Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:17, 8. 4. 2013.

| Društvo

Posle pretnji - smena!

Autor:G.B.Izvor:Južne vesti
gradjani-uticaj.jpg
Ilustracija; autor nepoznat

Organizacije građanskog društva iz Niša najoštrije su osudile pretnje novinaru i uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću i zatražile smenu i isključenje iz obavljanja javnih funkcija u Gradu svih vinovnika ovog događaja.

U saopštenju 13 organizacija, pretnje medijima ocenjene su kao "pretnje pravu građana da budu informisani".

- Izuzetno smo zabrinuti zbog činjenice da pretnje dolaze od strane funkcionera javnih institucija Grada Niša.

Od nadležnih, predstavnici organizacija građanskog društva očekuju odlučnu reakciju.

- Očekujemo momentalnu smenu direktora Javnog preduzeća "Gradska toplana" Niš Milutina Ilića, kao i ostalih vinovnika ovog događaja i njihovo isključenje iz obavljanja javnih funkcija u Gradu. Takođe, adekvatnu reakciju organa lokalne samouprave i izvinjenje Srpske napredne stranke novinaru i uredniku Južnih vesti - piše u saopštenju.

S obzirom na to da, kako navode, pretnje medijima predstavljaju direktan napad na slobode i prava građana, u saopštenju se pohvaljuje reakcija Policijske uprave u NIšu, saopštenje gradonačelnika ocenjuje kao ohrabrujuće, ali i navodi da je građanski sektor naročito zainteresovan da slučaj isprati do kraja.

- Obezbeđivanje sigurnosti novinara zahteva veoma ozbiljne mere. Izuzetno smo zainteresovani da ispratimo tok daljeg postupka, od krivičnih prijava do izricanja presuda počiniocima i postaraćemo se da javnost bude obaveštena o svim detaljima ovih postupaka - navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali predstavnici: Centra lokalne demokratije (LDA), Centra za ljudska prava, Centra za razvoj civilnih resursa (CRCR), Kluba za osnaživanje mladih 018, Media & Reform Centra, Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Omladinskog centra "Zajedno stvaramo", Odbora za ljudska prava Niš, Otvorenog kluba, Proaktiva, Ženskog prostora, ZooPlaneta i YUROM centra.

Podsetimo, niška policija podnela je danas krivične prijave zbog pretnji novinaru protiv generalnog direktora niške Toplane Milutina Ilića (SNS), pukovnika Dobrivoja Stanimirovića, potpredsednika Saveta za bezbednost SNS u Nišu i još jedne osobe.


Smenu tražio i BIRODI

Iz Biroa za društvena istraživanja, na čiju inicijativu je u Nišu ranije formiran Lokalni antikorupcijski forum, juče je saopšteno da bi direktor Toplane Milutin Ilić morao da bude smenjen zbog pretnji novinaru koji je utvrdio da je u Toplani bilo sakrivanja informacija o stranačkom zapošljavanju.

- Dalji opstanak na mestu direktora osobe koja sprečava borbu protiv korupcije dovodi u pitanje nastojanja da se uspostavi sistem za borbu protiv korupcije, koji je podržan i od gradonačelnika Niša - piše u saopštenju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zagor

    15:45 // 9. 4. 2013.

    Ako ne smene ovog kabadahiju - zivimo u kolumbiji

  • nvo senior

    09:40 // 9. 4. 2013.

    Gde nam je Protekta? Centar za razvoj gradjanskog drustva se orijentisao samo na finansije, pa da se ne zamera vlasti, ma ko i kakva ona bila.

    • Milutin M.

      14:05 // 10. 4. 2013.

      Možda u nestu?

  • :)

    09:10 // 9. 4. 2013.

    @analiticaru, direktor toplane, direktori JP i svi budzetski sluzbenici su punoletni i samim tim odgovorni za svoj rad. Kada god vam neki budzetlija prosipa da to sto radi, radi po nalogu nadredjenog, zatrazite da to stavi na papir i potpise. Shvaticete da nije problem da rade u skladu sa zakonom i da najcesce nema nadredjenog koji je naredio sluzbeniku da pravi problem bez problema.
    Ne verujem da je iko nalozio direktoru da uznemirava novinara. Vreme je da se preispitaju familijarna i partijska uposljavanja,kao i da se zakonom zabrani da se ekipe koje izgube izbore zbrinjavaju po javnim preduzecima. Tu je privatni sektor, neka se tamo dokazuju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: