Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:38, 8. 7. 2014.

| Društvo

Popularnim fakultetima pridružuje se i Elektronski

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Brucosi.jpg
Dodela indeksa prethodnoj generaciji studenata na Elektronskom fakultetu (foto: elfak.ni.ac.rs)

Interesovanje za upis raste na Mašinskom i Elektronskom fakultetu, opada na Pravnom, Ekonomskom i GAF-u, a standardno je visoko na Medicinskom, Fakultetu umetnosti, Fakultetu sporta, PMF-u i departmanima Filozofskog.

Na svih 13 fakulteta Univerziteta u Nišu ima mesta za 4.951 brucoša, a u prvom upisnom krugu konkurisalo je 12 studenata manje.

Za upis na Elektronski fakultet, za 480 mesta "na budžetu", konkurisala su 83 studenta više.

Sva mesta za brucoše, kao i ranijih godina, u julu će biti popunjena i na Medicinskom fakultetu gde se za 502 mesta prijavilo 735 maturanata, na Prirodno-matematičkom fakultetu, gde će se za 240 mesta boriti 394 kandidata, na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja gde su se 272 buduća studenta prijavila za 225 mesta i na Fakultetu umetnosti gde će za 64 indeksa pokušati da se kvalifikuje 110 prijavljenih.

- Na Elektronskom fakultetu unazad 2 do 3 godine beležimo porast interesovanja. To je zato što su tamo uvedeni novi savremeni programi koji su se pokazali kao pravo rešenje. Medicinski i Fakultet umetnosti izazivaju veliko interesovanje godinama, tako da tu nema iznenađenja - kaže prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu Dobrica Živković.

upis Nešto manje interesovanje za upis na Pravni i Ekonomski fakultet

Iako su se za upis na Filozofski fakultet, koji nudi 11 studijskih programa, u celini prijavila 24 kandidata manje nego što ima mesta, ova visokoškolska ustanova ima neke od najtraženijih studijskih programa i departmana.

Na primer, psihologiju želi da studira 220 kandidata, a mesta ima samo za njih 90, priliku da upiše pedagogiju imaće skoro dva puta manje od prijavljenih 107 maturanata. Kao i prethodnih godina, "gužve" ima i na anglistici. Tamo se za 75 mesta prijavilo 128 kandidata, a na srbistici 96 kandidata za 70 mesta. Na novom departmanu za francuski jezik, gde može studirati 40 brucoša, prijavilo se 10 manje.  

Na Mašinskom fakultetu u 1. upisnom krugu neće biti popunjena sva mesta, ali je interesovanje budućih studenata za ovaj fakultet rekordno u odnosu na prethodne godine. Za 360 mesta prijavilo se 239 kandidata.

Drugi upisni krug biće organizovan na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu gde se za 360 indeksa prijavilo 206 maturanata, 9 manje nego prošle godine. Za upis na Ekonomski fakultet prijavilo je 536 kandidata, 7 manje nego prošle godine, a 229 manje nego što ima mesta.

Pad interesovanja za upis značajan je na Pravnom fakultetu. gde ima mesta za 665 brucoša. Tamo želi da studira 487 studenata, što je 71 manje nego prošle godine.

Na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu se za 120 mesta prijavilo 80 kandidata, na Učiteljskom u Vranju za 210 mesta 134 kandidata, a za Fakultet zaštite na radu, gde je odobreno 360 mesta, prijavilo je 50 maturanata manje.

Kandidati od juče polažu prijemne ispite koji, zavisno od fakulteta, traju do 10. jula. Upis će biti završen do 24. jula, a 31. jula biće objavljeni podaci o broju i rasporedu preostalih mesta.

Prijavljivanje kandidata u 2. upisnom krugu biće 1. i 2. septembra, polaganje prijemnih ispita od 4. do 6. septembra, a upis će biti završen do 20. septembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Budući mašinac

    10:26 // 9. 7. 2014.

    Na Mašinskom fakultetu ima 340 mesta, a ne 360.

  • maturant

    19:47 // 8. 7. 2014.

    Na Elektronskom fakultetu ima 420 mesta "na budžetu", a ne 480. :-D
    Ne dajte lažnu nadu. :-P

  • elektronac

    15:01 // 8. 7. 2014.

    Upisite elektronski, tamo mnogo lako, sve se prepisuje

    • Elektronac 2‚

      15:47 // 8. 7. 2014.

      A ti što prepisuješ ćeš mnogo da postigneš time. Sedi i uči kako sutra ne bi imao problema sa stručnim znanjem. Niko te neće zaposliti samo zato što si imao visoke ocene.

    • Elektronka

      17:22 // 8. 7. 2014.

      I sada si mnogo pametan sto si prepisivao.

    • Elektronac

      19:04 // 8. 7. 2014.

      elektronac, cuti si, pokri se s cebe i ne lupaj gluposti. Nisi ti vido Elektronski fakultet.

    • Student

      11:32 // 10. 7. 2014.

      Ne naprotiv, ja nista ne prepisujem. Nego muka mi je kako ljudi prolaze, a time se narusava imidz fakulteta. Lako njima oni imaju veze i zaposlice se, a ja nemam.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: