Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:12, 5. 11. 2021.

| Društvo

Sud vratio sindikalca na posao u prokupački Sportski centar koji će uskoro biti ugašen

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
vanja stojanović
Stojanović kao predsednik sindikata i štrajkačkog odbora konačno vraćen na posao; Foto: Lj. M.

Posle skoro 4 godine suđenja, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu, predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih Sportskog centra u Prokuplju Vanja Stojanović vraćen je na posao uz obavezu poslodavca da isplati sva zaostala potraživanja i oko 200.000 dinara na ime sudskih troškova. U međuvremenu je pre nekoliko meseci u Sportskom centru pokrenuta likvidacija, pa će Stojanović ubrzo ponovo morati na biro rada.

Ranije su pored Stojanovića još dve članice štrajkačkog odbora formiranog krajem 2017. godine kao podrška čistačicama ove ustanove, koje su tada dobile otkaz, pravosnažno vraćene na posao.

Ovim je konačno stavljena tačka na dugogodišnji spor sindikalaca i tadašnjeg direktora Sportskog centra Bratislava Lukića, a Apelacioni sud je utvrdio da je rešenje o otkazu koje je Stojanoviću kao predsedniku reprezentativnog Nezavisnog sindikata i štrajkačkog odbora uručeno krajem novembra 2017. godine nezakonito i naložio poslodavcu da ga vrati na posao sa svim pravima koje je imao do tog dana. sindikat TSO Sindikat radnika i štrajkački odbor formiran 2017. godine; Foto: Lj. M.

Otkaz smo dobili nakon što je inspektor rada u Prokuplju nekoliko dana nakon štrajka upozorenja koji smo održali, a na poziv tadašnjeg direktora napravio u najmanju ruku sumnjiv zapisnik u kome je konstatovano da je štrajk bio nezakonit. Na osnovu toga mi smo dobili otkaz zbog povrede radne discipline, iako smo imali sve zakonske odluke našeg sindikata o stupanju u štrajk, što je sud konačno i potvrdio – kaže Stojanović.

U pojašnjenju presude se navodi da je poslodavac otkaz sindikalcima uručio pozivajući se na zapisnik inspektora rada koji nema ovlašćenja da utvrđuje nezakonitost štrajka.

Za Stojanovića je ovo jedina moguća zakonska presuda, ali postavlja pitanje odgovornosti tadašnjeg rukovodstva Sportskog centra koje je samo u ova 3 slučaja oštetilo firmu za skoro million dinara. sindikat TSO Strajk upozorenja 2017. godine zbog koga su članovi štrajkačkog odbora dobili otkaz; Foto: Lj. M.

Tadašnji direktor Lukić koji je nizom pogrešnih odluka i svojom samovoljom oštetio Sportski centar koji je na kraju nestručnim rukovođenjem doveden u situaciju da se potpuno ugasi. Moja presuda, ali i presuda članicama štrajkačkog odbora je potvrda da sve što smo radili i kao sindikat i kao štrajkački odbor bilo po zakonu. Pokušali smo da zaštitimo čistačice, međutim odluka tadašnjeg direktora se nije promenila, pa umesto da razgovaramo i nađemo rešenje, on je pokazao silu i bahatost uručivši nam otkaz jer je u tom trenutku mislio da može da radi šta hoće – dodaje Stojanović.

Inače, štrajkački odbor je oktobra 2017. godine formiran nakon što su nadležni u Sportskom centru odlučili da ugase Službu higijene i otpuste svih 8 radnica. čistačice TSC Svih 8 čistačica Sportskog centra dobile otkaz, zbog čega je sindikat organizovao štrajk; Foto: Lj. M.

Stojanović je istog dana sazvao sednicu Upravnog odbora na kojoj je formiran štrajkački odbor, a nakon toga je započeo i štrajk upozorenja, tvrdeći da je otkaz čistalicama, među kojima je bila i samohrana majka, bila politička odluka, a da je otkaz koji su kao štrajkački odbor dobili u stvari pokušaj zastrašivanje radnika i želje da se ugasi svaki vid sindikalne borbe za prava radnika.


U međuvremenu pokrenuta likvidacija Sportskog centra

Pre oko 3 meseca, jednoglasnom odlukom odbornika tadašnje sednice Skupštine Prokuplja ukinuta je ustanova Sportski centar, čime bez posla ostaje 67 radnika.

Međutim, iako je po zakonu o likvidaciji svim radnicima prestao radni odnos danom pokretanja likvidacionog postupka u Privrednom sudu u Nišu, odnosno 16. avgusta, oni i dalje dolaze na posao i primaju plate.

Likvidacioni upravnik iz Niša Bratislav Rajković ranije je potvrdio da je u startu napravljena greška koja do danas nije ispravljena, jer je svima morao da se prekine ugovor o radu sa tim datumom.

Inače, nadležni su obećali radnicima će im na ime otpremnine isplatiti 10 prosečnih plata u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vojca

    12:28 // 9. 11. 2021.

    Zato ga i vratio Odavno se zna da je u Prokupackom sudu pohjedinci donose presode ne po zakonu vec po naredbi i vezi...

  • Filozof

    18:58 // 5. 11. 2021.

    ... i tako je jednog grofa krenula karta na poslednjoj plovidbi Titanika.

  • Ђраган Дилас

    13:24 // 5. 11. 2021.

    Што није дошо на белом коњу, ко онај Уча?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: