Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 29. 4. 2024.

| Društvo

Porodice nastradalih rudara podnose žalbu Ustavnom sudu i ne isključuju odlazak u Strazbur

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Bratislav Stojanović, advokat rudari Aleksinac
Tužba za naknadu štete, nova krivična prijava ili Sud u Strazburu, tri jedine opcije; foto: Nikola Đukić

Podnošenjem žalbe Ustavnom sudu Srbije, porodice 8 nastradalih rudara, pokušaće po treći put da utvrde ko je odgovoran za nesreću u rudniku “Soko”. Pravni zastupnik Bratislav Stojanović kaže da očekuje da žalba bude usvojena jer je dosadašnje prikupljanje dokaza bilo nezakonito. Ukoliko žalba bude odbijena, obratiće se Sudu u Stazburu, a tražiće i materijalnu naknadu od 50.000 evra po porodici zbog duševnog bola.

Zbog toga što porodice tragično nastradalih rudara smatraju da nije postojalo pravično suđenje i da im nije omogućeno dopunsko veštačenje Komisije Rudarsko-geološkog fakulteta, njihov advokat Bratislav Stojanović smatra da je Zakon prekršen i da su Osnovno i Više javno tužilaštvo u Nišu dokaze prikupljali selektivno.

Kako je advokat rekao, njegov predlog da se dopunskim veštačenjem utvrdi kolika je bila koncentracija metana na početku treće smene i potom u 4 ujutru kada se tragedija dogodila, bio je odbijen.

Smatramo da su pre toga stvoreni procesni uslovi evakuacije radnika, upravo onako kao što je izvršena evakuacija prethodne noći. Dali smo predlog Ustavnom sudu da predmet vratimo na prethodni postupak i da ukine odluku Višeg javnog tužilaštva u Nišu ili da isplate nematerijalnu štetu od 50.000 evra zbog duševnih bolova članova uže porodice. Iz tih razloga smatram da postoje procesni uslovi i pravni osnov da Ustavni sud usvoji moju žalbu. Moja obaveza je da isrcpim sva pravna sredstva, među kojima je i Ustavna žalba, jer krajnji put za ostvarivanja ovih prava je da se obratim Evropskom sudu u Strazburu za zaštitu ljudskih prava - rekao je Stojanović.

Bratislav Stojanović, advokat rudari Aleksinac (1) Tražiće i materijalnu naknadu od 50.000 evra za pretrpljen duševni bol; foto: Nikola Đukić Uz žalbu Ustavnom sudu Republike Srbije, podneće, kako je rekao advokat Bratislav Stojanović i parničnu tužbu protiv Javnog preduzeća Resavica u kojoj će morati da dokazuju svoju građansko-pravnu neodgovornost, a jedna od mogućnosti o kojoj razmatraju biće, kako je rekao i nova krivična prijava protiv dežurnog dispečera, koji nije sproveo evakuaciju radnika, kao što učinjeno veče pre nesreće.

Takođe, tražiće i veštačenje nezavisne rudarske komisije i najavljuje da će ona najverovatnije biti iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsetimo, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je tri puta odbacilo krivične prijave i zaključilo da niko nije kriv za njihovu pogibiju, te da je u pitanju "viša sila".

Nakon toga je advokat koji zastupa porodice poginulih Bratislav Stojanović podneo je prigovor u nadi da će i ovog puta Više javno tužilaštvo u Nišu vratiti ovaj predmet aleksinačkom na novo razmatranje, ali to se nije desilo.

1. aprila navršile su se ​​dve godine od nesreće u rudniku “Soko” u kome je 8 rudara poginulo i više od 20 povređeno, a porodice i dalje traže odgovor ko je kriv za pogibiju njihovih bližnjih.

Inače, ovo nije jedini postupak koji je pokrenut nakon nesreće u rudniku Soko. Kako CINS piše, pravda se traži i u sudnicama privrednih sudova.

U Privrednom sudu u Kragujevcu vodi se postupak protiv Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica u čijem sklopu radi ovaj rudnik zbog sumnje da su radili bez odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike.

Za privredni prestup sumnjiči se i firma Terragold & Co i njen direktor Dragana Miloševića. Ta firma je vršila tehničku kontrolu projekta po kojem je radio "Soko" i odobrila ga iako rudnik nije imao svu potrebnu dokumentaciju. Suđenje je počelo nedavno u Privrednom sudu u Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    23:06 // 29. 4. 2024.

    Suudovi su toliko korumipirani,da ih treba ukinuti i ici direktno u Strazbur Nema odgovornih,a ljudi izginuse,ubijaju nas po bolnicama,na radnom mestu,kad izadjemo na ulicu truju zagadjenim vazduhom,hranom,a o mentalnom trovanju i ispiranju mozga no comment...pa dokle mislite naprdnjaci,dok ne dodje neko sa strane,a posvadjani smo sa susedima,zaigrace i vama mecka na vratima

  • Torpedo

    19:54 // 29. 4. 2024.

    Ne gubite vreme sa korumpiranima, odmah Strazbur!

  • Бата Рака из Ниш

    12:56 // 29. 4. 2024.

    Прогласиће се ненадлежним.
    Значи - Стразбур.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: