Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 23. 7. 2020.

| Društvo

Posle 30 godina 63. padobranska brigada izvela skok na vodu na Zavojskom jezeru

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
vojna obuka na zavojskom jezeru, foto Ministarstvo odbrane 1
Posle tri decenije skok na vodu i to na Zavojskom jezeru; foto: Ministarstvo odbrane

Prošle su tri decenije od kako su pripadnici 63. padobranske brigade izveli skok na vodu, a ovaj zahtevan i složen vid obuke su odlučili da urade na Zavojskom jezeru kod Pirota. Uz savladavanje vodenih prepreka, padobranskog skoka na vodu, vojnici su pokazali i kako se snaći za hranu u prirodi, pa su napravili gulaš od kornjače sa koprivama i gulaš od divljači sa začinskim biljem, riblju čorbu i hleb pečen u kamenu i blatu.

vojna obuka na zavojskom jezeru, foto Ministarstvo odbrane 2 Posle tri decenije skok na vodu i to na Zavojskom jezeru; foto: Ministarstvo odbrane

Prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji je obišao pripadnike 63. padobranske brigade, ovaj vid obuke nije rađen 30 godina jer "Vojska nije imala resurse, helikoptere, padobrane, čime ovo da uradi, a jedino je imala vrhunske ljude".

Rukovodilac obuke naglasio je da su na Zavojskom jezeru prikazani segmenti obuke u letnjim uslovima.

Prvi segment je bio veranje i spasavanje u planini leti, drugi obuka u ishrani u prirodi, treći savladavanje vodenih prepreka priručnim sredstvima i četvrti segment bio je padobranski skok na vodu. Ovakva obuka izvodi se redovno. Izuzetno je značajna zbog savlađivanja nepristupačnog terena, snalaženja, preživljavanja i ishrane u prirodi kada to zadatak zahteva i kada dođe do nekih nepredviđenih okolnosti. - rekao je rukovodilac.

vojna obuka na zavojskom jezeru, foto Ministarstvo odbrane 3 Posle tri decenije skok na vodu i to na Zavojskom jezeru; foto: Ministarstvo odbrane

Na obuci je učestvovao i razvodnik Jovan Todorović koji je u jedinici od juna, a želja mu je da nastavi karijeru kao profesionalni vojnik u „najelitnijem stroju“ naše vojske.

Obuka jeste zahtevna, treba biti spreman i fizički i psihički. Imali smo obuku u splavarenju i veslanju i za to treba biti sreman. Zahtevno jeste, ali ništa nije teško. - rekao je razvodnik Todorović.

Pripadnici 63. brigade pokazali su i kako može da se snađe u prirodi i da se spremi hrana. Oni su pripremili hranu od sastojaka nađenim u okolini jezera - gulaš od kornjače sa koprivama i gulaš od divljači sa začinskim biljem.

Pokazali su i kako ispeći hleb iz pekare od kamena i blata, napravili riblju čorbu, a prikazane su u improvizovane zamke i način filtriranja vode pomoću više slojeva prirodnih filtera.

vojna obuka na zavojskom jezeru, foto Ministarstvo odbrane 4 Posle tri decenije skok na vodu i to na Zavojskom jezeru; foto: Ministarstvo odbrane

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • xyz

    15:23 // 23. 7. 2020.

    Ja reko Vlasina i ona plutajuca ostrva.. Kakva kamuflaza.. :)

    Pozdrav komsijama..

  • TuRb●BOT

    14:51 // 23. 7. 2020.

    Nista bez Voolina komandosa !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: