Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:41, 19. 3. 2018.

| Društvo

Posle 90 godina renovira se psihijatrijska bolnica u Toponici, pacijentima bučno

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
toponica
Radovi će trajati do kraja godine, pa i sledeće; foto: JV arhiva

Odeljenja najveće psihijatrijske bolnice u Srbiji počela su da se renoviraju, a prema rečima direktora “Gornje Toponice” Milana Stanojkovića radovi će trajati do kraja ove, pa i sledeće godine. Rekonstruišu se krovovi, podovi, asfaltiraju staze u kompleksu bolnice, a pojedini rođaci pacijenata kažu da buka pravi probleme.

Stanojković kaže i da je bilo krajnje vreme da se rekonstruišu zgrade od kojih su pojedine stare i jedan vek.

Posle mnogo godina u bolnici se rade ozbiljni radovi. Bolnica je stara stotinak godina i mi smo se zaista potrudili da obezbedimo novac i da bolnicu dovedemo u neko stanje. Radovi su obimni i beće ih cele ove godine i verovatno i sledeće godine. Bolnica u koju više decenija nije ulaganao ili vrlo malo, prosto vapi za ozbiljnom rekonstrukcijom i renoviranjem - rekao je Stanojević.

Radovi se, rekao je Stanojković, delom finansiraju iz “sopstvenih sredstava”, a delom iz Ministarstva zdravlja.


Pojedini pacijenti se žale na buku

U Bolnici se trenutno nalazi oko 650 ljudi, a iako Stanojević kaže da se urpava trudi da ovu zdravstvenu ustanovu dovede u stanje dostojno boravka ljudskih bića, pojedini pacijenti se žale na buku i prašinu zbog radova.

Jedan Nišlija je napisao da odeljenje na kome je smeštena njegova sestra nije premešteno u vreme kada se uveliko odvijaju radovi.

Odeljenje je od pre desetak dana u toku renoviranja, menjaju se podovi, imam informaciju da lome beton, buka i prašina su neizdrživi, a za to vreme su pacijentkinje tu prisutne sve vreme - kaže Nišlija.

Međutim, direktor Stanojević tvrdi da niko od pacijenata ne trpi zbog rekonstrukcije, jer se svi premeštaju iz prostorija u kojima se radi.

Bolnica pritom ne može da bude zaključana, a pacijenti da odu na ulicu. Čudno bi bilo tako nešto očekivati. Tako da se apsolutno radi u skladu sa interesima pacijenata, uz veliku brigu o njima, veliko ulaganje i zalaganje personala - rekao je direktor “Gornje Toponice”.

Inače, Specijalna psihijatrijska bolnica “Gornja Toponica” prošle godine obeležila je 90 godina postojanja.

Počela sa radom 1. maja 1927. godine, a u periodu od otvaranja bolnice do okupacije Srbije u Drugom svetskom ratu 1941. godine, tu je bio smešten princ Đorđe Karađorđević.

Kapacitet ustanove je 800 postelja, a o pacijentima obolelim od psihotičnih poremećaja brine 490 zapošljenih zdravstvenih i pomoćnih radnika. Četrnaest bolničkih odeljenja smešteno je u deset zgrada, koje se nalaze u parku površine 35 hektara, navodi se na sajtu ustanove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pozdrav Miladinki i psu Turčinu

    19:54 // 9. 2. 2021.

    Toponica vam je blizu kriminalci.
    Nisu svi bolesnici pregledani.
    Prvo, profil gejmera uraditi.
    " Pucači" se igraju rata. Služite vojsku da vidite šta je rat.

  • Naissus

    10:38 // 20. 3. 2018.

    Osobama sa takvim mentalnim stanjem buka samo pojačava nervozu. Trebali ste ih izmestiti negde privremeno a da zgradu završite u najkraćem mogućem roku. Ovako ćete samo još više da pogoršate njihovo mentalno stanje

  • darko

    07:26 // 20. 3. 2018.

    al ce se neko nakrade

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: