Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:31, 29. 11. 2022.

| Društvo

Porodica iz Šumatovačke u Nišu: NATO im srušio kuću, na istom mestu počeli novu, porušila im država

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
kuća šumatovačka
Kuće nema; Foto: JV

Bračni par Stojiljković iz Šumatovačke ulice u Nišu, kojima je tokom NATO bombardovanja 1999. godine srušena kuća, kako navode, više od dve decenije ne mogu da je obnove. Nakon što su rešili da izgrade novu, prema rečima Dejana Stojiljkovića, vlasnika pomenutog objekta, krenula je “borba” sa prvim komšijom i Katastrom, pa im je srušen prvi sprat, a danas i stubovi. Kažu da su u procesu legalizacije i da je rušenje nelegalno, a pravdu će terati i “ do Strazbura”.

Posle dugogodišnjih pokušaja i obećanja da će dobiti građevinsku i upotrebnu dozvolu, Dejan Stojiljković rešio je da krene sa izgradnjom nove kuće u Šumatovačkoj, na mestu stare, teško oštećene.

Kada su radovi počeli da napreduju, prema njegovim rečima, rečeno mu je da dozvole neće dobiti nikada. stojiljković šumatovačka Stojiljković traži pravdu: Foto: JV

Lagali su nas za dozvolu godinama, a stalno su slali investitore da ustupimo plac. Svi su povezani sa sudijama, tužiocima i mogli su da rade šta su hteli. Na kraju su mi otvoreno rekli da neću dobiti dozvolu nikada. Ja sam na temeljima srušene kuće počeo da zidam novu, tada se pojavio prvi komšija koji je krenuo da me ucenjuje i tražio novac da me ne bi prijavio. Pošto nisam hteo da mu dam, iskoristio je svoje veze, upisao se u Katastar kao vlasnik i zatvorio mi sve puteve - izjavio je Dejan Stojiljković iz Niša.

Nakon što je Upravni sud 2015. godine doneo odluku kojim se poništava Rešenje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, te je ponovo vraćen na ponovno odlučivanje, Stojiljkovići ni nakon 7 godina nisu dobili zvanično rešenje. Međutim, godinu dana kasnije usledilo je, kako je rečeno, nelegalno rušenje. papiri šumatovačka Kažu da je rušenje bilo nelegalno; Foto: JV

U nalazima veštaka, stoji da je nelegalno rušeno, dok smo mi još uvek bili u procesu legalizacije. Mi smo tražili odštetu po tom pitanju jer su Grad Niš i Katastar tuženi, a Sud evo već 7 godina odugovlači donošenje zvaničnog rešenja - izjavio je Dejan.

Poslednji u nizu problema, prema Dejanovim rečima, dogodio se jutros, u utorak 29. novembra, kada su pročitali zalepljeno obaveštenje da će biti ponovnog rušenja. Tako je danas i bilo, srušeni su im preostali stubovi, na mestu gde je nekada bio prvi sprat.

Ja ću do Međunarodnog suda da idem ako moram kako bih štitio ono što smo kao porodica godinama gradili. Svi su se ućutali, srušeno je nelegalno i nikog nije briga. Ne mogu nikako da prihvatim da mi se ruši objekat koji je u procesu legalizacije. Po kom procesu oni to rade, to mi je najbitnije da saznam - zaključio je.

Prema zakonu o ozakonjenju objekata, svi započeti postupci moraju da se završe u roku od 5 godina, zaključno sa 2023. godinom. Dok će svi stanovi koji su u Katastru upisani kao državina morati da pređu u privatnu svojinu do 2028. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Somborac Pantelejski

    21:24 // 30. 11. 2022.

    Ovaj slučaj je mnogo kompleksan, a "komšija" koji tvrdi da ima pravo na placu na kome je Dejan započeo renoviranje stare porušene kuće iz bombardovanja može samo da komentariše ovde da nešto nije tačno, a tamo gde treba nikako da dokaže da je vlasnik placa.

    Objekat je rušen od strane firme koju je nagažovao Grad 2013.g., naplaćeni milioni za rušenje, od toga nema opravdanja za 1/3 naplaćenog.

  • Limunko

    09:53 // 30. 11. 2022.

    Da li vidimo na sta je ovaj grad počeo da liči bas zato sto nema komunalnog reda i odgovarajućih službi. Svako ko poželi može da sazida sta mu je volja, samo ako ima novca i poznanika u gradskoj vlasti. I sad ti isti zbog kojih Niš izgleda kao orijentalna palanka uvode neki red u ovom slučaju.

  • Neko ko zna mnogo

    08:12 // 30. 11. 2022.

    U Katastru rade toliki "stručnjaci", sa kupljenim diplomama geodeta i pravnika,primaju plate na budžetu Srbije, koriste sve što mogu za trange-frange kombinacije i lično bogaćenje.Pitajte ih Dejane, dal poseduju dokumentaciju i dal su im kuće uknjižene u Katastru a vašu sirotinju ruše.Tudje prijavljuju a njihove nevidljive.Za konverziju zavlače stranke po pet godina a za uknjiženja po tri godine.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: