Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:45, 14. 4. 2021.

| Društvo

Porodicama čije su kuće izgorele u požaru ponuđeni gradski stanovi i plaćanje kirije

Autor:G. BjeletićIzvor:Južne vesti
posle pozara
Ostalo zgarište; foto: JV

Porodicama čije su kuće prošle nedelje izgorele u velikom požaru, na sastanku u Gradskoj kući kao rešenje ponuđeni su stanovi i plaćanje kirije, prenose članovi porodica koji su sastanku prisustvovali, a nakon njega kažu da su uznemireni jer to mogu i bez pomoći Grada. Pomoćnica gradonačelnice Dušica Davidović, koja je Južnim vestima ranije rekla da Grad traži trajno rešenje, danas se nije javila na telefon već je prekinula poziv.

Sastanak je održan jutros, prisustvovale su gradonačelnica Dragana Sotirovski i njena zamenica Dušica Davidović, a sa druge strane članovi porodica. Zvanične najave, a ni informacije sa sastanka nema, a oni čije su kuće izgorele 8. aprila kažu da im na sastanku zapravo i nije ponuđeno rešenje.

Oni su nama ponudili na 2 godine da koristimo neke stanove i plaćamo kiriju, što mi i sami bez njih možemo. Nemaju, kažu, oni stanove i ne mogu da nam ponude trajno rešenje, a kasnije možemo da konkurišemo u Majakovskog, isto za stanove za koje bismo plaćali kiriju i nikad ne bi bili u našem vlasništvu - kaže Neda Stefanović.

pozar-barake3 foto: Vanja KeserStefanovićeva i drugi koji su bili na sastanku kažu da su i sami imali više predloga.

Pitala sam da li postoje opštinski stanovi, postoji dokaz da je Građevinar dao ove privremene dok ne obezbedi stanove za trajno. Da li postoje negde zaostali stanovi Građevinara, možemo li da tužimo, možemo li da se dogovaravmo sa investitorima koji se interesuju za lokaciju? Ima li bilo kakvog trajnog rešenja da nismo teret nikome? - pita Stefanovićeva.

Kaže i da su obavešteni da nijedna od tih mogućnosti ne postoji, pa ni predlog da se trajno rešenje ipak traži i to na istoj lokaciji na kojoj su živeli. Vlasnik izgorelih objekata je firma Građevinar, koja je u stečaju.

Nemamo gde da živimo. Izgubili smo kuće, izgubićemo i zdravlje. Ja sam sa decom kod drugarice. Oni su mali i bilo bi im stresno u Sigurnoj kući, pa gledam koliko mogu da ih zaštitim. Dobili smo do sada pomoć iz škole, organizovala su se deca i roditelji, čekamo najavljenu uplatu iz opštine od 100.000 dinara i ne znamo šta ćemo dalje - kaže Stefanovićeva.

Šta dalje, da li Grad osim ove ima i druge mogućnosti da pomogne porodicama i da li se trajno rešenje i dalje traži ili je ovo konačna ponuda, za sada nema odgovora. Pomoćnica gradonačelnika Dušica Davidović nije odgovorila na poziv.

Podsećamo, bez kuća je ostalo 10 porodica. Dok se traži trajno rešenje za ukupno 40 ljudi, neki su smešteni u Sigurnu kuću i centar "Mara", a drugi su se sami snašli za privremeni smeštaj. Za pomoć su se organizovali građani, iz Opštine Crveni Krst izdvojena jednokratna novčana isplata od 100.000 dinara i 200.000 iz Opštine Medijana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BESKUCNIK

    08:46 // 15. 4. 2021.

    Nebi bilo posteno prema svim drugim ljudima koji nemaju svoju kucu.Ajde da grad situira sve beskucnike,da im pokloni stanove,da niko ne placa kiriju!

  • Miki

    08:21 // 15. 4. 2021.

    Plac pripada vojsci koji je ona iznajmila nekadašnjim radnicima gradjevinara... Ali to je bilo pre više desetina godina, privremeni smeštaj, ovo su uglavnom potomci tih radnika koji su nastavili tu da žive, dok su mnogi samostalno kuće napravili

  • Ivana

    21:57 // 14. 4. 2021.

    E tako bi moglo da se organizuje nesto uvidu pomoci,neka humanitarna akcija da se sakupi novac,da kupe kuce,bar koliko toliko,koliko moze.

    • Sreten

      10:03 // 15. 4. 2021.

      Pa mogao sam i ja da zapalim stan koji sam dobio besplatno od firme kao privremeno resenje , pa da trazim da mi grad Nis kupi i pokloni kucu. U ovoj drzavi ko vredno radi i stedi , stalno mu se oduzima i daje onima sto su "snalazljivi".
      Dokle vise ?.
      Cija svojina je izgorela ?.
      Neka se taj brine sta ce sa stetom.
      Moj utisak je da se ovaj pozar politizuje iako je zapravo stvar istrage i sudstv

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: