Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:28, 16. 11. 2021.

| Društvo

Posle 5 godina opet najavljeno postavljanje mernih stanica za kvalitet vazduha u Leskovcu

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha
Za postavku tri merna mesta iz budžeta Leskovca biće izdvojeno do 1,5 milion dinara; Ilustracija; foto: Vanja Keser

Baš kao i pre pet godina, gradski većnici usvojili su predlog Odeljenja za zaštitu životne sredine za postavljanje mernih stanica o zagađenju vazduha u Leskovcu. Kako je saopšteno, u planu je da se merenjem kvaliteta vazduha počne od 2022. godine, a da se praćenje vrši na tri merna mesta, dok će za realizaciju celokupnog projekta iz gradskog budžeta biti izdvojeno do 1,5 miliona dinara.

Leskovčani su nezadovoljni činjenicom da podaci o zagađenosti vazduha na sajtu Grada kasne, počeli su prošle nedelje sa prikupljanjem potpisa da se započne merenje PM čestica u vazduhu, jer, kako su saopštili iz Tima 42, nedopustivo je da građani ne mogu da se zaštite na vreme. Ipak, kako je najavljeno iz Odeljenja za zaštitu životne sredine, sa merenjem će se krenuti od naredne godine, a ovlašćena akreditovana laboratorija koja koja će ispitivati zagađenost vazduha u Leskovcu, imaće obavezu da na svom sajtu objavljuje svakodnevno podatke, ali i da ih prosleđuje Gradskoj upravi.

Program predviđa uspostavljanje tri merna mesta na kojima će se vršiti uzorkovanje vazduha. U centru grada merno mesto će biti zgrada JKP Vodovod, vazduh u severnom delu grada će se meriti kod Medicinske škole, dok će se u južnom delu grada merenja vršiti kod vrtića ”Kolibri”. Na mernom mestu kod Medicinske škole će se vršiti i merenje PM10 čestica, s obzirom da je prethodnih godina upravo utvrđeno da je u tom delu grada vazduh najzagađeniji - obrazložili su iz Odeljenja za zaštitu životne sredine.

Leskovčani se skoro svake zime žale na otežano disanje, ali i na činjenicu da ne otvaraju prozoore, kako im ne bi ušao zagađen vazduh. Kao glavni problem upravo iz Odeljenja za zaštitu životne sredine, februara ove godine okaraktrisali su geografski položaj Leskovca i individualna ložišta.

Podsetimo, sličnu odluku leskovački većnici usvojili su i 2016. godine kada je najavljeno da će se kvalitet vazduha meriti na četiri mesta, a baš kao i sada, najavljeno merenje količine sumpor-dioksida, čađi, azot-dioksida i teških metala, poput olova, kadijuma i cinka. O ovoj odluci raspravljaće se i na skupštinskom zasedanju koje je zakazano za četvrtak, 18. novembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    07:53 // 17. 11. 2021.

    Ja uopšte ne verujem da je vazduh u Leskovcu toliko zagađen. Mislim da je sve ovo preterivanje

  • JA

    16:16 // 16. 11. 2021.

    A GDE JU TU NIS?! NA KOLIKO MESTA U NISU SE MERI ZAGADJENOST? GDE JE MERNA STANICA IZ ZGRADE NARODNIH NOVINA U ULICI GENERALA BOZE JANKOVICA 9?

  • Lala

    13:36 // 16. 11. 2021.

    Vazduh ko u Lisabonu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: