Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:01, 3. 10. 2019.

| Društvo

Posečena stabla koja su zaklanjala svetleći most na Koridoru kod Dimitrovgrada

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Niko ne zna ko je posekao stabla
Niko ne zna ko je posekao stabla; foto: Far

Sredinom septembra na mostu ispred tunela "Progon" na Koridoru 10 iznad Dimitrovgrada postavljena je dekorativna rasveta, a istovremeno je posečeno preko 70 stabala koja su bila ispod mosta i koja su zaklanjala pogled na svetleći most. Dok građani smatraju da je načinjena velika šteta i da nije bilo razloga sa seču, nadležni tvrde da ne znaju ko je to uradio, a šumarska inspekcija je slučaj prijavila policiji.

Tačno 76 stabala crnog bora koja su se nalazila na državnom zemljištu zasmetala su nekome, te su posečena, ali nisu i odvezena jer ne postoji pristupni put. Njihova seča zasmetala je građanima Dimitrovgrada koji ne znaju zbog čega je to učinjeno.

Da li su isečeni zbog mosta ili ih je privatni vlasnik isekao? Stvarno ne znam, ali ako nisu isečena kada se gradio auto-put, zašto su sada isečena. U blizini ima i kuća, na strmom terenu su, moglo je da bude problema. A možda će ih i biti, možda krene zemlja da se roni - kaže jedan Dimitrovgrađanin.

A ko je posekao stabla, još se ne zna, dok je most koji svetli u bojama srpske zastave, kao i u ljubičastoj boji, sada znatno vidljiviji, naročito noću kada se svetla upale. Sada se most jasno vidi Sada se most jasno vidi; foto: Far

U Javnom preduzeću Koridori Srbije kažu da taj posao nije u njihovoj nadležnosti.

Koridori Srbije nisu preduzimali nikakve aktivnosti u vezi sa sečenjem šume na toj katastarskoj parceli, niti je to u nadležnosti našeg preduzeća - kažu u Koridorima.

Republički šumarski inspektor Igor Ivanović koji je izvršio kontrolu parcele na kojoj se nalazilo drveće, ustanovio je da je bespravno posečeno 76 stabala crnog bora bez odobrenja vlasnika, odnosno države Srbije.

Na osnovu stanja panjeva može se proceniti da je bespravna seča vršena u toku septembra ove godine. Posečena, neprerađena stabla, u momentu kontrole i dalje su se nalazila na zemlji, na mestu seče - kažu u šumskoj inspekciji.

Ceo slučaj inspektor je prijavio policiji u Dimitrovgradu, a posečena šuma, kako kažu u Javnom preduzeću Srbijašume, biće prodata na javnoj licitaciji. Ipak, ni oni ne znaju ko je posekao preko 11 kubika crnog bora. Posečena stabla i dalje na mestu seče Posečena stabla i dalje na mestu seče; foto: Far

Zasad se ne zna ko je počinilac, niti se sa sigurnošću zna ko je nalogodavac. Istraga je u toku. Kako nismo korisnici parcele, nismo nadležni za postupak istrage, već je za to nadležan republički inspektor - kažu u JP Srbijašume.

Ko je krivac ne zna ni policija. Kažu da ih je šumarsko-lovački inspektorat obavestio o seči stabala i da je u toku predistražni postupak.

Dobili smo pismeno obaveštenje o seči drveta kod tunela Progon, a ovo obaveštenje policija je prosledila Osnovnom javnom tužilaštvu u Pirotu koje rukovodi predistražnim postupkom na dalje odlučivanje - kažu u policiji.

Ostaje nejasno ko je posekao stabla i kako je nameravao da ih odveze, jer, kako su ustanovili i u JP Srbijašume, nema pristupnog puta do posečenih stabala.

Dok se ne otkrije krivac, naizmenično menjanje bele, crvene, plave i ljubičaste boje na mostu mnogo je vidljivije iz celog Dimitrovgrada, a da li je to i bio cilj, pokazaće istraga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    08:49 // 4. 10. 2019.

    Čitam ne verujem!!!!

  • kamik

    08:08 // 4. 10. 2019.

    Da malko ne preterujemo sa tim BEZAKONJEM I NEBRIGOM I OHOLOŠĆU ?

    Šta će bude kad dodje tetka po gramofon ?

    Zar nije prosto, pitajte inspektore zašto nemaju pojma ?

  • Dragan,Niš

    17:00 // 3. 10. 2019.

    Koga bre ovi zezaju u zdrav mozak?!Dimitrovgrad je toliko veliki a ova stabla su u nekoj čuki da niko nije video niti čuo kako se seku ,ni manje ni više nego 76 stabala!! Model bezakonja, prikrivanje,zataškavanje i ne kažnjavanje počinioca ovakvih dela je model funkcionisanja ove vlasti i lokalni "moćnici" ga samo kopiraju.Riba uvek smrdi od glave a ne od repa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: