukteri, nasi slavni fudbaleri: svi na ovu stranu, svi, i ti i ti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: