Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 9. 12. 2021.

| Društvo

Porodice pacijenata zabrinute zbog klostridije na niškoj Neurohirurgiji, iz UKC-a tvrde da bakterije nema

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Klinički centar Niš
Sve ukazuje na propuste u lečenju, kažu građani; foto: JV

Čiji je propust pojava klostridije na niškoj Klinici za neurohirurgiju i da li će neko za to odgovarati - pitaju građani kojima su na toj klinici u poslednjih nekoliko nedelja preminuli članovi porodice, za koje tvrde da su nakon uspešno završenih operacija na klinici dobili tu bakteriju od koje su dodatno lečeni. Iz UKC-a kažu da ni na jednoj klinici nema epidemije i da na Neurohirurgiji jedna žena jeste imala klostridiju, ali da je već bila pozitivna kada je došla.

Ne i žena čija se porodica prva obratila redakciji. Na operaciju je, kažu, otišla od kuće. Pre oko 20 dana najpre im je rečeno da je uspešno operisan tumor na mozgu i da je puštaju kući, pa zatim da ima klostridiju i da odlažu otpust.

Pripalo joj je teško jednog dana, nismo ni znali da boluje od tumora. Došla je Hitna pomoć i odvela je u Urgentni, a odatle na treći sprat, na Neurohirurgiju. Znači, definitivno je dobila tamo. To da je dobila preko posteljine rekli su nam kroz neformalne razgovore, jer smo jako malo informacija dobijali, nisu baš raspoloženi za komunikaciju sa porodicama. Da li je to normalno? Da li je normalno da se na klinici gde sve treba da bude sterilno pojavi takva bolest - pita M. B.

kc nis foto: JV/J. C. M.Lekari kažu da je klostridija jedan od najčešćih uzročnika bolničkih infekcija, može biti prisutna u crevu zdravih ljudi, a postaje ozbiljna kod starijih od 65 godina, naročito kod onih koji uzimaju antibiotike. Infekcija se može javiti kod dužeg ležanja u bolnici i nakon operacija.

Za ovu bakteriju postoji odgovarajuća terapija antibioticima. U najvećem broju pacijenti ne umiru zbog infekcije bakterijom nego zbog opšteg poremećaja metabolizma. Glavni način borbe sa ovom bakterijom je prevencija kroz održavanje opšte i lične higijene u bolnicama - navode lekari za Stetoskop.

M. B. opisuje da su im sa Klinike tražili da neke lekove kupuju, nakon novih tegoba i probiotike, a šta se dešava, šta je klostridija i čime se zapravo leči informisali su se sami.

Nisam ni znala šta je to, ali sam posle videla da ne bi smelo da se pojavljuje u bolnicama. Tamo su uglavnom ležeći pacijenti koji ne mogu ili ne smeju da se kreću. Moja rođaka je bila i vezana da ne bi ustala. Nije išla ni do toaleta, pa nam je rečeno da se zarazila preko posteljine. Nismo dobili nijedan papir, pa je sve što znamo usmeno od lekara. Navodno je to očišćeno i opet nam rečeno da će biti puštena kući, da bi tokom noći njeno stanje bilo pogoršano, bila je na aparatima. Trajalo je nekoliko dana i žena je umrla. U papirima piše da je umrla od tumora. Nije rađena obdukcija - objašnjava M. B.

Majka Aleksandre Đorđević je u sredu, 8. decembra, preminula na Klinici za neurohirurgiju. Njima je 2. novembra takođe rečeno da je uspešno odrađena operacija, a onda da su se pojavile druge tegobe od kojih je leče.

2-3 dana nakon operacije stanje se komplikuje i nastaje problem sa povraćanjem, nije mogla da jede i pije, bila je malaksala, slabije je komunicirala. Moja majka je klostridiju dobila tamo. Sve predoperativne analize pokazale su da je u dobrom zdravom stanju za svoje 74 godine, sem tog tumora. Prema rečima lekara, operacija nije bila rizična - kaže Đorđević.

operacija Posle operacije nadali se da je sve u redu; Ilustracija; foto: UKC Niš Ističe da je dobijala oskudne informacije, ali da joj je lekar rekao da iz sopstvenog iskustva može da kaže da žena ima klostridiju.

Sa doktorom sam razgovarala odmah nakon operacije i onda tek desetog dana, kad sam od njega saznala da je reč o klostridiji. Rekao mi je da ne može da kaže 100% da ima klostridiju, ali da iz njegovog iskustva može to da potvrdi - objašnjava Đorđević.

Međutim, kaže da su dve nedelje nakon operacije iz UKC-a rekli da je izlečena od klostridije i pustili je na kućno lečenje, nakon čega je ponovo vraćena na kliniku jer je dobila visoku temperaturu.

Dodaje da je za to vreme odnela stolicu u privatnu laboratoriju i da su analize pokazale da je pozitivna.

To je bila subota, u Kliničkom u ponedeljak opet rade analizu i kažu da je negativna. Rekli su mi da je izlečena od klostridije, ali da je ona ostavila velike posledice na sve organe - objašnjava ova Nišijka.

Kaže da se od početka plašila da se njena majka ne inficira jer se žalila na loše higijenske uslove na klinici, a tvrdi da se u to i sama uverila.

Toaleti su u užasnom stanju. Mama je u par navrata pozivala čistačicu da to malo sredi i dezinfikuje. Pre operacije, kada je bitno da sve bude sterilno, ona nije uspela da ih dozove, pa je preko bolničara pokušavala sama da dođe do nekog sredstva da očisti to da može da koristi toalet. Mogu i sama da potvrdim da su i soba i toalet u užasnom stanju. Bolesnici laktom otvaraju kvake. Toalet papir, sapun i dezinfekciona sredstva su već luksuz - žali se Đorđević.

Prema rečima direktorke Klinike za neurohirurgiju Vesne Nikolov koje Južnim vestima prenose iz službe za informisanje Kliničkog centra, jedna pacijentkinja došla je na odeljenje sa klostridijom, ali ponovljeni testovi pokazali su da u UKC-u nema pozitivnih rezultata.

Jedna pacijentkinja došla je sa strane sa klostridijom, već je imala kad je došla na odeljenje, ali je to rešeno i na testovima koji su ponovljeni u UKC-u nema pozitivnih rezultata, tako da na Klinici za neurohirurgiju klostridije nema - saopštavaju iz UKC-a.

Napominju da ni na jednoj klinici trenutno nije proglašena epidemija.

Porodice dve preminule pacijentkinje apeluju na odgovorne u Kliničkom da situaciju opet ispitaju, jer su simptomi koje dobiju pacijenti zaraženi klostridijom nešto što se ne može sakriti, a ne mogu se sakriti ni posledice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • aneo

    14:03 // 10. 12. 2021.

    klostridije ima i na klinici za anesteziju

  • Срба

    07:48 // 10. 12. 2021.

    Кад па у КЦ Ниш није било клостридије и осталих болничких инфекција?? Отац ми је преминуо 2017 од типичних симптома клостридије (заражен између ортопедске хирургије и клинике за физикалну медицину), и уместо да се неком генијалном доктору или сестри упали лампица да га тестирају док је био на физикалној- понижавали су га и вређали због инконтиненције и тровања коју клостридија изазива. Срамота!!!

  • И комшија

    22:53 // 9. 12. 2021.

    који се дуже времена у неколико наврата годишње по десетак дана лечио на Клиници на хематологију новог КЦ ми је говорио да чистачице само изаце смеће из канте у купатилу тј. собном WC-у,а не бришу га нити дезинфикују.Такође ми је причао да за тих 10-15 дана колико прима терапију,неколико пута годишње,никада није видео да се бришу стакла на прозорима са унутрашње стране.Ко је одговоран за хигијену

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: