Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:56, 27. 12. 2017.

| Društvo

"Porodice sa više dece manje da plaćaju struju i grejanje"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Porodica
Popusti za plaćanje struje, grejanja i vode, kao i akcija za zapošljavanje roditelja koji imaju više dece; foto: Wikimedia commons

Akcija “Trećim detetom do posla”, finansijska podrška za majku do punoletstva deteta, ali i popusti za plaćanje struje, vode i grejanja, neki su od predloga za povećanje nataliteta u Nišu i okolnim mestima, koje su izneli roditelji i predstavnici udruženja.

Majka četvoro dece Sonja Nikolić iz Niša, kaže da sa mesečnim primanjima od oko 50.000 dinara, jedva spaja kraj sa krajem. Iako kaže da decu nije rađala da bi joj država pomagala, ističe da bi porodicama koje imaju više od dvoje dece značilo da ubuduće imaju popuste za komunalne usluge i da bi to podstaklo roditelje da se odlučuju za veliku porodicu, a žene da rađaju.

Nisam rađala decu iz finansijske koristi, imala sam lične razloge da imam veliku porodicu. Ipak, mislim da država može da nam pomogne, ako ne nadoknadom za treće dete, bar da imamo neke popuste u plaćanju računa, struje, grejanja, ili na godišnjem nivou neki popust na garderobu - predlaže ova majka.

Nikolićeva je jedna od malobrojnih žena koja se odlučila da osnuje veliku porodicu, navodi Biljana Ljubisavljević iz Medijskog istraživačkog centra, jer u Srbiji najveći broj njih (51 %) ima samo jedno dete. Zato su oni prethodnih meseci obišli desetak porodica koje imaju 3 i više deteta, kaže, da bi čuli sa kojim problemima se suočavaju.

Porodice sa više dece priželjkuju pre svega stabilan prihod za majku, smatraju da bi to omogućilo porodicama da se odluče za veći broj deteta. Isticali su i to da majka do punoletstva treba da ima stabilan izvor prihoda, jer majka koja ima 3, 4 ili 5 deteta teško da može da uskladi privatne obaveze sa poslom - kaže Ljubisavljevićeva.


Aktivisti traže od Grada da pomogne majkama da se zaposle

Osim popusta od 30 do 50 % za komunalije, Dejan Vacić iz Udruženja Srpsko-patriotsko društvo 9 Jugovića, koje se bori protiv bele kuge, kaže da bi Grad Niš i ostale lokalne samouprave trebalo da razmotre i akciju “Trećim detetom do posla”.

Da roditelji koji imaju 3 i više deteta imaju privilegije za zapošljavanje za ove nove firme i preduzeća, da to bude jedna od povlastica. Grad bi trebalo da stane iza toga da oni imaju prednost, ako ispunjavaju uslove i kvalifikacije iz konkursa - pojašnjava Vacić.

Podseća i da postoji nacrt Građanskog zakonika, koji predviđa novčanu pomoć za majke koje rode treće i svako naredno dete. One bi trebalo da dobiju finansijsku pomoć do punoletstva deteta, dodaje, ali zakon još nije donet ni razmatran.

Doktor Milan Stefanović sa Klinike za ginekologiju kaže da se u Nišu za 26 godina koliko radi ništa nije promenilo po pitanju nataliteta. Neki od razloga su, kaže, siromaštvo, finansijska nesigurnost, strah za budućnost dece, ogroman odliv mladih iz zemlje. Poslednjih godina je, dodaje, sve veći problem i sterilitet.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Čudim Čudim

    12:02 // 29. 12. 2017.

    U uređenim društvima npr Nemačka, porodice sa decom plaćaju manji porez na zaradu od onih bez. Što više dece manji porez.
    Jako pametan potez jako pametne nacije, mi smo prosečno retardirani i samoživi te lični problem predstavljamo kao društveni. Država koliko sam ja upoznat izdvaja sredatva za pomoć br. parovima koji ne mogu da imaju decu. Problem nartaliteta i bele kuge nije problem pojedinaca v

  • Kiril podlakceni

    10:04 // 28. 12. 2017.

    Ma smo tudja sreca, pa je zato Nikolic dobio orden u Rusija zbog boljih odnosa sa Rusijom i za doprinos hriscanstvu izgradnjom crkve od milion eura, kako kazu mediji, a kosta nekoliko puta vise, pa zato za ovakve i bolje socijalne programe nema sredstava.

  • Kiril podlakceni

    09:58 // 28. 12. 2017.

    Ovako kao na slici moze da izgleda srecno porodica u Rusiji. Mi smo tudja sreca, pa je zato Nikolic dobio orden od Rusije za bolje odnose i izgradnju crkve od nekolikoi miliona eura, pa zato i nema sredstava za bolji socijalni program kad ulazu u crkve.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: