Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:17, 27. 7. 2015.

| Društvo

Posle rada u bašti nazad u Kanadu, Španiju, Rusiju...

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Summer-Toponica.jpg
Posao volonterima nije padao teško; foto: FB strana "Grupa Kobra"

Meštanima sela Donja Toponica kod Niša ostali su bašta u kojoj se povrće i lekovito bilje gaje isključivo organski i park sa popravljenim i ofarbanim klupama, zahvaljujući radu volontera iz različitih država koji su do ovog vikenda bili okupljeni u kampu "Summer in Toponica".

radionica-engleskog Mališani iz Donje Toponice od gostiju učili engleski; foto: FB strana "Grupa Kobra"Na istom zadatku bilo je 12 mladih iz Španije, Italije, Kanade, Rusije, Amerike, Francuske, Nemačke i Srbije, ali i onih koji nisu bili u ovogodišnjem programu, već su zbog ranijeg učešća doši da se ponovo druže i pomognu starim prijateljima.

Suze na rastanku uz pozdrave i druge reči na srpskom znak su da će se mnogi vratiti. Neki su i nekoliko dana pre polaska kući već bili tužni.

Sviđa mi se ovde pre zato što su ljudi pre svega otvoreni. Nadam se da ću opet doći naredne godine - rekao je Huan Antonio Maldonado Balverde iz Španije nekoliko dana pre polaska.

Summer in Toponica U akciji bili još od prvog dana kada su napravili teren za odbojku na pesku; foto: FB strana "Grupa Kobra"Priliku da se druži sa meštanima, ostalim volonterima i organizatorima iz "Grupe Kobra" po treći put imala je Aleksandra Šebestova iz Češke.

Toliko je bila oduševljena prethodnim dolascima da je u Pragu upisala kurs srpskog i naučila da ga govori.

Ostala sam u kontaktu sa drugarima odavde i upisala kurs. Učila sam srpski dve godine. Ovde nalazim nešto posebno jer radim nešto korisno. Imali smo priliku da se mnogo družimo sa lokalnim stanovništvom i naučimo mnogo o njihovoj kulturi - kaže Aleksandra.

Priliku da srpski uče dobili su i ostali volonteri jer su sami zatražili da im se organizuje takva radionica.

Već smo imali radionice folklora i engleskog, a oni su zatražili da uče i srpski. U svakom slučaju, naš motiv je druženje i upoznavanje različitih kultura i jezike - kaže portparol Grupe "Kobra" Sandra Mitrović.

organska-basta-Kobra Radu u bašti ponekad smetalo sunce; foto: FB strana "Grupa Kobra"Kako kaže, svaki kamp ima svoju temu, a ovaj peti po redu bio je pre svega posvećen proizvodnji organske hrane. Osim što se radilo u bašti, uređen je i renoviran mobilijar u parku koji su članovi ovog udruženja napravili još 2007. godine kao svoj prvi projekat. 


Prvi "Summer in Toponica" bio je organizovan 2012. godine kada su volonteri uređivali javne površine, 2013. godine su napravili trim stazu u dvorištu OŠ “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi i iscrtali fasadu osnovne škole u Mezgraji.

Na trećem kampu 2014. godine izradili su statuu u čast volonterizmu, a na prvom prolećnom kampu ove godine sadili paradajz, krompir, jagode i začinsko bilje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: