Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:21, 23. 10. 2022.

| Društvo

Posle četiri sata Gorska služba spasila rekreativce sa Suve planine

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
spasavanje suva planina, foto gss
Uspešna akcija GSS-a; foto: Gorska služba spasavanja

Evakuacija devet rekreativaca koji su bili na nepristupančnom terenu na Suvoj planini završena je srećno. Spasioci Gorske službe spasavanja iz Niša pole četiri sata doveli su rekreativce na sigurno.

Devet rekreativaca je subotu iskoristilo da se prošeta stazama Suve planine u blizini Niša, ali su došli do dela odakle nisu mogli nazad.

Oni su skrenuli sa Francove staze i našli se na veoma nepristupačnom terenu odakle nisu mogli da se vrate - kažu u Gorskoj službi spasavanja.

spasavanje suva planina 1, foto gss Rekrativci su na sigurnom; foto: Gorska služba spasavanja Spasioci iz stanice u Nišu su posle četiri sata završili evakuaciju reakreativaca i srećno ih vratili na sigurno.

Gorska služba spasavanja Srbije (GSS) je dobrovoljna organizacija čiji je osnovi cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima, navodi se na sajtu službe.

Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji osnovni je zadatak GSS-a. GSS su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti po ugledu na alpske zemlje, a zatim su ciljevi i zadaci modifikovani i usklađivani sa potrebama i mogućnostima u Srbiji - piše na sajtu.

Ako se nađete na skijaškoj stazi ili u bilo kojoj situaciji vezanoj za kretanje, boravak i opasnosti u planini, a potrebna vam je pomoć, obratite se spasiocima Gorske službe spasavanja Srbije na broj 062 464646. Navedite tačnu lokaciju i opišite o kakvoj se nesreći radi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    21:38 // 23. 10. 2022.

    Nije mi jasno kako su došli donekle a onda nisu mogli da se vrate istim putem. Minirali za sobom most, šta?

    • Sinovac

      22:49 // 24. 10. 2022.

      Ako su krenuli putem na koji mislim, tu se stenje roni pod nogama i obrušava u ambis, tako da je povratak još rizičniji od uspona, jer mora svako sam nizbrdo.

  • Drakce

    17:41 // 23. 10. 2022.

    Kolko su bre kilava ova danasnja deca, nizasta nisu, verovatnu su buljili u mobilne pa su skrenuli sa staze. a ako si vec skrenuo, pa vidis da ides na teren gde ne mozes vise dalje, pa valjda se vratis istim putem nazad...ne razumem....?!?

    • Auttrikter

      20:37 // 23. 10. 2022.

      Svakakvih nas ima ! Ljudi potcenjuju prirodu, samovoljni su,prave se vazni i precenjuju svoje mogucnosti !
      Imali su seljaci iz naseg kraja, dobru izreku- sces u neriljano !

  • Sinovac

    13:46 // 23. 10. 2022.

    Nisu valjda krenuli na Sokolov kamen direktno uz urnis??? Ako jesu, onda su baš bili u problemu, kao neki moji prijatelji početkom devedesetih prošlog veka...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: