Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:48, 6. 12. 2021.

| Društvo

Posle osam godina u v.d. stanju smenjena direktorka niškog Zavoda za transfuziju

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
vesna-knezevic-foto-jv
Imenovana za vršioca dužnosti 2013. godine iako nije bila doktor nauka; foto: JV

Nakon što je 8 godina bila na mestu vršioca dužnosti direktora niškog Zavoda za transfuziju krvi Vesna Knežević je smenjena sa ove pozicije, odlučila je Vlada Srbije. Za novog v.d. direktora izabran je Zoran Stanojković koji je pre Kneževićeve bio na čelu Zavoda.

Iako nije ispunjavala uslove konkursa jer u momentu postavljanja nije bila doktor nauka, Knežević je 2013. godine imenovana za vršioca dužnosti direktora Zavoda.

Na toj funkciji bila je osam godina, a za to vreme protiv nje je podneta i krivična prijava pošto zajedno sa Gordanom Stanković, tadašnjom zamenicom predsednika Upravnog odbora, nije dozvolila predsedniku tog tela Slobodanu Milenkoviću da prisustvuje sednici.

Milenković ih je tada optužio da su suprotno zakonu menjale dnevni red sednice, ali ih je Osnovni sud oslobodio optužbi.

Knežević je pred sudom bila i pre tri godine, zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave, kada se teretila da je čoveku koji nema registrovanu radnju dala da kreči Zavod.

Prema rešenju Ministarstva zdravlja, novi v. d. direktora Zavoda za transfuziju u Nišu biće Zoran Stanojković, koji je direktor bio i u periodu od 2009. do 2013. godine.


Koliko traje v.d. stanje?

Srbija je već trpela kritike i Evropske komisije jer brojne službenike, načelnike i direktore godinama drži u v.d. stanju iako je to suprotno zakonu.

Njihove ocene su bile da se na taj način stvara nestabilno upravljanje i otvara mogućnost za upliv politike, a povrh svega “nema profesionalizovane, već politički obojene javne uprave koja nije u službi svih građana”.

V. d. status postoji kako bi se premostio period do raspisivanja konkursa i prema Zakonu o javnim preduzećima može da traje dva puta po 6 meseci, dok se u javnoj upravi ograničava na 3 meseca. U pomenutim periodima v.d. izvršioci i funkcioneri imaju zadatak da pripreme konkurse.

“Transparentnost Srbija” u prvoj polovini godine bavila se javnim preduzećima na republičkom nivou i zaključak je, akko je rekao Nemanja Nenadić, da JP više nisu samo partijski plen, nego se ušlo i u bezakonje.

Prema rezultatima istraživanja TS, i u više od polovine preduzeća, 18 od 34, čiji je osnivač Republika Srbija uopšte nema zakonitog direktora ili v.d. direktora, dok su u pet preduzeća direktori imenovani bez konkursa i nema podataka o statusu. Takođe, u 16 preduzeća čiji je vlasnik država od 2012. do danas ni dan nisu imali direktora izabranog na javnom konkursu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hrane

    12:43 // 8. 12. 2021.

    Hajde biće sve ok u tranfuziju.
    Bojzi i baba Goca su kapaciteti iz oblasti medicine.
    Gasi sva svetla!!!
    Asteroid se približava pa kad nas rokne.
    Ništa bre nismo dobri.
    Čime je ta baba Gordana zaslužila da bude u nadzornom odboru?
    Čime je jedan difovac atletičar u pokušaju zaslužio.
    Čime je i guska med.brat zaslužio da bude predsednik UO Radon Niška Banja i mesečno mu legne 70000din.
    Maca u

  • Decak

    19:00 // 6. 12. 2021.

    Osam godina u stanju VD DIREKTORA ? Umesto da postavlja DIREKTORE, vlast postavlja VD DIREKTORE. Na taj stari komunisticki nacin, ne daje im punu slobodu, vec ih drzi u saci.

  • dr.Jankovic

    18:26 // 6. 12. 2021.

    Ne moze samo smena. Sta je bilo sa kontrolom DRI i milionskom zloupotrebom od strane dr Knezevic.

    • vidoje

      05:49 // 7. 12. 2021.

      Zataskalo se sve.Veza u tuzilastvu i nikome nista,milioni ko milioni pokradeni,koga to briga ako vas partija stiti.Ko je od direktora odgovarao??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: