Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:23, 7. 9. 2022.

| Društvo

Posetom ambasadorke počeli Dani makedonske kulture u Nišu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Mihaela Veselinov i Dragana Sotirovski
Veselinov imala sastanak sa gradonačelnicom Niša; foto: N. P.

Dani makedonske kulture i ove godine će biti održani u Nišu. Počeli su posetom ambasadorke Severne Makedonije u Srbiji Mihaele Veselinov, za koju je organizovan prijem u niškom Oficirskom domu, uoči 8. septembra, Dana nezavisnosti te države. Manifestacija traje do 24. septembra, a organizatori najavljuju izložbe, predstave, filmove, folklor i koncerte.

Prema poslednjem popisu, u Nišu živi oko 870 Makedonaca, a u poslednji birački spisak upisano je njih 450, kaže predsednik Udruženja “Vardar” Blage Petruševski. Ističe da oni u Nišu naročito dobro sarađuju sa opštinama Palilula, Pantelej i Medijana.

severna makedonija Dani makedonske kulture do 24. septembra; foto: N. P.To niško udruženje prvo je počelo da organizuje Makedonce u čitavoj Srbiji, podseća predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji Borče Ilijevski. Tim povodom Nišu je dodelio zlatnu plaketu.

Ilijevski dodaje da je ove godine i 75. godišnjica od doseljavanja Makedonaca u Srbiju, kao i da Ambasada prvi put obeležava Dan nezavisnosti prijemom van Beograda.

Imamo mogućnost da prvi put van Beograda proslavimo Dan državnosti naše matice i da danas u Oficirskom domu, uz prigodan program, obeležimo jedan od najznačajnijih naših praznika - poručuje on.

Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, sastanak sa ambasadorkom nije trajao dugo, a neke od tema bile su dalje povezivanje i saradnja.

Naše privredne komore jako dobro sarađuju, kao i naše opštine, koje imaju bratske odnose sa pojedinim makedonskim opštinama. Povezuje nas i južni krak Koridora 10, kao i železnica i blizina regionalnih aerodroma u Nišu i Skoplju. Pre nekoliko godina izgrađen je i dalekovod prema Severnoj Makedoniji iz pravca Srbije. Očekujemo i gasovod iz tog pravca - objašnjava Sotirovski.

Dodaje da je posebno raduje što i Skoplje, ali i Sofija, imaju žene na toj poziciji.

Dobro je što nam je danas žena u poseti. Žene se bolje razumeju sa manje reči - zaključuje ona.

Ambasadorka Veselinov navodi da je na sastanku bilo dogovora o nekim projektima i nada se da će oni brzo biti realizovani. Ističe da je Niš bratski grad sa nekoliko opština i gradova u Severnoj Makedoniji.


Dani makedonske kulture na više lokacija

pozoriste lutaka U Lutkarskom dvojezična predstava; foto: Lj. J.Večeras će biti otvorena izložba u Galeriji Niškog kulturnog centra, na kojoj će posetioci moći da vide deo pehara, plaketa, diploma i medalja koje ima Udruženje “Vardar”, najavljuje Petruševski i napominje da to udruženje ima više od 230 priznanja. Izložba će biti otvorena do 20. septembra.

U četvrtak od 19:30 u Muzičkoj školi u Nišu pevaće se narodne makedonske pesme obrađene na savremen način, a dan kasnije u isto vreme počeće dvojezična predstava Vetar u tapetama u Pozorištu lutaka.

U Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” 16. septembra biće izvedena i monodrama Oficir s ružom, koju je napisala književnica i glumica Sonja Kuneska Žugić.

Za ljubitelje filmske umetnosti pripremljeno je Veče makedonskog filma, ali Petruševski kaže da će tačan termin tek biti objavljen.

Dani makedonske kulture 24. septembra zatvaraju se izvođenjem makedonskih pesama i igara, kada će nastupiti KUD Vinogradi iz Gudurice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Steva n

    10:59 // 8. 9. 2022.

    Oni su priznali Kosovo, ne treba mi njihova kultura!

  • Toše

    10:09 // 8. 9. 2022.

    Svojataju Aleksndra Makedonskog, verovatno misle da je i Čajkovski njihov?

  • profesor

    00:32 // 8. 9. 2022.

    Makedonka lepa kao slika!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: