Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:31, 27. 1. 2024.

| Društvo

Popravljen skener na niškoj Onkologiji

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Onkologija KC Niš, slika2; foto: Vanja Keser
Aparat opet dostupan pacijentima; foto: Vanja Keser

Pre mesec dana se pokvario CT skener na Klinici za onkologiju u Nišu, a nakon popravke vredne više od 150.000 evra iz Univerzitetskog kliničkog centra su potvrdili da je popravljen, ali nisu precizirali od kada ga tačno pacijenti koriste. Dok nije radio kažu da je oko 20 najhitnijih pacijenata pripremu za zračnu terapiju obavljalo u Kragujevcu i Beogradu, a da su zračenje nastavili u Nišu.

CT skener na niškoj Onkologiji prestao je sa radom 26. decembra, a UKC Niš je tražio hitnu popravku, jer je zbog kvara bio onemogućen rad celokupne radioterapije i planiranje novih pacijenata, uključujući i urgentna stanja kao što su metastaze na mozgu.

Kada im je odobreno oko 18,6 miliona dinara sa uračunatim porezom od Ministarstva zdravlja raspisali su tender, a 15. januara doneli odluku da ugovor dodele firmi GE HealthCare Beograd. Kao rok za popravku naveli su tri dana, ali nije poznato kada je počela.

Kada je skener tačno popravljen i od kada je dostupan pacijentima, nisu precizirali iz UKC Niš, ali kažu da je sve završeno "nikada brže".

S tim u vezi, kao što smo ranije i rekli, niko od pacijenata nije trpeo posledice niti je bio ugrožen kvalitet lečenja. Najhitniji pacijenti, njih dvadesetak, zahvaljujući dobroj saradnji sa kolegama u Kragujevcu i Beogradu, pripremu za zračnu terapiju uradili su u ovim centrima, a zračenje nastavili u UKC Niš - navode iz UKC.

Takođe su naveli da su nakon popravke nadležni izvršili neophodna merenja i da je od tada aparat dostupan pacijentima, koje su zaposleni na Klinici na onkologiju odmah obavestili, ali ponovo tačan datum ne navode.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    17:03 // 28. 1. 2024.

    Ja sam majku vodio na privatan skener jer je imala zakazan za drugi januar. Na onkologiji su nam rekli da skener nije u funkciji još uvek i uputili su nas na privatnu kliniku gde smo platili 18.000. Koliko god da ste brzo rešili problem, do problema ove vrste nije ni smelo da dođe. Ovo je maksimalna neozbiljnost i neshvatanje pravog stanja onkoloških pacijenata

  • Nale

    21:01 // 27. 1. 2024.

    To je takav drzavni uspeh da predlazem da predsednik drzave sa predstavnicima svih ministarstava i diplomatskim predstavnicima iz svih stranih zemalja organizuje konferenciju za stampu pored aparata, i da se pozovu novinari svih najjacih internacionalnih kuca, CNN, BBC, Reuters.. Moskva danas.. etc da isprate ovakvo postignuce na svetskom nivou. Mislim stvarno. Zasluzeno.

  • Auttrikter

    19:08 // 27. 1. 2024.

    Au,svetska vest ! Dokle dodjosmo !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: