Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:47, 6. 12. 2020.

| Društvo

Porodice hospitalizovanima zbog korone kupuju neke lekove, direktor tvrdi da ih KC ima

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
klinicki centar Nis
Ima lekova ili ne?; foto: JV

Da pacijentima koji se leče od kovida u niškom Kliničkom centru porodica kupuje određene lekove, tvrdi više Nišlija čiji su najbliži zaraženi novim virusom i nalaze se na bolničkom lečenju. Lek fraxiparin košta oko 500 dinara, a kažu da dostavljaju 2 ampule dnevno. "Pacijent i familija nemaju potrebe da kupuju ništa", kaže novi direktor KC-a Zoran Perišić. Tvrdi da pacijenti imaju svu terapiju i da je ustanova maksimalno opremljena medicinskim sredstvima, a da su svi lekovi koji se koriste za lečenje kovid pacijenata obezbeđeni.

Kese sa lekovima sa imenom pacijenta i brojem sobe gde se nalazi, članovi porodice ostavljaju u holu na ulazu, a kako svedoče, prepun je kesa koje medicinari dalje dopremaju pacijentima.

Opisuju proceduru po kojoj spisak potrebih lekova lekari saopštavaju pacijentima, a onda im potrebne lekove dostavlja porodica. Među lekovima sa spiska koje kupuju su antikoangulant fraxiparin, lek protiv pneumonije longacef, kao i drugi lekovi koje pacijenti primaju u svojim redovnim terapijama.

Ampule longacef od 1.0 ml - 10 kom, fraxiparin, 10 kom od 0,6, kapsule probiotik, nolpaza ampule 4 sa 4, vitamini D, C, kutija cinka i selen tablete - spisak je lekova koji jedan Nišlija dostavlja svom ocu.

Sledećeg dana dostavio je još i dexazon, po uputstvima iz KC, a od oca saznaje da on nije usamljen slučaj, već i da drugi pacijenti na isti način dolaze do nekih lekova.

Na primer, prvo kaže kupite 2 ampule, pa onda ajde ipak 8, i za pacijenta sa kojim zajedno leži u sobi jer njegovi nisu iz Niša pa ne mogu da mu donesu - objašnjava Nišlija.

Cena jedne ampule fraxiparina košta oko 500 dinara, pacijenti primaju i dve dnevno.
Više njih javilo se Južnim vestima da ukaže na ovu proceduru, pa pitaju šta sa onima koji nemaju novca, ili koji su u Niš stigli iz drugih mesta pa nema ko da im kupi.
Direktor Kliničkog centra Zoran Perišić na pitanje o proceduri i šta sa onima kojima nema ko da kupi lekove kaže da svi pacijenti imaju, ne samo svu potrebnu terapiju, već i sve što je potrebno za pacijente te težine. zoran perišić Demantuje građane; foto: JV arhiva

Što se tiče medikamentata, kategorički tvrdim da sve što je potrebno za lečenje postoji. Mi bismo bili vrlo neozbiljna kuća. Znači, ako nema leka A, a postoje zamenski lekovi, biće nabavljene B i C. U medicini to tako funkcioniše i kvalitet lečenja na takav način je identičan. Sve te paralele ako postoje su odobrene od same agencije za lekove i nikakav problem nije da se jedan lek zameni drugim - tvrdi Perišić.

Perišić kaže da ne treba da se kupuje ono čega ima.

Pošto ste pomenuli fraksiparin i ampulu koja košta 500 dinara, a treba 2 puta dnevno (...) koliko košta ne znam, da treba 2 puta, to je tačno. 8.000 doza clexsane postoji u ovom trenutku, isto nisko molekularni heparin, koji se daje takvim pacijentima. Pacijent i familija nemaju potrebe da kupuju ništa. U sistemu garantovanog medicinskog snabedavanja mora da ima svega, ne može da bude nedelju dana bez nečega. Tih povremenih nestašica nečega u non-kovid sistemu biće rešen u najkraćem roku - objašnjava direktor.

Direktor Kliničkog centra kaže da kategorički stoji iza reči da svih potrebnih lekova ima.

Kažem vam i stojim iza tih reči da su obezbeđeni svi lekovi. Imamo sve antibiotike, imamo antikoagulantnu terapiju, imamo virustatike, imamo dovoljne zalihe zaštitne opreme - odgovara Perišić.

Novinari Južnih vesti dostavili su direktoru Kliničkog centra spisak lekova koje čitaoci dostavljaju obolelima u ovoj ustanovi. Kaže da mu je potrebno vreme da sve proveri jer je skoro stupio na dužnost, a da su svi lekovi koji se koriste za lečenje kovid pacijenata obezbeđeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Ranđelović

    23:49 // 7. 12. 2020.

    Sinoć me je otac molio da mu dostavim flašu negazirane vode i tetrapak negaziranog soka. Kesu sa krupno ispisanim podacima dostavio sam u19h na prijemnici, 27časa je prošlo i nije uručena. Čitao sam da je dr.Mengele slično postupao tok svojih istraživanja u Hitlerovim logorima. Želim da svima koji imaju veze sa ovim(NAJMILIJI TRPE BOLESNI A ŽEDNI KAO MOJ OTAC). Unapred ti hvala Bože.

  • Dragan Ranđelović

    23:33 // 7. 12. 2020.

    Poštovani čitaoci, potpisujem svaku reč iz teksta o nedostatku lekova.Moj otac je trenutno na klinici i bori se za život. Pre dva dana bostavio sam mu potpuno iste lekove koje su i drugi naveli u tekstu. Ako lekova nema neka javno kažu ljudi će se već nekako snaći da ih obezbede. Gore od ovoga je to što izgleda nema ko da im te lekove da(mislim na medicinsko osoblje).

  • Nislija

    13:24 // 7. 12. 2020.

    Zasto obolelima od korone naplacuju lekove? Zasto jednostavno drzava neda 50% ,a 50% zarazeni lekova? Imam slucaj u krugu porodice, i za svakog ponaosob lekovi kostaju odprilike 7.000 dinara, a neko jedva zivi sa 20.000 ili sta vise od minimalca od 32.000 dinara. To treba da se sredi ,a ne farmaceutska mafija i ovde da se grebe.

    • Dragan Dramicanin

      22:11 // 3. 4. 2021.

      Ja sam pozitivan na covid i isto tako imam upalu pluca,i u pravu ste jer ko je na kucnom lecenju taj sve placa sam,od analiza krvi dva tri puta,pa lekova,pa dodatak lekovima...Evo za 6 dana potrosio na lecenje skoro 10 000dinara a nisam ni blizu izlecenja.Sram za drzavu jer jedne lece u bolnicama besplatno a mi ostali kucama sto smo zarazeni covidom placamo sve sami.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: