Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:02, 28. 4. 2021.

| Društvo

Porodice nastradalih u nesreći na Bulevaru u Nišu: Tražimo izmenu Zakona

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
protest
Traže izmenu zakona; foto: T. T.

Nekoliko desetina Nišlija okupilo se u parku preko puta Osnovnog suda u Nišu tražeći izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja i veće kazne za bahate vozače koji izazivaju udese sa smrtnim ishodima. Rodbina poginulih iz nesreće na Bulevaru Medijana koja je i pokrenula više protesta, pored izmene zakona traži i da se urede pešačke staze, a zahteva i veće kontrole noćnih vožnji, naročito na niškim bulevarima.

Iako je suđenje 19-godišnjem vozaču N. S. iz Beograda koji je optužen da je 4. januara ove godine u saobraćajnoj nesreći na Bulevaru Medijana "audijem" izleteo na trotoar i usmrtio dečaka od 12 godina i 45-godišnjaka, odloženo, porodice preminulih nisu odustale od još jednog u nizu protesta.

Ovog puta, preko puta Suda u 15 sati okupilo se nekoliko desetina građana noseći transparente "Pravda za Andreja", "Pravda za Dejana" i "Oštrije kazne za bahate vozače". protest niš Manji broj Nišlija se ovog puta okupio; foto: T. T.

Kako kažu okupljeni, skupom žele da pokrenu inicijativu za promenu zakona, jer kako smatraju, kazna do 8 godina za ubistvo u saobraćaju nije dovoljna i traže da se ovo delo drugačije kvalifikuje.

Sestra jednog od poginulih u nesreći na Bulevaru Medija, Brankica Paunović Ilić, kaže da time traže veću bezbednost za svoju decu i za sve građana Niša.

Smatramo da je ova nesreća na Bulevaru Medijana velika tragedija i želimo da uputimo poruku da zakon mora da se menja, da se bahati vozači moraju kažnjavati strožijim kaznama, ne do 8 godina. Bojimo se da ovo suđenje ne bude kao suđenje Andreje Bojanović u Beogradu koju je usmrtio sin Željka Mitrovića. Onaj ko je počinio ubistvo mora da se kazni po tom delu - rekla je ona.

Današnji skup prošao je bez protestne šetnje, a sestra poginulog Dejana Ilića kaže da se i pored većeg prisustva policije na ulicama, brza vožnja i dalje toleriše.

Nasilnička vožnja je i dalje zastupljena u Nišu, to su vozači sa dobrim automobilima, obično noću. Ljudi se kažnjavaju za prljave tablice, prvu pomoć koja je istekla, ali se ne kažnjavaju bahati vozači koji se trkaju po bulevarima. Njačešće baš na ovom bulevaru, to je pista za takve vozače - rekla je Ilićeva.

Dodaje da će pokrenuti peticiju za promenu zakona i za to traži podršku sugrađana, ali i građana cele zemlje. protest Traže razumevanje Nišlija; foto: T. T.

Okupljenima se obratila i Aleksandra Konstandinović, majka poginulog 12-godišnjaka, koja kaže da je razočarana kaznenom politikom, ali i tokom samog suđenja.

Zbog malih kazni se nasilničke vožnje i ponavljaju. Razočarani smo izjavom osumnjičenog koji se najpre branio ćutanjem, da bi nakon dva meseca došao sa iskonstruisanom pričom. To se dešava i dalje, ne samo meni. Najviše me pogađa visina kazne, ljudski život je obezvređen kaznenom politikom. Nadam se da će naš apel dopreti do onih koji o tome odlučuju. Da se urede pešačke staze, da se vozači zaplaše strožijim kaznama - rekla je ona.

Inače, protesti zbog saobraćajne nesreće na Bulevaru Medijana počeli su 5. januara i trajali su sve do marta. Suđenje okrivjenom vozaču N. S. počelo je 26. marta, skoro dva i po meseca nakon nesreće, a tada se on izjasnio da nije kriv, a advokati oštećenih, odnosno porodica stradalih, zahtevali su da tužilaštvo prekvalifikuje krivično delo u optužnom predlogu, te da se umesto 1 do 8 godina, vozač suoči sa kaznom od 12 godina.

Na drugom ročištu svedočile su devojčice iz automobile koje su dale različite iskaze, koji su se delimično razlikovale i od onih datih u tužilaštvu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Micia

    00:29 // 16. 5. 2021.

    Nema od toga ništa. Zar ne znate čiji je on sin. Pa zbog njega je odmah ujutro došao Ministar unutrašnjih poslova da"sredi" policiju i ispegla malo izveštaj.

  • Stojko

    08:08 // 29. 4. 2021.

    Ministarstvo se bavi OVALNIM TOČKOVIMA, ZANEMARLJIVIM OŠTEĆENJEM LIMARIJE, FOTOGRAFISANJEM AUSPUHA, a za BAHATU VOŽNJU i POSLEDICE nema vremena. Izopačenost na pretek, koje samo u Srbiji ima.

  • Miloš

    06:17 // 29. 4. 2021.

    Kao što meni jednom rekoše, tinejdžeri su nepouzdani za iskaze često ih menjaju...
    Onda menjajmo zakon, da bi bio za sve isti. Ili da se selimo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: