Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 10. 12. 2015.

| Društvo

Porodilje čekaju novac 19 meseci, reagovao Ombudsman

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
trudnica
Jedna od 4 porodilje koje su čekale novac podnela je pritužbu Zaštitniku građana; foto: flickr.com

Zato što nekoliko porodilja u Nišu platu za period porodiljskog odsustva čeka punih 19 meseci jer je niška Uprava za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu novac uplatila na račun poslodavca u blokadi i grešku još nije ispravila, reagovao je Zaštitnik građana.

Ovaj nezavisni državni organ navodi da su to obeležja "loše uprave" i nalaže da se u roku od 30 isplati novac porodiljama, a da se u roku od 60 utvrdi "odgovornost postupajućeg službenog lica" za propust i protiv njega "preduzmu odgovarajuće mere".

Kako je objašnjeno u novembarskom izveštaju zamenice Zaštitnika građana Gordane Stevanović, porodilja I. T, koja je i podnela pritužbu, dobila je pravo na naknadu zarade za period odsustva od juna do oktobra 2013. godine, a Uprava je njoj i drugim porodiljama novac uplatila 14. aprila sledeće godine, ali na pogrešan račun poslodavca.

Zaštitnik zamera Upravi što nije "blagovremeno prikupila informacije o stečajnom postupku preduzeća".

Uprava je načinila propust i sopstvenom greškom namenska sredstva na ime naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta pritužilje I. T. iz  Niša, kao i drugih porodilja koje su bile zaposlene kod poslodavca „Beer Comerce“, uplatila na pogrešan račun poslodavaca koji je bio u blokadi i time uskratila isplatu porodiljama - piše u izveštaju.

Uprava je zatim od Narodne banke tražila uputstvo za povraćaj greškom uplaćenog novca međutim, kako piše u izveštaju, Uprava nije postupila po tom uputstvu i porodilji je poručila da se „za sve informacije o neisplaćenim naknadama može obratiti isključivo poslodavcu“.

Znači, Uprava ne samo da nije preduzela adekvatne mere u cilju otklanjanja posledica sopstvenog propusta, već pritužilji daje neodgovarajuće informacije i pokušava da svoju krivicu za nastali propust prevali na pritužiljinog poslodavca - navodi se u izveštaju.

Dodaje se da "teret propusta na strani organa izvršne vlasti, odnosno administracije, ne treba da snosi građanin."


Načelnica Uprave: Nije novac uplaćen na "pogrešan račun"

Iz Uprave za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu kažu da novac iz republičkog budžeta nije uplaćen na "pogrešan račun", već jedini račun "Beer Comerce"-a koji su imali i da je trebalo da oni budu obavešteni da je račun blokiran.

Na račun "Beer Comerce"-a uplaćen je novac za 4 porodilje, a onda je firma otišla u stečaj. Ono što je bilo do Uprave - uplaćen je novac. To što su oni taj novac povukli jer je račun bio u blokadi... Mi stvarno ne znamo oko toga, nismo za to mi odgovorni - kaže načelnica Uprave Mirjana Popović.

Dodaje da su se obraćali Narodnoj banci i da novac još postoji na računu.

Trebalo je namenski račun da otvore. Koleginica je zakazala da idemo da vratimo to jer nas prozivaju da smo na pogrešan račun uplatili. Trebalo je da oni nas o tome obaveste, da kažu da imaju drugi račun, namenski, samo za porodiljska bolovanja - priča Popovićeva.

Kaže da ranije nije bilo problema sa firmama u blokadi jer su uvek imale namenski račun. Mere Zaštitnika građana će, kaže, ispoštovati i utvrditi "da li uopšte postoji propust i čiji je to propust". 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jason Born

    12:08 // 10. 12. 2015.

    Da li se zna da su porodilje takodje placale solidarni porez za primanja veca od 60000 din. Ne zato sto su mnogo para trebale da prime vec zato sto su isplate kasnile pa je novac za vise meseci uplacen odjednom. Nikakva zalba nije pomogla. Namerno ili sucajno birokrate u zakonu nisu predvidele takvu mogucnost i na kraju je sve po zakonu. Drzava zakasni vise meseci, porodilje plate...

  • Da li ste vi

    09:21 // 10. 12. 2015.

    slabo inteligentni ili vas prosto nije briga?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: