Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 2. 2. 2023.

| Društvo

Posao u manjem mestu, biro ili inostranstvo - šta bi pre izabrali niški lekari nakon studija

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
lekar stetoskop doktor
Ministarka kaže da lekari neće da rade u malim mestima; Ilustracija; foto: A. Kostić;

Malim mestima u Srbiji nedostaju lekari, iako ih je oko 1.400 na birou, jer bi oni radije da idu u inostranstvo, rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić. Između posla u manjem mestu i čekanja na birou neki od niških studenata medicine i onih koji su već diplomirali izabrali bi da rade, dok su neki odlučni u tome da žele da odu iz zemlje.

Anđela Arsić je završila Medicinski fakultet u Nišu, stažirala i trenutno je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Kaže da ne bi odbila posao u nekom malom mestu i da bi to iskoristila da stekne iskustvo.

Bilo bi mi samo važno da to mesto bude bliže. Od Prokuplja do Kruševca mi je u redu, ali ne bih da putujem po dva sata u jednom smeru svakog dana na posao. Mada, možda bih i iznajmila stan, ali svakako bih gledala da bude bliže. Znam da je nemoguće odmah dobiti sve na tacni i da je teško zaposliti se u Nišu ili Beogradu - priča Arsić.

U inostranstvo ne bi išla i dodaje da bi iskoristila priliku da se prijavi na konkurs Ministarstva za posao u okolnim mestima.

Čula sam da će da bude neki veliki konkurs marta. Ne znam koliko je to tačno, čekam. Ministarka je najavila zapošljavanja u februaru, ali to je za 100 najboljih, pa se nadam da će biti taj konkurs u martu za one sa prosekom preko 8,5, iako još ništa nema zvanično - objašnjava ona.

U bilo kojoj ustanovi u Srbiji radio bi i Ilija Čelić, koji je takođe završio niški Medicinski fakultet, jer ističe da voli svoju struku. U radu u manjoj sredini kao prednost vidi to što bi mogao da bude samostalniji kao lekar.

Za početak bih čak i više voleo da radim u nekoj manjoj ustanovi, jer na taj način se potpuno oslanjam na svoje znanje i vežbam samostalno donošenje odluka. Rad u manjoj ustanovi bi mi pružio sveobuhvatno iskustvo i dobru osnovu za dalje profesionalno napredovanje. S druge strane, rad u velikoj ustanovi bi mi omogućio da budem deo dobro organizovanog sistema i da imam kontakte sa velikim stručnjacima koji bi mogli da me usmere u daljem radu - navodi on.

Najradije bi, kaže, ostao u svojoj zemlji, ali bi razmotrio mogućnost usavršavanja u inostranstvu kada bi mu se takva prilika ukazala. I Milica Rajković, koja uskoro završava Medicinski, smatra da je bolje prihvatiti posao u malom mestu nego čekati na birou, pa kaže da bi radila kao lekar bilo gde u Srbiji, čak radije u nekoj opštini manjoj od Niša i Beograda.

Mislim da je mnogo bolje za početak da nisi na nekom mestu poput Urgentnog centra ili Hitne pomoći, gde imaš ozbiljne pacijente. Ta varijanta u manjim sredinama je bolja. Mi steknemo znanje na fakultetu, ali praksa je nešto sasvim drugo - navodi Rajković.

Ipak, ne bi želela da celu lekarsku karijeru provede u nekom malom mestu, a između inostranstva i posla u maloj sredini izabrala bi inostranstvo, kako kaže, zbog bolje šanse za usavršavanje.

Najveći problem tu je odvajanje od porodice i svog naroda. Meni to ne bi bio problem, ne bi mi palo teško ni da se prilagodim drugoj kulturi. Jezik jeste prepreka, ali mislim da je bolje za napredovanje, zato što postoje metode koje se rade u svetu, a koje kod nas možda neće da dođu u narednih 10-15 godina - ističe ona.

Sa druge strane, studentkinja medicine Miljana svoju lekarsku budućnost vidi isključivo van Srbije, a ako ostane u zemlji, kaže, pristala bi da radi u manjem mestu umesto da čeka posao na birou.

Ipak, neki od razloga zbog kojih ne bi želela da radi u manjoj sredini jesu plata i uloga lekara u takvim ustanovama, koja se, kako ističe, svela na to da pišu recepte i prosleđuju pacijente dalje.

Ne verujem da bi iko otišao u neke ambulante u manjim mestima, jer provedemo toliko vremena studirajući. Ne samo zbog plate, već i zbog samo mesta, ne bih otišla iz većeg u manje. Pritom, odlaziš od kuće, ostavljaš nešto na šta si navikao i ideš negde gde ne znaš nikog, gde je sve manje. Tu uglavnom dolaze ljudi koji imaju svoje terapije i samo dolaze svaki put po njih, a lekari služe da ih upute dalje - pojašnjava Miljana.

Veruje da zato kao neko ko je tek izašao s fakulteta u manjoj sredini ne bi imala priliku da se usavršava.

Ministarka Grujičić rekla je da čitavoj Vojvodini nedostaju lekari, a niški medicinari kažu da je dosta njihovih kolega upravo tamo našlo posao.

Istraživanje koje je nedavno sprovela profesorka sa Filozofskog fakulteta u Nišu Jelisaveta Todorović pokazalo je da više od trećine niških studenata želi da ode iz Srbije, kao i da su najmotivisaniji za to studenti medicine i da se mnogi od njih ne bi ni vraćali nazad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr specijalista

    23:26 // 7. 2. 2023.

    Na birou 1500 lekara,od toga sigurno 100 specijalista...po povratku iz Nemacke slucajno dobijem posao 2010 u Nisu RFZO.Prihvatio na odredjeno,i uz maltretiranje i promenu 3 direktora od strane poslanice S.Milijic u paketu sa jos 5 specijalista dobio otkaz(zakon o radu 2014)tokom 2017.Vratio sam se nazad ,u pakao bi isao samo da ne dozivim ono sto doziveh na PLK.ministarka,brukas se pred penziju...

  • Canada

    17:59 // 2. 2. 2023.

    Ne Nemacka nego sto dalje Canada.Smucili mi se da ih gledam.Foliranti,politicki i rodjacki nepotizam.Ostace te puni para u praznom gradu.Bruke jedne.

    • Obični Srbin

      15:38 // 5. 2. 2023.

      Ako ti se smucilo da ih gledas, ti nemoj ici kod lekara kada se razbolis, nego sedi kod kuce, bice ti bolje.

  • lekar

    16:34 // 2. 2. 2023.

    biro i plata i to dobra. nisam lud da radim.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: