Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:51, 15. 12. 2023.

| Društvo

Posle 6 meseci konačno radi magnet u niškom Kliničkom, dobili još jedan

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Pregled na magnetnoj rezonanci
Konačno aparat radi; Foto: KC Niš

Konačno je nakon skoro 6 meseci i 24 miliona dinara, koliko je građane koštala popravka magnetne rezonance u novoj zgradi niškog Kliničkog centra, aparat proradio, a iz Uprave kažu da je od 4. decembra dostupan pacijentima. Pohvalili su se i da je još jedan magnet stigao od Ministarstva zdravlja, što znači da će UKC Niš ubuduće imati tri takva aparata, a uveravaju da se pregledi zakazuju u roku od 30 dana.

Novi aparat za magnetnu rezonancu, plaćen 1,6 miliona evra, koji je unet u novu zgradu KC Niš 2017. godine tako što je deo zida rušen, radio je bez prekida sve do 15. juna kada se pokvarilo gradijentno pojačalo. Početkom avgusta je zamenjeno, to je građane koštalo skoro 4 miliona dinara, ali magnet nije proradio.

Potom su čekali 3 meseca da im Ministarstvo zdravlja odobri još 20 miliona dinara za zamenu rezervnog dela, a ta popravka koštala je više nego sve prethodne zajedno.

Iz UKC Niš su dugo ćutali o tome da li je i nakon te popravke aparat proradio, a juče su konačno odgovorili da je "pomenuti aparat za magnetnu rezonancu ponovo u funkciji od 4. decembra".

U međuvremenu su saopštili da su dobili još jedan aparat, prilikom posete ministarke zdravlja Danice Grujičić Nišu.

Ministarka je obišla i Centar za radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš, gde je nedavno stigao ultrazvučni aparat i magnetna rezonanca, koja će početi sa radom već ove nedelje što će znatno skratiti vreme čekanja na dijagnostičku proceduru magnetnom rezonancom - naveli su u saopštenju.

Na pitanja novinara da li će to biti treća magnetna rezonanca za pacijente u niškom Kliničkom, odgovorili su "da", ali nisu precizirali da li je namenjena ambulantnoj dijagnostici ili za hospitalizovane pacijente.

Vrednost aparata ne znaju, jer kažu da je opremu obezbedila država.

Upitani koliko se sada čeka na preglede magnetnom rezonancom, iz Uprave opet nisu konkretno odgovorili.

Po unapred utvrđenim propisima, pacijentima se svi pregledi u našoj zdrastvenoj ustanovi, pa i dijagnostičke procedure, zakazuju u zakonski predviđenom roku od 30 dana, za šta se i na početku svakog meseca, objavljuju slobodni termini u IZIS sistemu - odgovor je Uprave.

Podsetimo, ministarka je nedavno najavila da će sledeće godine biti dostupni podaci o listama zakazivanja za preglede na magnetnoj rezonanci i u Nišu, jer je napravljena jedinstvena platforma za takvu dijagnostiku, koja bi trebalo da omogući da pacijenti što manje čekaju pregled.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    15:32 // 16. 12. 2023.

    Шта је то?До јуче немају ни један...одједном имају два...један нека продају приватнику...

  • NKC nema aparat za razbijanje kamena

    08:53 // 16. 12. 2023.

    da li ga ne nabavljaju zbog toga što nema ko njime da rukuje ili je u pitanju čelična centralizacija koja omogućava BG privatnim klinikama da dobro zarađuju na ćaskanju sa pacijentima, dok se kamen razbija u javnom zdravstvenom sistemu?

    • Гага

      15:48 // 16. 12. 2023.

      Куј си "има муку",нек рипа низ басамаци....или,преведено на српски...ма,разумели смо...

  • Miloš

    01:38 // 16. 12. 2023.

    Zamislite kada bi privatnik dopustio da mu aparaz ne radi toliko dugo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: