Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 12. 10. 2022.

| Društvo

Poslanik Đorđe Stanković za skok cena nekretnina predlaže izmene zakona o porezu na imovinu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
stanković
Nova inicijativa; foto: Narodna stranka

Kako bi inicirali smanjenje cena nekretnina za 30 odsto i olakšali mladima kupovinu prvog stana, poslanik i potpredsednik Narodne stranke Đorđe Stanković pokrenuo je inicijativu za izmene Zakona o porezu na imovinu. Predlaže "stepenasto oporezivanje" za one koji imaju više stanova, ukidanje poreza na kupovinu prvog i smanjenje učešća pri kupovini ispod 10 odsto.

S obzirom da je poslednjih godina primetan rast cena nekretnina u Srbiji i mladi sve teže bivaju u prilici da sebi priušte stan, Stanković je u svojoj inicijativi naveo da je neophodno izmeniti stopu PDV-a na kupovinu stanova koja je sada, kako kaže, bez obzira na broj nekretnina ista, odnosno 10 odsto. Predlaže da se porez na kupovinu svakog narednog uvećava za duplo.

Na kupovinu druge nekretnine trebalo bi da iznosi 20 odsto, treće 40 odsto, na petu nekretninu porez trebalo da bude 80 odsto, a na svaku sledeću 100 odsto i tako bi oni koji imaju novca za kupovinu, prestali da ulažu u nekretnine, jer im se ne bi isplatilo i cena kvadrata bi pala - objašnjava Stanoković.

stanković tabela Mladi sve teže do kupovine stana; foto: Narodna strankaIstiče da je zbog toga neophodno uvođenje "stepenastog oporezivanja" onima koji imaju više stanova, jer bi, kako smatra, svako ko ima više nekretnina trebalo da plaća i veći porez. Da mladi nisu u prilici da sebi priušte prvi stan, kaže, ide u prilog i to što bi za jedan kvadrat u Nišu sa prosečnom platom morali da rade više od 3 meseca i da ne žive od te iste plate.

Skoro 2200 je kvadrat u novogradnji, a prosečna plata je oko 604 evra, prema Zavodu za statistiku. Tako da bi morali da rade za3,6 meseci za jedan metar kvadratni i da ne živi od te plate. To je apsolutno nemoguće, jer su bilo gde u svetu plate visine cene jednog metra kvadrata - kaže Stanković.

Pored toga, predložio je i ukidanje poreza na prenos apsolutnih prava za kupovinu prve nekretnine, ograničenje učešća za kupovinu prvog stana na do 10 odsto i ograničenje kamatne stope na tri odsto za kredite podignute za kupovinu prvog stana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Top predlog

    01:44 // 14. 10. 2022.

    Vidi koliko ima ovih sto parazitiraju na sirotinji tako sto im izdaju stanove i dizu kiriju.. Porez ogroman treba da se uvede onima sa vise stanova pa sav taj novac da se iskoristi za gradnju socijalnih stanova po niskoj ceni koj mlade porodice mogu da kupe i tako rese svoj najveci problem,jer mnogo je tesko radjati decu bez stana i sigurnosti, da imamo NATALITET pa onda nebi izumirali ka

    • Smuk II

      16:01 // 14. 10. 2022.

      @Top predlog : Predloži Sotirovskoj , ona zna kojima će da podeli stanove!

  • Seljak

    20:10 // 13. 10. 2022.

    Žalosno je to, što će pojedini iz Skupštinskog odbora za pitanja poreskih obaveza ozbiljno razmatrati ovaj nebulozan predlog. Izgleda da je mama došla na ideju promocije sina.

  • Nikola

    17:32 // 13. 10. 2022.

    Genijalac

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: