Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:15, 19. 11. 2013.

| Društvo

Posao i otkaz dobila u istom danu

Autor:Sanja JanačkovićIzvor:Južne vesti
Vera-Avakimjan.JPG
Vera Avakimjan spremna je da se odrekne državljanstva ako ne ostvari pravo na rad

Službenica Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu Vera Avakimjan istovremeno sa rešenjem o vraćanju na posao morala je da potpiše i rešenje o otkazu, sa obrazloženjem da više nema radnog mesta za nju.

Naime, Vera je, sa zanimanjem administrativnog birotehničara, u niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje od 2005. godine radila kao telefonista u centrali, ali je u februaru 2010. godine dobila otkaz kao tehnološki višak, iako je samohrana majka i spada u ugroženu socijalnu kategoriju.

Nakon što je Osnovni sud odbio službeni zahtev za poništenje rešenja o otkazu, zatim i Apelacioni sud odbio njenu žalbu sa potvrdom prvostepene presude, vrhovni Kasacioni sud je otkaz poništio i naložio da se ona vrati na rad, sa obrazloženjem da je otkaz bio nezakonit. Nacionalna služba za zapošljavanje Vera Avakimjan je odjednom morala da potpiše i rešenje o radu i rešenje o otkazu

Međutim, kada je iz Niške filijale pozvana da se vrati na posao i pomislila da će njeni finansijski problemi zbog kojih je prodala kućne aparate i bila pod velikim stresom biti rešeni, Vera je bila izložena još jednom šoku.

- Jesam dobila otpremninu, ali sam imala i velika kreditna zaduženja. Konačno sam od Vrhovnog suda dobila potvrdu da sam od početka bila u pravu i pomislila da je mojim mukama došao kraj. Pozvali su me na posao, a tamo, umesto da počnem da radim, opet katastrofa! Dali su mi da potpišem rešenje o otkazu jer sada, navodno, za mene ne postoji radno mesto - priča Avakimjan.

Njen advokat Zoran Radojević smatra da je ovakav postupak protivan Zakonu o radu.

- Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje nije postupio po presudi vrhovnog Kasacionog suda i umesto da je vrati na rad, dao joj je otkaz. To je nečuveno! Opet smo podneli tužbu za poništaj rešenja, a Inspekcija rada ima mogućnost da obustavi rešenje o otkazu dok se ne potvrdi rešenje - objašnjava Radojević.

Kako je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje objašnjeno Južnim vestima, Vera je prvi otkaz dobila na osnovu Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova koji je, u skladu sa Zakonom o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji, donet krajem 2009. godine.

- Njime su izvršene organizacione promene u Nacionalnoj službi za zapoošljavanje, te je smanjen broj zaposlenih na neodređeno vreme u svim organizacionim jedinicama Nacionalne službe. Navedenim pravilnikom su ukinuti poslovi telefoniste u Filijali Niš - piše u pismenom odgovoru NSZ.

U njemu je navedeno i da je, posle presude Vrhovnog kasacionog suda, Vera vraćena na rad i priznata joj sva prava po osnovu rada od 2010. godine, zbog čega joj je isplaćena i nadoknada štete u visini "izgubljenih" plata.

Kako objašnjavaju u NZS, njoj je novim rešenjem, u skladu sa Zakonom o radu, ponovo otkazan ugovor o radu i isplaćena otpremnina, jer je odlukom Vlade utvrđeno da broj zaposlenih u NSZ ne može biti veći od 1.804 pri čemu su svi sistematizovani poslovi u niškoj filijali popunjeni.

- Nema slobodnih poslova na koje bi shodno vrsti i stepenu stručne spreme imenovana bila raspoređena - kažu u NSZ.


"Ova zemlja me ne zaslužuje"

Vera Avakimjan kaže da će se "odreći srpskog državljanstva ako ne ostvari pravo na rad".

- Ova zemlje me ne zaslužuje! Nisam neradnik! U Elektronskoj, gde sam ranije radila, bila sam izabrana za najboljeg radnika, u Birou sam bila jedina koja je uređivala arhivu zato što sam samo ja to umela i za to sam od Republičke komisije dobila maksimalnu ocenu 10. Počinjem da sumnjam da me sputavaju zato što sam poreklom Jermenka i obratiću se jermenskum konzulatu - kaže Vera.

Protiv Nacionalne službe za zapošljavanje najavljuje i podnošenje tužbe za naknadu nematerijalne štete.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Borac za pravdu i istinu

    00:37 // 20. 11. 2013.

    NSZ treba zatvoriti.U njoj radi gomila mediokriteta koji primaju platu za svoj nerad.
    URS je tu udomio svoje ljude kao da je to njihova dedovina.
    MUP i Tužilaštvo trebaju istražiti njihov rad!!!!

    • theLab

      10:32 // 20. 11. 2013.

      1804 radnika ?!?!?!?!?! jel se neko Z******

      neverovatno!

  • olz

    21:57 // 19. 11. 2013.

    radno vreme do 14h . E be Biro RADA!

    kako cu ja iz 3 smene ?

  • localloyal

    15:00 // 19. 11. 2013.

    Ugasiti NSZ jer i ovako nicemu ne sluzi! Na taj nacin resiti deficit u drzavnom budzetu a ne povecanjem PDV-a...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: