Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:41, 11. 1. 2021.

| Društvo

Poplavljena sela u okolini Žitorađe

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
poplava
Poplava u selima žitorađske opštine; Foto: arhiva Lj. M.

Kiša koja gotovo bez prekida pada već duže od 24 sata izazvala je pojavu bujičnih potoka zbog čega je poplavljeno poljoprivredno zemljište, ali i pojedine kuće u selima žitorađske opštine poput Šarlinca, Crnatova, Badnjevca, Jasenice, Voljčinca. U toku je evakuacija žene koja je ostala potpljena u porodičnoj kući, a kako saznajemo prokupački vatrogasci su već na terenu i čamcem će stići do njene kuće kako bi je smestili na bezbedno mesto.

Iako još uvek nema zvaničnih informacija šta je sve potopljeno i koliko je materijalna šteta, nezvanično saznajemo da su na desetine kuća u pomenutim selima potopljene, najčešće su pod vodom podrumske prostorije, ali i poljoprivredna mehanizacija i pomoćni objekti.

Voda je već prodrla u podrumske prostorije, halu gde su nam smeštene poljoprivredne mašine. Poplavljen nam je hidrofor, kotao za grejanje, voda je došla do kuće, prava katastrofa – kaže Slađana Mitrović Stojanović iz Šarlinca.

Nivo reke Toplica je prema poslednjem merenju na mernom mestu kod sela Pepeljevac kod Kuršumlije je na koti 178 santimetara, što je za vise od 1,5 metara u poslednjih 24 sata od toga metar za osam sati, ali je i dalje ispod granice redovne odbrane od poplava.

Stanje se prati iz sata u sat i u koliko se rast vodotoka nastavi, može se tokom dana očekivati izlivanje na pojedinim mestima, čime će pre svega biti ugroženo poljoprivredno zemljište, ali i pojedine kuće u priobalju reke duž čitavog toka od Kuršumlije do sliva u Južnu Moravu.


Bez struje udaljena planinska sela na teritoriji Prokuplja

Ledena kiša koja je tokom noći padala na teritoriji Grada Prokuplja oštetila je elektro instalaciju pa su pojedina planinska sela ostala bez struje poput Bejašnice, Tovrljana, Kruševica, Trnov Laz, kao i sela prema Belom Kamenu i Vidojevici. Kako saznajemo u Elektrodistribuciji, njihove ekipe su na terenu i normalizacija snabdevanja električnom energijom se očekuje do kraja dana.

Zbog leldene kiše koja je padala tokom noći, došlo je do kratkog spoja u dve trafostanice. Put od Vidijevice ka Žitnom Potoku je u prekidu jer je nekoliko drveta palo na kolovoz pa vozila ne mogu da saobraćaju, pa je onemogućeno i da naša ekipa dođe do druge trafostanice kako bi otklonili kvar. Ipak, očekujemo da se do kraja dana sve reši i da meštani dobiju struju - kažu u EPS- u.

U Gradskoj upravi u Prokuplju kažu da su upoznati sa problemom na tom delu puta koji je u nadležnosti Puteva Srbije i da se o njemu brine niška firma "Trace", te da očekuju da se problem ubrzo reši. Naglašavaju i da kiša i sneg koji su naizmenično padali prethodnih 24 sata za sada nisu napravili veće probleme na teritoriji Grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sinisa ilic

    16:59 // 11. 1. 2021.

    Slično kao i u ostalim selima u opstinu zitorade izlio se potok koji nije imao receno korito Bec je ravan bio sa placevima gde zive romske porodice Selo
    recicaa domaćinstva su bez pijace vode ostali voda je usla u dve kuce od nadležnih iz opstine zitorade niko nije ni pitao ni doso kao i presednik sela nije disao da obideromsko naseje

    • Razbibriga

      22:14 // 11. 1. 2021.

      Pa glasao si tog poslanika i odbornike iz sns !

    • Minhen

      16:00 // 15. 1. 2021.

      Koliko si nepismen.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: