Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:13, 3. 9. 2015.

| Društvo

Posle 10 godina putem izvršitelja naplaćuje zaostale plate

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
štamparija
Štamparija "Vuk Karadžić"; foto: JV

Nekadašnji radnik niške štamparije “Vuk Karadžić” Todor Milenković naplatiće nakon više od 10 godina čekanja zaostale plate uz pomoć izvršitelja. Direktor štamparije najavljuje tužbu protiv Milenkovića zbog prekršenog sporazuma.

Milenković, kako kažu njegovi advokati, od 2004. pokušava da naplati zaostale zarade i ukupna suma koju mu duguje štamparija, nakon više od decenije čekanja, narasla je na oko 2 miliona dinara.

On je pokrenuo sudski spor još 2007. godine, a stavio je i “ručnu zalogu” na mašanu na kojoj je radio. Advokati pojašnjavaju da to uznači da preduzeće, nakon prodaje te mašine, dobijeni novac mora da iskoristi kako bi isplatilo Milenkovićeve plate.

Milenković pravdu traži već deset godina. Rešenje o izvršenju je doneto još 2012. godine i sada je taj postupak nastavljen kako bi se naplatile zaostale plate - kažu Milenkovićevi advokati.

izvršenje Zaključak kojim se nastavlja izvršenje; foto: JVMeđutim, direktor štamparije koja zapošljava uglavnom osobe sa invaliditetom Branislav Stojković, tvrdi da je njihov bivši radnik prekršio sporazum koji je potpisan krajem prošle godine, a kojem se Milenković obavezao da neće preko izvršitelja naplaćivati svoje plate “do rešavanja konačnog statusa preduzeća, odnosno privatizacije”.

Firma je organizovala prošle godine odlazak tehnološkog viška sa otpremninom od 200 evra po godini radnog staža. I bez obzira što je od države dobio više od 700.000 dinara Milenković je pokrenuo prinudnu naplatu. Na taj način je prekršio sporazum, jer je to potpisano i overeno u sudu - kaže Stojković.

On kaže da je još veći problem što bivši radnik prodaje mašinu koja znači radnicima i koja je pre nekoliko godina plaćena oko 6,5 miliona dinara.

Izvršitelj je procenio da ona sada vredi oko 4 miliona dinara. Međutim, pošto nije prodata na prvoj licitaciji sada će cena biti još niža i postoji šansa da se proda i po 10 puta nižoj ceni od kupovne. Pored toga, ako krenu da se rasprodaju mašine postavlja se pitanje na čemu će i šta će invalidi da rade? - priča Stojković.

sporazum Famozni sporazum; foto: JVSledeća licitacija je zakazana za 10. septembar, a advokati Milenkovića kažu da on nije prekršio sporazum i da je konkretna mašina odavno planirana za naplatu.

Preduzeće je, a to se može videti na Agenciji za privredne registre, izašlo iz postupka restrukturiranja i zbog toga smo mi i rešili da nastavimo sa postupkom izvršenja. Status preduzeća je jasan i stekli su se uslovi za naplatu - kažu advokati.

Na sajtu APR-a zaista više ne stoji da je preduzeće u restrukturiranju i vodi se kao aktivno privredno društvo sa ograničenom odgovornošću.

Ipak, direktor Stojković kaže da će štamparija podneti tužbu protiv radnika zbog prekršenog sporazuma, jer tvrdi da firma tek sprovodi Unapred pripremljen plan reorganizacije i da konačan status može biti poznat tek za nekoliko meseci. Uveren je da će ishod biti pozitivan po preduzeće, ali, kako kaže, ne i po Milenkovića koji bi onda morao da vrati sav novac koji je uzeo od firme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    17:10 // 3. 9. 2015.

    Hvala bogu da naplati bar 1 jadnik od nekoliko hiljade radnika iz niša.

  • CVETKO prvi

    14:53 // 3. 9. 2015.

    Po čijem nalogu je direktor prisilio radnike da podpišu sporazum ? Čije interese brani direktor ? Kolika je njegova plata , zato što je prinudio radnike da potpišu ?
    direktor /malo "d" je namerno napisano/ , prima preko 1000 eura /100%/ , da "radi"...za čiji interes ? Molio bih za informaciju : koje je stranke član i od kada ?
    Ima u Nišu ljudi , koji sigurno , imaju tu informaciju !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: