Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 26. 4. 2022.

| Društvo

Porodice iz Gadžinog Hana čija su deca bila u riziku od izmeštanja dobile podršku organizacije "SOS Dečija sela"

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
Jačanje porodice
Kroz program prošlo 20 porodica; foto: "SOS Dečija sela Srbija"

20 porodica iz Gadžinog Hana, kod kojih je postojao rizik od izmeštanja dece, prošlo je kroz osmomesečni program “Jačanje porodice” koji sprovodi organizacija "SOS Dečija sela Srbija". Programom je obuhvaćeno 45 deteta i troje mladih i za to vreme nijedno od njih nije razdvojeno od svoje porodice, navode iz te organizacije.

Većina porodica koje su učestvovale živi u udaljenim selima Opštine Gadžin Han, pa im je pristup institucijama i organizacijama otežan.

Potrudili smo se da im naša podrška bude dostupna upravo u mestima u kojima žive, i većinu savetovanja, edukativne podrške, razgovora i aktivnosti održali smo u njihovim porodičnim domovima - navodi Milorad Mladenović iz organizacije "SOS Dečija sela Srbija".

Koordinatorka projekta i članica opštinskog veća u Gadžinom Hanu Milena Živković kaže da su porodice dobile psiho-socijalnu, edukativnu i materijalnu podršku.

Tokom osam meseci rada, čak 65% porodica značajno je unapredilo veštine za brigu o deci, 42% dece je unapredilo školska postignuća i radne navike, a trećina porodica je povećala svest o važnosti obrazovanja i školovanja. Porodice su značajno osnažene i u segmentu informisanosti i ostvarivanja svojih prava, a došlo je i do njihove bolje povezanosti sa organizacijama u lokalnoj zajednici relevantnim za dalje osnaživanje - navode iz organizacije "SOS Dečija sela Srbija".

Ističu da su takvi programi važni naročito za opštine kao što je Gadžin Han gde, kažu, živi dosta starijih ljudi, dok broj rođene dece pada, a civilni sektor nije dovoljno razvijen i nema organizacija koje se bave podrškom porodicama koje su u riziku od izdvajanja dece.

Najavljuju da će nastaviti da pružaju podršku porodicama, kako onim koje upute nadležne institucije, tako onim koje se same jave.

Kako je istaknuto, u programu su učestvovali i predstavnici Centra za socijalni rad, Osnovne škole “Vitko i Sveta”, Predškolske ustanove “Prva radost”, Crvenog krsta, Doma zdravlja i Opštine Gadžin Han.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: