Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 1. 3. 2018.

| Društvo

Posebna odeljenja za borbu protiv korupcije počela sa radom i u Nišu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Sud Palata pravde
Da li će se iskoreniti korupcija na jugu; Foto: JV

Udar na korupciju trebalo bi da krene i u Nišu i na jugu Srbije. Primena novog Zakona o suzbijanju korupcije krenula je od 1. marta, a sa radom su počela i posebna odeljenja suda i tužilaštva u Nišu. Posao im je da gone korumpirane građane, funkcionere i privrednike po celom jugu Srbije.

Novi Zakon podrazumeva 4 regionalna centra za sudsko-tužilački udar na korupciju, a predviđeni u Nišu startovao je danas. U Višem sudu novo odeljenje ima 7 sudija, a na čelu je Aleksandar Teodosić. Specijalno tužilačko odeljenje imaće 9 tužilaca, a rukovodiće Ivan Simonović. I sudije i tužioci prošli su posebne obuke za misiju iskorenjavanja korupcije koja im je dodeljena.

Teritorijalna nadležnost Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu određena je prema teritoriji Apelacionog javnog tužilaštva u Nišu koja obuhvata mesnu nadležnost Višeg javnog tužilaštva Niš, Negotin, Zaječar, Pirot, Prokuplje i Vranje - kažu u VJT.

Uvedene su i izmene Krivičnog zakona kako bi se “olakšao” udar na sitnu i visoku korupciju u privredi. Pored postojećih krivičnih dela kao što su - utaja poreza i zloupotreba položaja, zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba monopolističkog položaja, prouzrokovanje stečaja, uvedena su i neka nova. Kako objašnjavaju iz Višeg suda u Nišu, to su prevara u privredi, prevara u osiguranju, pronevera u privredi, zloupotreba u privatizaciji, davanje i primanje mita u privredi.

Mandat sudija u posebnom odeljenju je 6 godina, a tužilaca godinu dana. Plate su im, kako objašnjavaju, u visini dosadašnjih.

Na vrhu ove mreže biće Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu. Kako je objasnila ministarka pravde Nela Kuburović, regionalni centri u Nišu, Novom Sadu i Kraljevu goniće korupciju do 200 miliona dinara. Preko te sume, preuzima Beogradsko centralno tužilaštvo.


Finansijski forenzičari i “oficiri za vezu”

Novina u praksi institucionalne borbe protiv korupcije jesu finansijski forenzičari. To su eksperti za finansije koji će raditi pri tužilaštvima, objasnila je ministarka Kuburović, a pomagaće i u prikupljanju dokaza i u njihovom prezentovanju na suđenjima.

Ipak, u niškom “specijalnom tužilaštvu za korupciju”, još uvek nije angažovan finansijski forenzičar.

Ukoliko bude potrebe angažovaćemo ga iz nekog drugog tužilačkog centra. Niški finansijski forenzičar biće zaposlen čim se sprovede procedura i javni konkurs - kažu iz Višeg tužilaštva.

Kako bi se stvorio efikasan mehanizam za borbu protiv korupcije, državne institucije kao što su Poreska uprava, imaće “posebnog čoveka” koji će biti spona sa tužilaštvom.

Inače, primena ovakvog zakona izazvala je "dramu" u našem komšiluku, u Rumuniji. Politički vrh Rumunije želeo je ukidanje sličnog zakona i smenu državne tužiteljke za korupciju, jer su njene istrage došle do samih političara. Zbog toga su građani masovno izašli na ulice, tražeći da svi koji su korumpirani podnesu ostavke, a da tužiteljka nastavi da radi svoj posao.

Na Indeksu percepcije korupcije organizacije Transparency International, najpoznatijeg globalnog rangiranja te vrste, koje je juče objavljeno, Srbija je pala za još 5 mesta, pa je sada 77. od 180 zemalja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • av

    08:56 // 2. 12. 2020.

    jeli jeste svi iz Jovanjice

  • milorad besarabić

    22:14 // 24. 2. 2020.

    ono što je meni išlo u prilog kao oštećenom.Situacija je ista kao i u prvostepenim i drugostepenim pritužbenim postupcima pred policijom.
    RS ako se ovako nastavi nije ništa novo uradila da bi unapredila pravosudni sistem osim veću opterecenost budžeta.

  • мирослав краинчанић

    12:30 // 10. 6. 2019.

    Ако је вероватно да је ово одељење организовано за борбу против корупције и криминала на свим нивоима, онда треба да буде вероватно да ће исто поступати у оквиру Закона. Како поуздано знам да је једно лице из ПС у Власотинцу, које је склоно фалсификовању изјава странака , заштити КОРУМПИРАНИХ ПОЛИЦАЈАЦА И ЗЛОУПОТРЕБИ СЛУЖБЕНИХ ОВЛАШЂЕЊА премештено на рад у ово одељење, нисам сигуран у рад истог

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: